Panašiu rinkos smuktelėjimu pasižymėjo ir Rygos birža, kur indeksas sumenko 0,09 proc. iki 724,52 punktų. Tuo tarpu Estijos kapitalo rinka patyrė dar vieną pasiritimą žemyn – indeksas krito 1,06 proc. iki 960,87 punktų.

Estijoje pigo dauguma bendrovių, kur ir toliau investuotojai fiksuoja uždirbtus pelnus. Gerus veiklos rezultatus paskelbusi „Tallin Department Store“ (TKM1T) akcijos dar sumenko 2,01 proc. iki 9,25 euro (31,94 lito), o apyvarta siekė 116,7 tūkst. eurų (402,9 tūkst. litų).

Ketvirtadienį konsoliduotus veiklos rezultatus už 2006 metus paskelbė „Olimpic Entertainment Group“ (OEG1T). JT Naujienos (JTN) paskelbė, kad bendrovės pajamos 2006 metais padidėjo 89,7 proc. iki 1,67 mlrd. Estijos kronų, o grynasis pelnas – 87,5 proc. iki 388,3 mln. Estijos kronų. Grynojo pelno marža siekė 23,3 proc.

Nepaisant įspūdingų augimo tempų bendrovės akcijos pigo 3,23 proc. iki 10,5 euro (36,25 lito), o apyvarta siekė 2,75 mln. euro (apie 9,5 mln. litų). Kainos kritimą įtakojo keletas priežasčių, kurios atrodo pakankamai logiškos.

Visų pirma tai nauja bendrovė, kuri biržoje pasirodė vos praėjusių metų rudenį ir jau spėjo pabrangti daugiau nei du kartus, kas leidžia investuotojams fiksuoti daugiau nei solidų pelną. O antra, dėl premijinių darbuotojams, padidėjusių nusidėvėjimo sąnaudų bei papildomų kaštų ketvirto ketvirčio metu grynojo pelningumo marža sumenko iki 21,7 proc., nors pajamų dėl plėtros buvo gauta ženkliai daugiau nei praėjusiais laikotarpiais. Rezultatų paskelbimas tapo gera proga parduoti dalį investicijos.

Didelė apyvarta buvo pasiekta kelių tiesioginių sandorių dėka, tačiau ir nepertraukiama normali prekyba taip pat vyko aktyviai. Pastebėtina, kad OEG pozicijoje taip pat tarp pirkėjų aktyviai dalyvavo ir naujas finansinis tarpininkas iš Skandinavijos „Glitnir“, kuris pastaruoju metu pradėjo aktyviai pirkti Estijos statybos bendrovių akcijas.

Skandinavai ir Ketvirtadienį aktyviai dalyvavo dviejų statybos bendrovių „Merko construction“ (MKO1T) ir „Eesti Ehitus“ (EEH1T) akcijų prekyboje. Minėtų bendrovių akcijos atitinkamai pakilo 0,09 proc. iki 23,52 eurų bei nukrito 0,77 proc. iki 12,9 euro.

EEH akcijų kainą gal būt šiek tiek neigiamai galėjo paveikti tai, kad bendrovė atsisakė beveik 50 mln. litų vertės rekonstrukcijos darbų, nes užsakovas nevykdė savo įsipareigojimų.

Latvijos rinkoje kažkokio didesnio investuotojų aktyvumo nebuvo fiksuota. Įdomu tai, kad naujasis rinkos tarpininkas iš Skandinavijos šį kartą žengė žingsnį ir pirkdamas šioje rinkoje farmacijos bendrovės „Grindeks“ (GRD1R) akcijas kurių kaina ir toliau išliko 8,4 lato taške, o apyvarta siekė 200 tūkst. latų (apie 950 tūkst. litų). Sekančiomis dienomis gal būt sulauksime skandinavų veiksmų ir Lietuvoje.

Tuo tarpu Vilniaus biržoje ir toliau „pirmuoju smuiku“ griežė bankų akcijos. „Šiaulių banko“ (SAB1L) ir „Ūkio banko“ (UKB1L) akcijų kainos pakilo atitinkamai 0,72 proc. iki 4,17 lito bei 0,68 proc. iki 4,46 lito, o apyvartos atitinkamai siekė 1,662 mln. litų ir 1,004 mln. litų.

Rinkoje tvyrant nežiniai bankinis sektorius išlieka pakankamai stabilus ir netgi pasižymi pakankamai didelėmis apyvartomis. Panašu į tai, kad akcijas akumuliuoja stambūs instituciniai investuotojai, kurie laukia akcininkų susirinkimų ir teigiamos kainų tendencijos susirinkimams artėjant. Kitas teigiamas aspektas dėl stambiųjų pirkėjų dalyvavimo yra tas, kad šie investuotojai yra labiau ilgalaikiai nei spekuliatyvūs. Jų dalyvavimas mažina laisvų akcijų rinkoje ilguoju laikotarpių ir tai taip ateityje gali būti vienas iš postūmių brangti akcijoms, net nepaisant veiklos rezultatų.

Bankinis sektorius ir aplikinėse rinkose išlieka dėmesio centre. Įdomias naujienas pateikė Rusijos didžiausias bankas „Sberbank“ (SBER), kuris per vieša akcijų platinimą sugebėjo išplatinti akcijų už net 8,8 mlrd. JAV dolerių (apie 23 mlrd. litų). Įdomiausia tai, kad šio banko akcijas milžiniškas ir Lietuvos investuotojams nesuvokiamas lėšas investavo rinkos dalyviai vos 4 proc. žemiau rinkos kainos – už vieną akciją buvo mokėta 9 tūkst. litų, kai rinkoje jos kainavo 9,4 litų. 2006 metų pabaigoje banko akcijos kainos ir buhalterinės vertės santykis (P/Bv) siekė apie 6,5. Žinoma po naujos emisijos bei naujų veiklos rezultatų atskleidimo šis rodiklis bus sumažintas vos ne per pusę.

Šiuo metu Lietuvos bankai pasižymi panašiais augimo tempais kaip ir Rytų Europos bankai, tačiau jų P/Bv rodiklis išlieka 2,4 – 3 intervale, kas ženkliai atsilieka nuo Rytų rinkų atstovų, todėl erdvės kilimuyi ilguoju laikotarpiu yra pakankamai.

Taip pat įdomi prekyba buvo ir TEO LT, AB (TEO1L) akcijomis, kurių kaina sumenko dar vienu centu iki 2,86 lito, o apyvarta siekė 1,344 mln. litų. Sesijos metu akcijų kaina buvo kritusi ir iki 2,84 lito lygmens arba žemiausio taško per paskutinį mėnesį.

Nepaisant tikėtinų solidžių dividendų (tikėtina apie 9 proc. pajamingumo prieš mokesčius) akcijų kaina leidžiasi. Greičiausiai ir šioje pozicijoje pasireiškia pelnų fiksavimo nuotaikos. Per paskutinius 6 mėnesius telekomunikacijų bendrovės akcijos jau spėjo pabrangti 33 proc.

Vilniaus biržoje kitų bendrovių akcijomis prekiauta gerokai pasyviau, nors didesnių neigiamų kainų pokyčių nebuvo fiksuota. Tikėtina, kad rinkoje dar kuris laikas tvyros permainingos nuotaikos, tačiau žvelgiant į aplinkines rinkas didelių kainos pakritimų nereikėtų tikėtis, nes fundamentalus pagrindas bendrovių įvertinimams yra stiprus, o aplinkinėse rinkose vis tik yra daugiau optimizmo nei neigiamų nuotaikų. Tikėtina, kad netolimoje ateityje ir Baltijos regionas vėl turtų įgauti teigiamą tendenciją.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją