Biržos apyvartos lyderio pozicijas sesijai susigrąžino
TEO LT
(
) vertybiniai popieriai, jų buvo perleista už 5,7 mln. litų, o kaina ūgtelėjo 0,7 proc. iki 2,87 lito. Šių akcijų patrauklumą didina didesnio praėjusių metų bendrovės pelno lūkesčiai bei spėliojimai dėl būsimų dividendų. Prognozuojamas gana nemažas dividendinis pajamingumas dabartiniam akcijų kainos taške skatina institucinių investuotojų norą dar prieš dividendų įskaičiavimą į rinkos kainą apsirūpinti šiomis akcijomis. Savo ruožtu stambesni sandoriai TEO LT akcijomis rinkos kaina įkvepia daugiau pasitikėjimo tolesne akcijų kurso kryptimi į viršų ir smulkesniesiems, juolab, kad per porą pastarųjų mėnesių smarkiai subrangus daugeliui akcijų, rinkos dalyviai pradeda daugiau dėmesio atkreipti ir į saugesnius vertybinius popierius.

Didele apyvarta pasižymėjo ir “Klaipėdos naftos” (KNF1L) akcijų prekyba, tačiau bemaž visą jų prekybos apimtį (4,3 mln. litų) lėmė vienas stambus tiesioginis sandoris, kuriuo naftos krovos bendrovės akcijų perleista už 4,3 mln. litų mokant po 1,2 lito už akciją. Iš viso “Klaipėdos naftos” akcijų kainos kartelė po šio stambaus sandorio buvo pakelta į viršų 1,7 proc. iki 1,18 lito, nors jokios esminės informacijos susijusios su bendrove nepasirodė.

Pagreitį išlaiko prekyba bankų akcijomis. Pirmadienį aktyviausiai buvo prekiaujama “Ūkio banko” (UKB1L) akcijomis, kurių perleista už 1,9 mln. litų, o kaina kilstelėjo 0,4 proc. iki 4,37 lito. Iš bankų tikimasi gerų veiklos rezultatų už praėjusius metus, kuriuos jie turėtų skelbti iki mėnesio pabaigos. Pirmasis tą suskubo padaryti “Šiaulių bankas” (SAB1L), dar prieš prekybą informavęs, kad pernai už dirbo 13,651 mln. litų neaudituoto grynojo pelno – 68,5 proc. daugiau nei 2005 metais, kai buvo gauta 8,103 mln. litų pelno. Anksčiau bankas pagal pakoreguotus metines prognozes pernai planavo gauti 13,6 mln. litų grynojo pelno, todėl pelno skaičius nebuvo netikėtas.

Galbūt todėl iškart po rezultatų paskelbimo dalis rinkos dalyvių buvo linkę pasinaudoti šia informacija fiksuodami pelnus: vienu nepertraukiamos prekybos momentu akcijų kaina buvo nukritusi iki 4,08 lito taško, tačiau netruko atsistatyti ir sesijos pabaigoje kainavo 4,14 lito, arba 0,2 proc. daugiau lyginant su penktadienio uždarymo kaina. Pirkėjų pozicijų sustiprėjimą greičiausiai sąlygojo pozityvus banko augimo tempų vertinimas ilgalaikėje perspektyvoje. “Šiaulių banko” turtas per metus išaugo apie 28,6 proc. iki 1,35 mlrd. litų, indėliai ir akredityvai - 24 proc. iki 921,5 mln. litų, kreditų portfelis – virš 36 proc. iki 898,6 mln. litų. Atsižvelgiant į tai, kad panaši plėtra planuojama ir šiemet, banko akcijos kaip ilgalaikė investicija lieka patrauklios. Pirmadienį “Šiaulių banko” akcijų apyvarta sudarė 930 tūkst. litų.

Aktyviai prekiauta buvo “Snoro” (SRS1L) akcijomis, dėl jų sudarytas didžiausias sandorių skaičius – 160, o apyvarta siekė 923 tūkst. litų. “Snoro” kursas padidėjo 0,1 proc. iki 5,75 lito. Šiuo metu banko akcijos ieško naujo kainos pusiausvyros taško. Akivaizdu, kad prie dabartinės P/Bv rodiklio reikšmės 4, “Snoro” akcijų kaina yra nuskubėjusi į priekį lyginant su kitų bankų akcijomis. Kita vertus, dalį rinkos dalyvių masina laukiama “Snoro” plėtra pritraukus daug papildomo kapitalo, po to, kai bus minimalia 2 litų kaina išplatinta nauja akcijų emisija, įstatinį kapitalą padidinsianti dar trečdaliu.

Lifosos” (LFO1L) akcijų kursas registravo eilinį teigiamą procentinį kainos pokytį 2,6 proc. iki 29,5 lito, jų suprekiauta už 641 tūkst. litų. Investuotojai labai teigiamai įvertino tai, kad bendrovei pavyko 4,8 proc. viršyti pardavimų planą gauti 650,9 mln. litų pajamų. Iš viso “Lifosos” pardavimai pernai sudarė 682,415 mln. litų – 13,1 proc. daugiau nei 2005 metais, kai pardavimų pajamos siekė 603,495 mln. litų, o vien gruodį pardavimai siekė 65,279 mln. litų, arba 40,9 proc. daugiau nei 2005-ųjų tą patį mėnesį (46,344 mln. litų).

Bendrovė pernai gautą pelną žada paskelbti vasario 28 dieną. Anksčiau vidiniam “Lifosos” akcininko “Evrochim” leidiniui bendrovės vadovas Jonas Dastikas buvo atskleidęs, kad “Lifosai” finansinius planus pavyko įgyvendinti 170 proc. Ši informacija rinkoje buvo sukėlusi tikrą bendrovės akcijų kainos šuoliavimą į viršų. Vėliau buvo bandoma išsiginti, jog omenyje buvo turėtas “įmonės minimalaus vidinio finansinio plano laukiamas įvykdymas”. Pasak “Lifosos” finansų direktorės Regvitos Ivanovienės, 2006 metų pelnas turėtų būti panašus į prognozuotą. Anksčiau “Lifosa” per 2006-uosius metus planavo uždirbti apie 40 mln. litų grynojo pelno. Jeigu faktinis metų veiklos rezultatas nedaug tesiskirs nuo ankstesnių metinių prognozių būtų kebloka įžvelgti fundamentalų pagrindimą “Lifosos” akcijų kainos šuoliui į viršų 37,6 proc. nuo šių metų sausio pradžios.

"Jūsų tarpininko" finansų makleris Andrius Adomkus

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją