Atrodė, jog investuotojai tarsi pasidalino į dvi dalis, kurių viena skuba pigiau įsigyti akcijų, vildamasi kursų stabilizacijos ir galbūt techninės korekcijos į viršų artimiausiu metu, o kita, atsargesnė, grupė yra linkusi kuriam laikui atsitraukti iš rinkos, matyt, tikintis akcijų atpirkti vėliau mažesnėmis kainomis. Verta pažymėti, kad penktadinį kainų nuosmukį daugiausiai lėmė bendros slogios užsienio biržų nuotaikos, kur rinkos dalyvių nuogąstavimai dėl galimų JAV ekonomikos problemų vėl priminė apie riziką bei tapo pretekstu pasiimti pelnus po to, kai akcijų kainos pakilo bendrovėms skelbiant pirmo pusmečio rezultatus. Artimiausiomis savaitėmis nuotaikos biržose gali išlikti nervingos, tačiau reikėtų konstatuoti, kad pastaruoju metu kokių nors naujų požymių apie galimus fundamentalių veiksnių pasikeitimus, veikiančius bendrovių ilgalaikes verslo sąlygas augančiose rinkose, nepasirodė, ir padidėjusių akcijų kainų svyravimų pobūdis primena trumpalaikį.

Didžiausia apyvarta teko „Invaldos“ (IVL1L) akcijomis, ji siekė 2,19 mln. litų, tačiau didžiumą jos lėmė stambus tiesioginis sandoris, kuriuo bendrovės akcijų už 1,9 mln. litų buvo perskirstyta mokant po 20 litų už vieną. Stambesnių rinkos dalyvių pasiryžimas už akcijas mokėti brangiau labiau įsidrąsinti įkvėpė ir smulkiuosius, greičiausiai kažkiek padėdamas „Invaldos“ akcijų kainai atsitiesti 0,9 proc. iki 19 litų, nepaisant to, kad vieno svarbiausių bendrovės aktyvų – „Sanito“ (SAN1L) akcijų rinkos vertė pirmadienį sumažėjo dar 3,79 proc. iki 31,75 lito. Pastarųjų buvo suprekiauta iš viso už 364 tūkst. litų, o per tris pastarąsias prekybos sesijas šių akcijų kaina nuo pasiekto visų laikų aukščiausio taško jau sumažėjo 8 proc.

Ketvirtadienį „Sanito“ konferencijoje investuotojams bendrovės vadovas Saulius Jurgelėnas patvirtino, kad birželio mėnesio pardavimai viršijo įprastą 29 mln. litų lygį daugiausiai dėl didesnių pirkimų liepos mėnesio sąskaita, o antros metų pusės pelnas greičiausiai bus mažesnis lyginant su pasiektu per pirmus šešis mėnesius (22 mln. litų) dėl padidėsiančių pardavimo išlaidų. Todėl, anot S.Jurgelėno, patikslintą bendrovės metų prognozę uždirbti 34,3 mln. litų, arba 61 proc. daugiau nei planuota anksčiau, galima laikyti realistine, o ne pernelyg atsargia, kaip po birželio mėnesio rezultatų pradėjo viltis didžiausi optimistai. Tai kiek atvėsino investuotojų įkarštį bei paskatino užfiksuoti greitai uždirbtus pelnus – per savaitę iki minėto prognozių pristatymo „Sanito“ akcijos buvo spėjusios pabrangti 22,8 proc. Tuo tarpu ilgalaikėje perspektyvoje bendrovės žengiami žingsniai stiprinant pardavimo specialistų komandą, plečiant asortimentą bei stiprinant pozicijas augančiose rinkose vertintini teigiamai.

Penktadienį biržą apskriejo žinia, kad vieno paciento Lenkijoje mirties priežastimi galėjo tapti ilgai tirtas „Jelfos“ gaminamų „Corhydron“ vaistų sukeitimas raumenis atpalaiduojančiu preparatu. Nuo tokių atvejų apsidraudusi bendrovė dėl Lenkijos prokurorų nustatyto įvykio nuostolių patirti neturėtų. Galimą žalą įvaizdžiui kažkiek mažina tai, kad moralinė atsakomybė iš principo turėtų gulti ant prieš „Sanito“ atėjimą valdžiusių įmonės šeimininkų pečių, kurių klaidas dabartiniai „Jelfos“ vadovai tvirtina aktyviai taisantys, stiprindami kokybės kontrolę.

Aktyviai buvo prekiaujama likvidžiomis Ūkio banko (UKB1L) ir TEO (TEO1L) akcijomis, jų perleista už atitinkamai už 1,8 mln. litų ir 723 tūkst. litų. Tarsi patvirtindamos rinkos dalyvių svyravimą apsispręsti, akcijų kainos vienareikšmės krypties prekybos metu įgyti nesugebėjo. Ūkio banko akcijų kaina sumažėjo 0,4 proc. iki 4,95 lito, o TEO kursas išliko nepakitęs – 2,51 lito.

Didesnio susidomėjimo sulaukė taip pat ir pusmečio pelnų dar nespėjusių paskelbti bendrovių akcijos, kurias rinkos dalyviai akumuliuoja iš anksto, matyt, vildamiesi pakankamai neblogų veiklos rezultatų. Tarp tokių akcijų galima paminėti „Panevėžio statybos tresto“ (PTR1L) ir „Aprangos“ (APG1L) vertybinius popierius. PST akcijos pirmadienį pabrango 2,4 proc. iki 18,74 lito, o „Aprangos“ – 0,81 proc. iki 19,99 lito, tuo tarpu apyvarta siekė atitinkamai 705 tūkst. litų ir 541 tūkst. litų.

JT finansų makleris Andrius Adomkus

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją