Pasaulinėse rinkose vėl nuvilnijo neigiamų nuotaikų virtinė po to, kai dalis JAV investicinių bendrovių prašneko apie galimus papildomus nuostolius ir ketvirtame šių metų ketvirtyje. Pastarieji kyla iš nekilnojamo turto krizės. Natūralu, kad dideli sukrėtimai nepraeina staiga, todėl atgarsių ir paskutiniame ketvirtyje tikrai sulauksime. Tačiau tikėtina palaipsniui neigiamos informacijos kiekis, kuris užgožia paskutiniu metu taip pat gausiai skelbiamas teigiamas naujienas, mažės ir tai leis rinkoms vėl įgauti teigiamą tendenciją. Panašu į tai, kad šiuo metu belieka tik laukti.

Pirmadienį tradiciškai aktyviai prekiauta „Ūkio banko“ (UKB1L) ir TEO LT, AB (TEO1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai krito 2,33 proc. iki 4,2 lito bei 0,43 proc. iki 2,32 lito, o apyvartos siekė 1,861 mln. litų ir 1,327 mln. litų.

Didelės apyvartos rodo, kad akcijos ganėtinai sėkmingai yra superkamos iš pasitraukiančių investuotojų. Negatyvios nuotaikos aplinkinėse rinkose leidžia įsigyti didesnius akcijų kiekius nekeliant kainos, todėl pirkėjai to ir neskuba daryti, tačiau išaugusios apyvartos rodo, kad domėjimasis mūsų kapitalo rinka nėra išblėsęs.

TEO akcijos ir toliau akumuliuojamos tikintis apie 10 proc. pajamingumo dividendų už 2007 metus bei pasitikint veiklos tęstinumu bei rezultatų stabilumu. Tuo tarpu „Ūkio banko“ akcijos masina investuotojus savo pigumu. Prognozuojamam akcijos kainos ir buhalterinės vertės santykiui nusiritus žemiau 1,5X ekonominė nauda šioje pozicijoje įvertinus rezultatų augimo potencialą yra daugiau nei akivaizdi. Vis dėlto šioje pozicijoje aktyviai veikia pardavėjai, kurie neleidžia akcijos kainai atsitiesti.

Gali būti, kad rinkoje aktyviau pradėjo veikti atpirkimo sandorių (REPO) nuostolio saugikliai, kai skolon pirkti vertybiniai popieriai tampa nepakankamu užstatu, todėl pinigų tiekėjas pradeda reikalauti papildomo užstato arba parduoda užstatytus vertybinius popierius. Padidėjusi pasiūla lemia stipresnį spaudimą iš viršaus.

REPO sandorių spaudimas arba tiesiog elementarus portfelio uždarymas galėjo pasireikšti ir „Invaldos“ (IVL1L) ir „Aprangos“ (APG1L) pozicijose, kur prekybos pabaigoje per vieną finansinį tarpininką buvo parduoti didesni akcijų kiekiai išpūtę dienos apyvartas ir numušę kainas. Bendrovių akcijų kainos krito atitinkamai 2,01 proc. iki 18,03 lito bei 2,58 proc. iki 17 litų, o apyvartos siekė 546 tūkst. litų ir 320 tūkst. litų.

Sėkmingai dirbančių bendrovių akcijos uždarymo aukciono metu buvo sėkmingai absorbuotos žemesniame kainos lygmenyje. Panašu, kad išgyvenamas laikotarpis, kai trumpesnio laiko investuotojai pasitraukę iš rinkos bijodami tolimesnių akcijų kainos svyravimų ilgalaikių stambesnių investuotojų padedami.

Be šių neigiamų akcijų kainos svyravimų buvo šiek tiek ir teigiamos prekybos akcijomis apraiškų. "Lietuvos jūrų laivininkystė“ (LJL1L) paskelbė, kad per devynis šių metų mėnesius uždirbo 22,892 mln. litų grynojo pelno – 64,3 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, kuomet pelnas siekė 13,928 mln. litų. Nors pelnas padidėjo dėka laivų pardavimo, tačiau bendrovės akcijų kaina šoktelėjo net 3,17 proc. iki 0,65 lito, o apyvarta siekė 272,5 tūkst. litų.

Teigiamų naujienų rinkai pateikė ir „Rokiškio sūris“ (RSU1L) , kuris paskelbė, kad bendrovė įsigijo Latvijos įmonės „Jekabpils piena kombinats“ akcijų paketą. Lietuvos bendrovė valdys 50,05 proc. įsigyto įmonės akcijų. Toks veiksmas buvo atliktas siekiant gerinti pieno supirkimo pajėgumus. Bendrovės akcijų kaina pakilo 0,12 proc. iki 8,06 lito, o apyvarta siekė 200 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 8,05 – 8,2 lito intervale.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją