Vienas euras – reali galimybė

Gyventojai Lietuvoje neinvestuoja dėl įvairiausių įsišaknijusių mitų. Šių metų balandį SEB banko užsakymu atliktos apklausos duomenimis, 32 proc. gyventojų neinvestuoja, nes bijo galimų nuostolių, dar 25 proc. sako, kad turi per mažai žinių, ir net 45 proc. neinvestuoja dėl nepakankamų santaupų.

Tačiau, jei paklaustumėte kiekvieno, ar galėtų investicijoms skirti vieną eurą per mėnesį, tikėtina, kad galėtų.

Tad kaltę dėl baimės pradėti investuoti galėtume suversti žinių trūkumui ir tam, kad gyventojai dar gerai nežino, jog, renkantis šiuolaikinius investavimo sprendimus, galima investuoti minimaliomis sumomis – skirti eurą per mėnesį ir imti vadinti save investuotoju.

Startui, bet ne kelionei

Investuoti po vieną eurą per mėnesį verta tiems, kurie, vejami daugybės mitų, bijo pradėti, nes nežino, kas ir kaip bus. Vienas euras leidžia atidaryti duris į investicijų pasaulį ir tapti jo dalimi. O pradėti tam tikrą veiklą dažniausiai ir yra sunkiausia.

Ar iš pradžių investicijoms skirsite eurą, ar tūkstantį per mėnesį, reikės žengti tuos pačius žingsnius – atsidaryti sąskaitą, atsakyti į keletą su investicijų rizika susijusių klausimų.

Žinojimas, kad rizikuojate tik vienu euru, gali suteikti daugiau drąsos pabandyti ir pradėti investuoti. Vėliau svarbu suprasti, kad vienas euras yra tik pradžia, leidžianti savo akimis pamatyti, kas yra investavimas.

Ugdo įprotį

Pasirinkus automatinį investavimo sprendimą ir kiekvieną mėnesį skiriant po eurą, ugdomas įprotis reguliariai atsidėti pinigų investicijoms. Investuojant įprotis turi svarbų vaidmenį. Taip pat ir laikas. Tik nuosekliai ilgą laiką investuodami galime pasiekti apčiuopiamų rezultatų.

Taip skiriant vieną eurą, kai vidutinė metinė grąža 10 proc. po metų gaunama apie 13 eurų, po dešimties metų – apie 194 eurus, po keturiasdešimties metų – daugiau negu 5 000 eurų*.

Skaičiai gerokai pasikeistų, jei sumą padidintumėte dešimt ar šimtą kartų.

Skatina mokytis

Užtenka vos metų investuoti po vieną eurą, kad išugdytas įprotis ir sukauptos žinios skatintų toliau investuoti ir didinti investuojamą sumą. Periodinės mažų sumų investicijos rodo, kiek laiko iš tiesų tam reikia skirti, išmoko, kad investicijų vertė gali didėti ir mažėti, taip susipažįstama su rizikos tolerancija.

Tas, kuris jau turi nors kelerių metų investavimo nors ir mažomis sumomis patirties, visai kitaip išgyvena rinkos svyravimus, geba priimti racionalius sprendimus investuodamas, nepasiduoda kitų ir savo emocijoms. Tai leidžia laikytis pasirinktos strategijos ir ilgainiui pasiekti norimą rezultatą.

Taigi, investuojant vieną eurą per mėnesį didžiausia jo vertė yra ne milijonas po beveik šimtmečio, bet gaunamos investavimo pamokos ir patirtis.

SEB bankas primena, kad investicijos yra susijusios su rizika. Taikomi mokesčiai, susiję su teikiamomis paslaugomis. Rekomenduojama susipažinti su taikomomis sąlygomis ir prireikus pasikonsultuoti su banko specialistu.

*Skaičiavimai atlikti neįtraukus su investavimo paslaugomis susijusių galimų mokesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją