Glaudus vandens ir klimato krizių ryšys buvo pažymėtas lapkričio 2022 m. Egipte vykusios Jungtinių Tautų (JT) Klimato kaitos konferencijos (COP 27) apibendrinamajame pareiškime ir bus pagrindinė tema JT Vandens konferencijoje, kuri prasideda Pasaulinę vandens dieną, kovo 22-ąją, JT būstinėje Niujorke.

Nors nemažai valstybių, tarp kurių ir Lietuva bei Izraelis, nesusiduria su švaraus vandens trūkumu, daugybėje šalių tai yra itin opi problema.

Apskaičiuota, kad apie 2,5 mlrd. žmonių visame pasaulyje (36 proc. pasaulio populiacijos) gyvena vietovėse, kuriose trūksta vandens. Manoma, kad ši problema artimiausiais dešimtmečiais dar labiau paūmės, nes stiprės tokie procesai kaip klimato kaita, pasaulio gyventojų skaičiaus augimas, didėjanti pramonės ir žemės ūkio produktų paklausa bei dykumėjimas. Vandens trūkumas sukelia masinę migraciją, karus ir konfliktus, dėl ko artimiausiais metais šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje bus priversti palikti savo namus.

Norėdami įveikti šį reiškinį, turime suprasti, kad tam reikės suformuluoti visa apimančią kampaniją, kuriai įgyvendinti reikės apjungti platų veiksmų spektrą: lyderystę ir švietimą vandens tausojimo klausimais, vandens naudojimo efektyvumo didinimą, tarptautino, viešojo ir privataus finansavimo kaupimą, užterštų vandens šaltinių atkūrimą, investicijų ir mokslinių tyrimų bei plėtros skatinimą ir, svarbiausia, gebėjimą praktikuoti efektyvų vandens naudojimą vietos, nacionaliniu, regioniniu ir pasauliniu mastu.

Turime ieškoti naujų būdų, kaip investuoti į su vandeniu ir sanitarija susijusią infrastruktūrą ir paslaugas, kartu užtikrindami kiekvieno žmogaus teisę į švarų geriamąjį vandenį. Svarbu, kad informacija apie vandens kiekį, kokybę, pasiskirstymą, prieigą ir – ne mažiau svarbu – riziką būtų visiems prieinama.

Kaip valstybė, turinti vieną pažangiausių vandens sistemų, mokslinių tyrimų ir plėtros gausą bei novatoriškas technologijas daugelyje sričių, Izraelis aktyviai prisideda prie globalių pastangų savo technologijomis ir praktine patirtimi, nuolat dalydamasis su labiausiai stokojančiais regionais.

Šiuo metu Izraelis yra pasaulio rekordininkas nuotekų valymo ir perdirbimo srityje: 95 proc. šalies nuotekų išvaloma, iš kurių beveik 90 proc. panaudojama žemės ūkyje.

Izraeliui taip pat priklauso vandens nuostolių prevencijos miestų sistemose pasaulio rekordas. Izraelyje miesto vandentiekio sistemose prarandami vos keli procentai vandens, kai kitose šalyse šis rodiklis gali siekti dešimtis procentų. Paradoksas, kad dažnai tai vyksta sausringose ir vandens stokojančiose šalyse, kurioms gėlo ir švaraus vandens trūkumas yra didelė našta. Izraelyje sukurta daugybė technologijų ir metodų, skirtų užkirsti kelią vandens nuostoliams tiekimo sistemose, nuotoliniais jutikliais aptikti nutekėjimus ir kt.

Jūros vandens gėlinimas, druskingo vandens naudojimas žemės ūkyje, lašelinis drėkinimas, mažiau vandens sunaudojančių žemės ūkio kultūrų vedimas ir net vandens išgavimas iš oro – visos šios sritys plėtojamos Izraelyje. Šios technologijos padėjo mūsų šaliai, kurios 60 proc. ploto sudaro dykuma (!), nuo nuolatinio vandens trūkumo pereiti prie gebėjimo išgauti 20 proc. daugiau vandens, nei yra suvartojama. Tai leidžia Izraeliui dalytis šiuo gėriu su kitomis šalimis. Mes, Izraelio gyventojai, galime ir norime pasidalyti savo sukaupta patirtimi bei geriausiomis praktikomis su kitomis pasaulio tautomis, kad sukurtume kažką, kas keistų gyvenimus.

Kartu turime užtikrinti, kad kiekvienas žmogus visame pasaulyje galėtų naudotis žmogaus teise į saugų geriamą vandenį.

Vanduo yra gyvybė.

Su Pasauline vandens diena!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją