Ženklai, kad reikia keistis

Ženklų, rodančių, kad ne mes valdome pinigus, o jie valdo mus ir diktuoja visus sprendimus, yra ne vienas. Susimąstyti, sustoti ir keisti savo finansinę elgseną derėtų pajutus bent vieną iš jų.

Pirmas signalas – jei nuolat galvojate apie pinigus, svarstote, iš kur jų gauti, atrodo, kad jų nuolat trūksta ir nuo pinigų priklauso kiekvienas gyvenimo žingsnis.

Antras ženklas – jei gavę pinigų nesuprantate, kur jie taip staiga nejučiomis pradingsta, vos gavę pinigų trokštate juos iškart išleisti, patenkinti visus savo norus, ir iki mėnesio pabaigos gautų pajamų nebeužtenka.

Taip dažniausiai elgiasi pirmuosius savarankiško finansinio gyvenimo žingsnius žengiantys jaunuoliai. Pirmą atlyginimą ar mėnesio pragyvenimui tėvų skirtus pinigus gavusiųjų kišenėse jau po savaitės švilpauja vėjai. Tiesa, tokie įpročiai formuojasi vaikystėje, todėl pradinukus ir paauglius, iš tėvų kišenpinigiams gaunančius vos po kelis eurus per savaitę, svarbu mokyti iškart neišleisti visų pinigų, o paskirstyti juos einamosioms išlaidoms ir taupyti ateičiai savo didesniems norams.

Jei viską greitai išleidžiate ir nesulaukiate mėnesio pabaigos bei nesukaupiate santaupų arba finansinės pagalvės, jaučiate nuolatinį nerimą, žinodami, kad, jei tik nutiks kokia bėda – netikėtai suges automobilis, susirgsite ar atsiras kitų didesnių nenumatytų išlaidų, – iškart turėsite ir kitą problemą – suksite galvą, iš kur gauti pinigų išbristi iš bėdos.

Pinigams patinka taisyklės

Jei norime, kad ne pinigai valdytų mus, bet mes juos, svarbu atminti viena: būtina skirti dėmesio finansiniam raštingumui ir laikytis taisyklių.

Gera žinia ta, kad asmeninio biudžeto valdymo taisykles galima išsirinkti iš ilgo sąrašo. Patartina išsirinkti tas, kurios tinka ir patinka labiausiai. Visai nesvarbu, ar pasirinksite žinomą formulę 50–30–20, pagal kurią pusė asmens ar šeimos biudžeto turėtų būti skiriama būtiniems poreikiams tenkinti, 30 proc. – norams pildyti ir 10–20 proc. pajamų atidedama santaupoms, ar verslininko, knygų autoriaus T. Harvo Ekerio vadinamąją „šešių ąsočių“ biudžeto valdymo principą, kai kasdienės išlaidos skirstomos į tam tikras kategorijas, tokias kaip būtinosios išlaidos, pramogos, finansinė laisvė, ilgalaikės santaupos, edukacija ir aukojimas, ar bet kurią kitą populiarią ar retesnę taisyklę.

Visos rekomendacijos padeda įsivertinti savo galimybes, ką galime leisti sau uždirbdami ir turėdami tokias pajamas, kokias gauname šiandien, bei suskirstyti pinigus į svarbiausias kategorijas, kad jų pakaktų viskam.

Sekti, skaidyti, pasitikrinti

Kalbant apie asmeninių finansų valdymo taisykles ir pinigų skirstymą į kategorijas, svarbu atminti, kad šis principas tinka toli gražu ne tik matematiką ir skaičius mėgstantiems žmonėms. Iš esmės visos finansų valdymo taisyklės turi vieną bendrą paprastą principą ir tris elementarius veiksmus – sekti, skaidyti ir pasitikrinti.

Visų pirma, visi turime savo vartojimo kultūrą ir įpročius, todėl pirmiausia, tik kurį laiką stebėdami savo išlaidas, galėsite nuspręsti, į kokias kategorijas jas suskirstyti. Pavyzdžiui, jei labai mėgstate kavą mieste ir tai svarbi jūsų dienos rutinos dalis, akivaizdu, kad jai turėsite numatyti didesnę išlaidų eilutę nei jūsų kaimynas, kuriam patinka mėgautis namuose paruošta kava.

Stebėdami savo kasdienes išlaidas ir suskirstę pinigus į išlaidų kategorijas, suteiksime pinigams paskirtį. O kai žinosime aiškią jų paskirtį, bus kur kas mažiau pagundų išleisti juos spontaniškiems pirkiniams.

Tobulinant savo asmeninių finansų valdymo įgūdžius svarbu periodiškai pasitikrinti, ar viskas vyksta pagal planą, pakoreguoti išlaidų kategorijas, jei keičiasi aplinkybės. Pavyzdžiui, pavasarį, baigiantis šildymo sezonui, komunalinių mokesčių išlaidų eilutė susitrauks, tad šiuos pinigus galima skirti kitoms reikmėms. Ir atvirkščiai, rudenį, laukdami didesnių šildymo sąskaitų, turėsite nuspręsti, ko šaltuoju metų sezonu atsisakysite.

Skaidant savo išlaidas į kategorijas labai svarbu nepamiršti taupymo ir investavimo ir taikyti principą „pirmiausia susimoku sau“ – tai yra, reikia atidėti pinigų šiam tikslui iškart, vos tik gavus pajamų, o ne laukti ir santaupoms skirti tik „kas liks“.

Jei laikysitės šio principo, ilgainiui išsiugdysite tinkamus finansinius įpročius, sukaupsite pinigų netikėtoms išlaidoms ir atsikratysite finansinio nerimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją