Jeigu sutartis aptaria tik jos nutraukimo sąlygas ir gresia skolos išieškojimas, patartina numatyti pesimistiškiausius scenarijus, įvertinti galimas neigiamas jų finansines pasekmes ir kiek įmanoma bendrauti būsimuose skolos išieškojimo procesuose, stengiantis šias pasekmes sušvelninti.

Tyčinis procesų vilkinimas gresia išlaidomis ir baudomis

Kreditoriaus, inicijavusio sutarties nutraukimą, veiksmai, skolos išieškojimo procesai, terminai, papildomi galimi nuostoliai (išlaidos) priklauso taip pat nuo to, ar suteikta paskola buvo užtikrinta laidavimu, hipoteka ar vekseliu.

Jeigu paskola nebuvo užtikrinta, kreditorius po sutarties nutraukimo kreipsis į teismą dėl skolos priteisimo. Jis gali kreiptis dėl teismo įsakymo išdavimo arba prašyti bylą nagrinėti dokumentinio proceso tvarka. Tokios bylos nagrinėjamos gana operatyviai ir nesudėtingai.

Kartais susiduriama su situacijomis, kai skolininkai tyčia siekia užvilkinti procesus, pavyzdžiui, nepriima jiems siunčiamų procesinių dokumentų. Tačiau užvilkinti procesus taip, kad byla dėl skolos priteisimo nebūtų išnagrinėta, neįmanoma.

Teismai aktyviai ir gana operatyviai naudojasi civilinio proceso kodekso leidžiamomis viešo dokumentų paskelbimo procedūromis, kai bylos nagrinėjamos skolininkams nedalyvaujant.

Tokiais atvejais skolininkas negauna duomenų apie vykstančius procesus ir rizikuoja prarasti bet kokią situacijos kontrolę, patirti dar didesnes priteistinas bylinėjimosi išlaidas ar netgi sulaukti baudų už piktnaudžiavimą procesu.

Didžiausia klaida – vengti bendrauti su kreditoriumi

Susidūrus su finansiniais sunkumais, pirmiausia svarbu tinkamai ir aktyviai komunikuoti su kreditoriumi, siekiant išsiaiškinti, kokių veiksmų ir kada galimai bus imtasi, kokių gali būti papildomų finansinių pasekmių ir ar yra galimybių jų išvengti.

Kaip rodo praktika, dažniausia skolininkų klaida yra vengti atsakinėti į užklausimus, ignoruoti pranešimus, neteikti informacijos. Tokiu būdu yra ne „atidedamas problemos sprendimas“ ar „laimima papildomo laiko“, bet priešingai – nežinodamas, kad skolininko finansiniai sunkumai yra laikini ir susidariusi skolą galimai bus likvidi, kreditorius skatinamas imtis visų galimų aktyvių brangių skolos išieškojimų veiksmų. Skolos išieškojimas kreditoriui kainuoja, o jo patiriamos finansinės išlaidos, kurios dažnai būna reikšmingos, vėliau išieškomos iš skolininkų.

Bendraujant su skolininku, problemą dėl laikinų finansinių sunkumų kartais galima išspręsti gerokai pigiau.

Galima sutarti dėl negrąžinto skolos likučio padengimo

Svarbu žinoti, kad nutraukus kredito sutartį, lieka juridinių priemonių išspręsti situaciją skolininkui palankesne linkme.

Jeigu pavyksta sutarti su kreditoriumi dėl negrąžinto skolos likučio padengimo sąlygų, galima sustabdyti net antstolių pradėtas vykdomąsias bylas, panaikinti visus ar dalį taikytų apribojimų, tokių kaip skolininko sąskaitose esančių lėšų areštas, paliekant areštus, taikytus turtui.

Svarbi ne tik paskolos kaina

Kaip bus sprendžiamos situacijos, susidūrus su laikinais finansiniais sunkumais, patartina įvertinti dar prieš pasirašant kredito sutartį. Kredituotojų siūlomos finansinės paskolos sutarčių sąlygos rinkoje dažnai būna panašios, tačiau kitos sąlygos skiriasi iš esmės.

Prireikus finansavimo, kreipiantis dėl paskolos suteikimo, būtina įvertinti tokias sąlygas kaip sutarties nutraukimo terminai, sutartinės netesybos (delspinigiai, galimų sutartinių baudų taikymas) ir pan. Susidūrus su finansiniais sunkumais, būtent šios sąlygos tampa itin reikšmingos. Kai kurie kredituotojai jas skelbia viešai.

Taigi dar renkantis kredituotoją svarbu įvertinti, ar, susidūrę su laikinais finansiniais sunkumais, turėsite galimybę ieškoti kitų galimų problemų sprendimo būdų, ar rizikuojate nedelsiant susidurti su sutarties nutraukimu dėl jos esminio pažeidimo – mokėjimų vėlavimo – ir skolos išieškojimu be jokių alternatyvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją