Baltijos šalių akcijų rinka sekė įkandin daugumai Europos biržų indeksų, kurie krito pirmą kartą per penkias dienas po to, kai rinkos dalyvių susirūpinimas dėl ekonominės plėtros lėtėjimo JAV nusvėrė pirmadienį vyravusį optimizmą dėl gausėjančių bendrovių susijungimų ir įsigijimų. Nepaisant to, kad antroje dienos pusėje iš anapus Atlanto atskriejo naujienos apie daugiau, negu anksčiau tikėtasi, vasarį JAV išaugusias naujo būsto statybas, tai nesumažino nuogąstavimų dėl lėtėsiančio vartojimo JAV ir prasidedančio dviejų dienų Federalinės rezervų sistemos posėdžio dėl palūkanų fone sąlygojo JAV akcijų ateities sandorių indeksų nuosmukį.

Tuo tarpu Azijoje akcijų kainos stiebėsi į viršų po to, kai Japonijos centrinis bankas nusprendė nedidinti bazinių palūkanų ir nedavė signalų rinkai, kad jos gali būti didinamos artimiausiu metu ir tokiu būdu sukelti papildomų problemų jenomis skolintis ir rizikingose rinkose investuoti pamėgusiems spekuliantams.

Didžiausia prekybos apimtimi antradienį Vilniaus biržoje vėl pasižymėjo “Šiaulių bankas” (SAB1L), jo suprekiauta už 2,2 mln. litų, o kaina kilstelėjo 0,49 proc. iki 4,08 proc. Prieš akcininkų susirinkimą, kuris vyks kovo 29 dieną, intensyviai vyksta persiskirstymas banko akcijomis. Dėl numatomo įstatinio kapitalo didinimo iš banko lėšų ir papildomais įnašais, prekyba “Šiaulių banko” vertybiniais popieriais bus stabdoma nuo kovo 26 dienos ir bus atnaujinta po akcininkų susirinkimo, paskelbus esminį įvykį apie priimtus sprendimus, todėl investuotojams dar lieka trys šios savaitės dienos tam, kad apsispręstų ar dalyvaus dviejose naujose akcijų emisijose.

Banko akcijas šiuo metu kaupia norintys gauti 11 proc. nuo sukaupto kiekio “Šiaulių banko” akcijų nemokamai ir įgyti pirmumo teisę įsigyti dar 37 proc. akcijų mažesne nei rinkos kaina (po 2,3 lito). Atsižvelgiant į tai, kad keletą metų iš eilės įstatinį kapitalą tokiu būdu didinančio banko akcijų kaina rinkoje po akcininkų susirinkimo nekrisdavo adekvačiai, apčiuopiamą naudą siūlančios banko akcijos daugelį vilioja kaip gana saugi investicija slogulio apimtoje rinkoje. Be to, akcijos platinamos didesne nei nominalia verte, dėl to gerėja banko P/Bv rodiklis ir akcijos, padidėjus įstatiniam kapitalui, tampa patrauklesnės investuoti, o pritrauktos lėšos nukreipiamos paskolų portfeliui plėsti ir pelnui didinti bei atsveria pelno akcijai rodiklio sumažėjimą. Kita vertus, visi tie, kurie neturi galimybių pirkti naujos emisijos akcijų dėl alternatyvių investicinių projektų ir siekia išvengti nuosavybės atsiskiedimo, parduoda šias akcijas.

Atnaujinus prekybą aktyviausiai buvo prekiaujama “Ūkio banko” (SAB1L) akcijomis. Jų kaina sumenko 4,76 proc. iki 4 litų, o apyvarta siekė 1,6 mln. litų. Prieš prekybą banko valdyba informavo, kad galutinė naujos akcijų emisijos kaina bus ne daugiau kaip 40 procentų mažesnė už paskutinių 20 prekybos sesijų vidutinių kainų aritmetinį vidurkį. Anksčiau “Ūkio banko” vadovai buvo minėję, kad kainą nustatant bus vadovaujamasi tuo pačiu principu kaip ir praėjusiais metais, kuomet kainos diskontas siekė 30 proc., todėl ši naujiena buvo kiek netikėta ir gana teigiama visiems akcininkams, turėsiantiems pirmumo teisę įsigyti naujos emisijos akcijų pigiau nei rinkoje. Kita vertus, platinama nauja emisija, skaičiuojant nuo banko įstatinio kapitalo, nėra didelė (11,3 proc.), priešingai nei pernai, ar “Šiaulių banko” atveju, todėl rinkoje neturėtų labai stipriai pasijausti pasiūlos spaudimas iš visų suskubusių parsiduoti savo akcijas tam, kad sukauptų pakankamai lėšų pigesnėms akcijoms įsigyti.

Nepertraukiamos prekybos metu “Ūkio banko” akcijų kaina porą kartų buvo trumpai nukritusi žemiau 4 litų ribos, tačiau nedelsiant inspiruodavo pirkimų padidėjimą, todėl tikėtina, kad ši riba daug kam yra savotiškai psichologinė, o akcijų kaina žemiau jos neturėtų kristi bent jau ilgesniam laikui, juolab kad šiemet banko aktyvų ir pelno augimas turėtų realizuoti savo didelį potencialą, susikaupusį papildomai įdarbinus pernai banko pritrauktas naujas lėšas išplatinus didelę (50 mln. litų nominalios vertės) akcijų emisiją, per gerokai išaugusius indėlius bei sindikuotas paskolas.

Stumbras” (STU1L) pranešė ketinantis akcininkams išmokėti 22 mln. litų dividendų, arba 0,55 lito vienai akcijai. Prie dabartinio kainos lygmens tai duotų 6,5 proc. ikimokestinio dividendinio pajamingumo, kas yra pakankamai patrauklu, dėl to bendrovės akcijos pabrango 1,57 proc. iki 8,4 lito, o apyvarta dėl menko likvidumo buvo nedidelė 23 tūkst. litų.

"Jūsų tarpininko" finansų makleris Andrius Adomkus

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją