Studijos, kurios išsprendžia stagnacijos riziką

Vienas iš svarbiausių veiksnių, kodėl net ir aukščiausias pareigas užimantys verslo vadovai noriai renkasi papildomą išsilavinimą, – siekis atnaujinti žinias prieš laukiančius ateities iššūkius.

Pakankamai dažnas atvejis, kai verslo vadovų sėkmė slypi praeityje, t. y. susidurdami su naujais iššūkiais jie atkartoja praeities žingsnius, atvedusius juos į sėkmę. Tačiau tai niekada negarantuoja optimalių rezultatų ir ateityje. Pasitaiko, jog dalis lyderių tampa priklausomi nuo anksčiau pasiektų rezultatų ir bando juos atkartoti visoms būsimoms problemoms spręsti, nepaisant pasikeitusių sąlygų bei konteksto. Tokiu atveju ligtolinė sėkmė priveda prie aklavietės, kai vadovas pasitiki tik tuo, kas buvo atlikta seniau ir nebesugeba rasti naujų problemų sprendimo būdų. Siekis atkartoti sėkmingus veiksmus ateityje yra natūrali psichologinė žmogaus reakcija, tačiau joje slypi didelė rizika – negebėjimas prisitaikyti prie dinamiškos verslo aplinkos.

Konkurencingi savo srities vadovai turi gebėti prisitaikyti prie kintančių sąlygų ir nuolat tobulinti savo veikimo ir mąstymo gebėjimus, kad galėtų išlaikyti stabilų vadovaujamos įmonės augimą. Vienas iš efektyviausių būdų tai įgyvendinti – nuolat mokytis naujų dalykų. Vadovai turėtų periodiškai tobulinti savo kompetencijas, kad galėtų geriau suprasti savo organizaciją, jos iššūkius ir atitinkamai prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Dėl to MBA studijų metu užsiimame strateginių verslo procesų analize ir bandome pasiūlyti teoriškai pagrįstus praktinius veikimo būdus, leidžiančius į verslo problemas žvelgti šviežiai.

Kitas MBA studijų privalumas – tai universalių administravimo žinių suteikimas. Daugybė žmonių padarė sėkmingą karjerą savo srityje, pavyzdžiui, marketingo, teisės ar personalo valdymo sferoje, bei sulaukė pelnyto įvertinimo – paaukštinimo ir skyriaus ar visos kompanijos valdymo pareigų. Daugelis taip iškilusių asmenų turi specifinių žinių bei patirties, kurias gali sėkmingai taikyti savo srities vertikalėje. Tačiau darbas vadovų komandoje yra kitokio pobūdžio ir reikalauja organizacijos valdymo, bendradarbiavimo su kitomis komandomis įgūdžių, o ne konkrečių techninių žinių. Todėl pasiekus vadovaujančių pareigų laiptelį, šie žmonės dažnai susiduria su sunkumais, nes privalo suprasti ir spręsti problemas, kurios yra jiems nepažįstamos. MBA programos sprendžia šią problemą, nes siūlo praplėsti savo žinias apie bendrą verslo horizontą.

Visus MBA programos studentus jungia jų sėkminga karjera, tačiau papildomus mokslus pasirinkę žmonės ateina iš skirtingiausių asmeninių ir profesinių aplinkų. Todėl studentai vieni kitiems pasiūlo unikalius problemų sprendimo būdus, leidžia praplėsti akiratį ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Tiesioginis bendravimas su būriu sėkmingų žmonių gali išmokyti daugybės minkštųjų įgūdžių, kurie nėra prieinami mokantis individualiai ar skaitant knygas.

Kokių dalykų mokosi MBA programų studentai?

MBA studijas verta rinktis dėl plačios ir į praktiką orientuotos mokymo programos, kuri yra sukurta taip, kad studentai susipažintų su visais pagrindiniais verslo aspektais: finansais, rinkodara, strategija, pokyčių valdymu bei kitais svarbiais elementais. Daugelis programų taip pat siūlo MBA specializacijas, kurios suteikia galimybę gilintis į konkrečią verslo sritį: pavyzdžiui, tvarumą, technologijas ar verslo psichologiją. Todėl MBA programos studentams padeda išsiugdyti platų įgūdžių spektrą, reikalingą norint tapti puikiu vadovu.

Kartu su faktinėmis žiniomis studentai gauna daugybę minkštųjų įgūdžių: gebėjimą greitai bei tiksliai analizuoti didelius informacijos kiekius, bendravimo žinių, mokosi motyvuoti savo personalą. Todėl studijų alumnai džiaugiasi, kad geba sėkmingai bendradarbiauti su įvairių sričių darbuotojais.

Vienas iš labiausiai vertinamų mokymosi metodų MBA programose – tai atvejo studija (angl. case study). Studentams pateikiame realius verslo iššūkius, parašytus iš organizacijos vadovo perspektyvos, bei kviečiame kartu atrasti problemos sprendimą. Toks mokymosi stilius yra grįstas bendradarbiavimu ir dalijimusi įžvalgomis – dėstytojas pristato atvejį bei vadovauja diskusijai, pateikia klausimus ir įžvalgas, o ne tiesiog skaito monotonišką paskaitą.

Intensyvios diskusijos skatina fundamentalaus mūsų laikų įgūdžio – kritinio mąstymo – tobulinimą. Šiandienos pasaulyje kylantys iššūkiai dažnai patenka į vadinamą „pilkąją zoną“, kurioje nėra aiškaus pasirinkimo tarp juodo ir balto. Todėl baigęs MBA studijas studentas išmoksta suprasti pilkųjų sričių keliamas problemas bei ugdo kritinį mąstymą. Patirtis auditorijoje ar už jos ribų leidžia žmogui tobulinti savo gebėjimus analizuoti ir vertinti jam pavestą projektą ar informaciją.

Dėl daugialypio bendravimo studijų užsiėmimų metu ugdomas ir kitas svarbus įgūdis – empatija. Bet kokio verslo pagrindas yra išlaikomas žmonių, todėl verslo lyderiai turi nuolat atsisakyti išankstinių nusistatymų ir įvertinti, kaip mąsto darbuotojai, kokie yra jų poreikiai ar norai. Empatijos praktika grindžiama kitų žmonių vertinimu, bendravimu ir dalijimusi patirtimi. Ji skatina atsitraukti nuo individualios patirties bei pereiti prie kitų asmenų požiūrio. Studijos ir pokalbiai su įvairių krypčių specialistais padeda užmegzti ryšį su bendradarbiais, suprasti jų situaciją, juos išklausyti bei gerbti kolegų pasirinkimus.

Apibendrinant, MBA programos baigimas įprasmina studentų pasiryžimą mokytis, tobulėti ir ieškoti sprendimų, kurie padeda verslui pasiekti sėkmę. MBA studijas baigę specialistai išsiskiria universalių žinių gausa bei geba užtikrinti optimalų verslo valdymo procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją