Aktyviausiai buvo prekiaujama Rytų skirstomųjų tinklų (RST1L) vertybiniais popieriais, kurių įsigyta už 1,4 mln. litų, o kaina šoktelėjo į viršų dar 3,16 proc. iki 4,9 lito. Iš viso RST akcijos per mėnesį jau spėjo pabrangti 1 litu, arba 25,6 proc., o per paskutinę savaitę – 14,2 proc.

RST akcijos yra likvidžiausios tarp visų energetikos bendrovių, todėl jos sulaukia didesnio stambesnių rinkos dalyvių susidomėjimo ir šluojasi didžiausias apyvartas. Be to, steigiant nacionalinį investuotoją, greičiausiai RST akcijas turės parduoti Vokietijos „E.ON Rurhgas International“, dabar valdantis per 20 proc. bendrovės akcijų. Rinkos dalyviai viliasi, kad šis investuotojas neturėtų likti nuskriaustas, kaip ir, matyt, smulkieji akcininkai.

Kitų šio sektoriaus įmonių akcijų prekyba buvo ramesnė. „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijų apyvarta siekė 192 tūkst .litų, o kaina ūgtelėjo 1,03 proc. iki 5,9 lito. Per mėnesį šios akcijos jau yra pabrangusios 15,9 proc., iš jų vien per paskutinę savaitę – 12,2 proc. VST (VST1L) akcijos vien per šią savaitę dėl menko likvidumo sugebėjo pabrangti 17,6 proc., todėl šioje pozicijoje trečiadienį jau prasidėjo nežymus pelno nusigriebimas – akcijų kaina sumenko 2,4 proc. iki 815 lito, o apyvarta buvo visai neženkli 18 tūkst. litų.

Energetikos akcijų kainų bumas prasidėjo praėjusią savaitę pasirodžiusius pranešimams, kad jau yra pasirinkti šį sektorių atstovaujančių bendrovių, kurias numatoma konsoliduoti kuriant atominę elektrinę statysiantį nacionalinį investuotoją, turto vertintojai. Tuo tarpu patys bendrovių turto vertinimai turėtų pasirodyti maždaug po mėnesio – būtent tada paaiškės, kokia kaina per oficialų pasiūlymą bus superkamos energetikos bendrovių akcijos. Investuotojai tikisi, kad nustatytos kainos gali būti didesnės nei šiuo metų bendrovės kainuoja biržoje, todėl beatodairiškai skuba pirkti jų akcijas.

Tikimasi, kad kitą savaitę Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija pasirašys deklaraciją dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje. Jos belaukiant „Lietuvos energijos“ akcijų rinkos kapitalizacija biržoje staigiai šoktelėjo iki 4 mlrd. litų, VST – 3 mlrd. litų, o RST – 2,4 mlrd. litų. Verta priminti, kad 2004 metų pabaigoje atlikus nepriklausomą energetikos bendrovių turto vertinimą elektros tinklą valdančios "Lietuvos energijos" ilgalaikio materialiojo turto vertė buvo įvertinta 3,62 mlrd. litų, VST turtas įkainotas 2,35 mlrd. litų, o RST - 2,4 mlrd. litų. Žinoma, nuo to laiko į šių bendrovių modernizavimą ir disponuojamo turto atnaujinimą buvo investuota daugybė lėšų, ženkliai pagerėjo veiklos rezultatai, tačiau, ar tai yra pakankamas pagrindas bendrovių akcijų rinkos vertei išaugti 2 – 2,5 karto karto, lieka didelis klausimas, į kurį, matyt, atsakymą pateiks laikas.

Po prekybos buvo pranešta, kad smulkusis valstybės valdomos „Lietuvos elektrinės“ (LEL1L) akcininkas Vidmantas Martikonis laimėjo kovą dėl privalomojo elektrinės akcijų išpirkimo. Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimas rugsėjo 26 dieną priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo Vertybinių popierių komisiją (VPK) suderinti 7,39 lito kainą už vieną "Lietuvos elektrinės" akciją. Šis sprendimas turėtų įsigalioti per 14 dienų nuo sprendimo priėmimo.

Priminsime, kad V.Martikonis į teismą su prašymu įpareigoti VPK suderinti jo prašomų išpirkti „Lietuvos elektrinės“ akcijų kainą kreipėsi daugiau kaip prieš metus, tačiau tuomet VPK pareikalavo kainą reikšmingai sumažinti, nes ji gerokai skirėsi nuo akcijų kainos biržoje. Tuomet akcininkas užsakė dar vieną nešališką turto vertinimą ir kreipėsi į teismą. Dėl to, jog iki šiol šis teismo sprendimas nebuvo žinomas bent jau viešai, trečiadienį „Lietuvos elektrinės“ akcijos biržoje dar kainavo 6,42 lito, t.y. 15,1 proc. mažiau nei privalomam akcijų išpirkimui suderinti teismo nurodyta kaina, tačiau tikėtina, kad jau ketvirtadienį šis arbitražinis kainos skirtumas biržoje gali ištirpti.

JT finansų makleris Andrius Adomkus

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją