Vilniaus biržoje buvo sudaryta 1077 sandoriai 33 bendrovių akcijomis, iš kurių net 18 – pigo ir vos 5 – brango, bendra sesijos apyvarta siekė 10,358 mln. litų. Pastebėtina, kad 67 proc. visų sandorių ir 76,6 proc. bendros apyvartos atiteko „Šiaulių banko“ (SAB1L) ir „Ūkio banko“ (UKB1L) akcijoms, kurių kainos atitinkamai kilo 1,47 proc. iki 4,14 lito bei krito 3,25 proc. iki 3,87 lito, o apyvartos siekė 4,073 mln. litų ir 3,858 mln. litų.

Šiuo metu „Ūkio banko“ akcijomis prekiaujama jau įvertinus tai, kad bankas numato išleisti santykinai nedidelę 11,3 proc. nuo esamo įstatinio kapitalo akcijų emisiją. Kas galės pretenduoti į šias akcijas jau yra žinoma, todėl investuotojai laisvai gali pardavinėti akcijas žinodami, kad ateityje galės dalį atsipirkti pigiau rinkos kainos.

Įdomu tai, kad naujos akcijų emisijos kaina bus nustatinėjama „Ūkio banko“ valdybos susirinkimo metu. Naujos akcijų emisijos kaina bus ne daugiau kaip 40 procentų mažesnė už paskutinių 20 prekybos sesijų vidutinių kainų aritmetinį vidurkį. Gali būti, kad dalis stambių investuotojų yra šiek tiek suinteresuoti, kad vidutinė kaina būtų mažesnė ir atsitraukę leidžia jei truputį sumažėti.

Tuo pat metu banko akcijų pigimas labiausiai yra skatinamas tuo, kad dalis žaidėjų, kurie jau fiksavo teisę įsigyti naujai išleidžiamas akcijas perorientuoja savo lėšas į „Šiaulių banko“ akcijas, kur akcininkų susirinkimas bus tik kovo 29 dieną. Tai skatina aktyvią prekybą abiejų bankų akcijomis.

„Ūkio banko“ prognozuojamas akcijų kainos ir buhalterinės vertės santykis įvertinus prognozuojamą šių metų pelną ir naująją emisiją siekia apie 1,9X prie esamos rinkos kainos. Šis rodiklis skaičiuojamas jei naujos akcijų emisijos kaina svyruotų 2,5 – 3,3 lito intervale. Toks prognozuotinas rodiklis yra itin patrauklus ir itin retas tarp augančių bankų visoje Europoje. Giliam banko akcijų kainos kritimui nėra jokių priežasčių, todėl šiandieninis kritimas yra veikiamas netiesioginių šaltinių – „Šiaulių banko“ alternatyvos, noro sukaupti lėšas, bendros rinkos tendencijos ir nežinia dėl emisijos kainos. Ilguoju periodu ši pozicija kaip ir visas bankinis sektorius išlieka viena patraukliausių Vilniaus biržoje.

Tuo tarpu prekyba „Šiaulių banko“ akcijomis įsisiūbuoja ir tikėtina aktyvumas išliks iki šios savaitės pabaigos, nes penktadienis bus paskutinė diena, kai dar bus galima įsigyti akcijų centrinėje rinkoje ir pretenduoti gauti 11 proc. nemokamų akcijų, kurios bus išleistos už banko lėšas bei pretenduoti įsigyti papildomai iki 37 proc. akcijų po 2,3 lito arba 44 proc. pigiau nei dabartinė rinkos kaina.

Įdomiausia šiame akcininkų susirinkime yra tai, kad nauja mokama emisija yra itin didelė ir platinama 2,3 karto aukštesne kaina už nominalią akcijos vertę. Dėl to itin gerėja akcijos kainos ir buhalterinės vertės santykis (P/Bv), kuris yra pagrindinis rodiklis vertinant banką. Įvertinus šią emisiją, jos kainą ir prognozuojamą pelną 2007 metams P/Bv prognozuojamas rodiklis net ir prie esamos kainos siekia 2,5X ir yra itin patrauklus.

Žinoma nauja akcijų emisija „praskiedžia“ pelno akcijai rodiklį, tačiau bankas siekdamas pritraukti beveik 100 mln. litų papildomų investicijų jau turi turėti planą kur šias lėšas panaudoti. Be to valdybos siūlymas, greičiausiai, jau yra tampriai išdiskutuotas su pagrindiniais banko akcininkais, tarp kurių yra ir Europos Rekonstrukcijos ir Plėtros Bankas.

Nauja didelė akcijų emisija yra įdomi, nes pagerina banko rodiklius, leidžia stipriai plėtoti ateities veiklą, todėl jo išplatinimas turėtų būti vertinamas itin pozityviai. Teoriškai, akcijų kaina po akcininkų susirinkimo turėtų nekristi arba kristi neženkliai. Tuo tarpu praktikoje kitą savaitę galime stebėti pasiūlos spaudimą, nes po akcininkų susirinkimo naujas akcijas ketinantys įsigyti investuotojai turės surinkti nemažas pinigų sumas. Galimas variantas, kad jie dalį reikalingų lėšų bandys sukaupti parduodami turimas akcijas rinkoje.

Staigų kainos kritimą turėtų pristabdyti patrauklūs rodikliai ir tai, kad akcininkams lėšas reikės sukaupti per pakankamai ilgą laiko tarpą. Naujos akcijų emisijos dokumentų parengimas gali užtrukti kelis mėnesius.

Ilguoju laikotarpiu ši pozicija pademonstruos itin gerą grąžą, nes nauja akcijų emisija stipriai pagerina banko akcijų patrauklumą Vidurio ir Rytų Europos regione.

Trečiadienį taip pat įdomiau prekiauta TEO (TEO1L) akcijomis, kurių kaina sumenko 0,36 proc. iki 2,73 lito, o apyvarta siekė 1,081 mln. litų Bendrovės akcijomis yra prekiaujama dividendų belaukiant, kurie turėtų siekti 0,26 lito akcijai. Susirinkimas šių dividendų skyrimą ketina svarstyti balandžio 26 dieną. Iki to laiko galima tikėtis prekyba akcijomis bus aktyvi ir spaudžiama paklausos, nes tokie beveik 10 proc. pajamingumo dividendai vilioja institucinius investuotojus.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją