Investuotojų nerimas nemažėja, nes Tokijo "Nikkei" indeksas nusmuko 1,3 proc. Šanchajaus akcijų rinka, antradienį sukėlusi akcijų kainų griūtį visame pasaulyje, išaugo 0,8 proc.

Ketvirtadienį doleris jenos atžvilgiu buvo nusiritęs iki 11 savaičių žemumų, nes vis daugiau investuotojų traukiasi iš spekuliacinės prekybos, kai siekiant pelno skolinamasi mažų palūkanų valiuta ir už ją perkama didesnę palūkanų normą turinčių šalių valiuta.

Prekiautojai perspėja, jog dar ne vienas investuotojas gali būti priverstas netolimoje ateityje padengti didelę skolą jenomis, tai smukdys dolerį, eurą ir kitas pagrindines valiutas.

Euras šią savaitę jenos atžvilgiu atpigo 2,8 proc. ir savaitės nuosmukis turėtų būti didžiausias per pastaruosius trejus metus.

Pernai euras jenos atžvilgiu pabrango beveik 13 proc., nes Europos centrinis bankas didino palūkanų normą, o Japonijos centrinis bankas monetarinę politiką giežtino tik kartą.

Tiekimo valdymo instituto duomenys parodė, jog vasarį JAV sustiprėjo pramonės gamyba. Šios naujienos suteikė vilties, jog JAV ūkis nėra tokioje prastoje situacijoje kaip daugelis manė ir turėtų sustiprinti dolerį.

Instituto ataskaita turėtų sušvelninti nerimą dėl JAV ekonomikos, kuris paskatino daugelį investuotojų sumažinti rizikingas pozicijas akcijų ir kitose rinkose. Situaciją dar apsunkino vis stiprėjanti jena.

Doleris buvo pasiekęs 117,85 jenos kursą, tačiau vėliau atpigo iki 117,65 jenos.

Euras dolerio atžvilgiu išliko beveik aštuonių savaičių žemumose ir kainavo apie 1,3170 dolerio. Jenos atžvilgiu euro kursas beveik nekito, už Europos valiutą buvo siūloma 154,95 jenos.

Šaltinis
Šias finansų rinkos naujienas bendradarbiaudami su "Reuters" rengia UAB “Admiral Markets”, www.forextrade.lt (tel. 8-5-210-4841).
naujienos
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją