Susidėliokite aiškią strategiją

Sakoma, kad gera strategija sudaro pusę sėkmingo darbo. Tad planuojant įmonės finansus, verta pradėti nuo jos.

Gerai pagalvokite ir užfiksuokite, kokius konkrečius žingsnius į priekį 2023 m. norėtumėte žengti su savo verslu: kiek galėtų padidėti pardavimai, klientų skaičius, produktų gamyba ar paslaugų suteikimas ir t. t.

Žinodami konkrečius žingsnius, apsvarstykite planus ir idėjas, kaip visa tai įgyvendinti.

Viskas labai paprasta: kuomet yra konkretus planas, strategija ir tikslai, pagal juos galima lengviau sukurti ir konkretų finansinį planą.

Atlikite detalią praėjusių metų finansų analizę

Koncentruodamiesi į ateitį bei dėliodamiesi artimiausius planus, niekada nenumokite ranka į tai, kas buvo praeityje. Praeitis ir joje kilę sunkumai ar sėkmingi momentai – tai puikus kelrodis ateities iššūkiams.

Ruošdami finansus, nevenkite giliau pasinerti į praėjusių metų finansines ataskaitas ir labai atidžiai peržvelgti kiekvieną jų eilutę. Galbūt peržvelgę suprasite, kad vieną iš verslo aspektų verta panagrinėti kiek giliau. Analizuodami ataskaitas, palyginkite ką tik praėjusius ar besibaigiančius metus su dar ankstesniais.

Iškelkite sau užduotį detaliai išanalizuoti situaciją ir atsakyti į klausimus: ar savo versle uždirbote daugiau, ar mažiau pinigų nei pernai? Kokie produktai ar paslaugos sudaro didžiausią jūsų verslo pajamų dalį? Kurie iš jų veikia mažiau efektyviai arba visai neveikia ir yra nuostolingi? Kur daugiausia iškeliauja Jūsų verslo išlaidos? Ar tam tikros verslo vystymui skirtos išlaidos sumažėjo, ar padidėjo?

Labai įprasta galvoti, kad kiekvieni metai versle prabėga vis greičiau. Ir iš tikrųjų, laikas tikrai yra brangus. Tačiau šiuo, labai didelės infliacijos laikotarpiu, kuomet planuojate finansus ateičiai, tokiems klausimams užduoti ir į juos atsakyti, reikia skirti kuo daugiau laiko.

Per brangu ar per pigu?

Kuomet atliksite detalią kiekvienos eilutės finansų analizę, finansiškai pasiruošti naujiems metams puikiai padės žvilgtelėjimas į konkurentus.

Toks žingsnis rekomenduotinas vien tam, kad dar geriau suprastumėte, kaip bendrai rinkoje atrodo Jūsų taikoma kainodara, o taip pat ar galima kelti siūlomų paslaugų bei prekių kainas, kurios potencialiai padidintų pelną. O galbūt ir priešingai – jos jau dabar, palyginti su konkurentų, buvo didesnės ir dėl to potencialūs klientai Jus aplenkdavo.

Iš pirmo žvilgsnio pigesniam būti yra logiška, tačiau tuo pat metu, kai smulkiojo verslo savininkai, norėdami kuo greičiau pritraukti klientų, nusistato mažesnes prekių ir paslaugų kainas nei konkurentai, tai gali būti ir kiek ydinga praktika.

Tam tikra dalis klientų susivilios, tačiau būtina įvertinti, ar klientų bus tiek, kad investicijos atsipirktų. Juk mažesnės kainos – tai galimai ir mažesnis pelnas.

Jeigu jau pastebėjote, kad jūsų kainos visus metus buvo mažesnės nei konkurentų, nevenkite 2023 metais jas nežymiai padidinti. Jeigu nepersistengsite didindami, klientas to galbūt ir nepajus, tačiau išlaikant tokį patį pardavimų kiekį ar jį padidinus kitų metų pelnas taip pat nepastebimai taps didesnis.

Kita vertus, galbūt žvelgdami į konkurentus pastebėsite, kad Jūsų taikomos kainos visus metus buvo didesnės nei pas kitus? Tuomet ir toliau reguliariai analizuokite konkurentų taikomą kainodarą. Galbūt naujais metais keletą mėnesių kainas didinti bus nevalia, bet matydami situaciją galėsite jas padidinti šiek tiek vėliau.

Bendraukite su partneriais

Ko gero, labai garsiai ir pabrėžti nereikia, kad patikimi partneriai – viena svarbiausių kiekvieno sėkmingo verslo dalių. Tad sėkmingai finansus paruošite, jeigu kartu su partneriais detaliai aptarsite artimiausios ateities galimybes bei planus.

Galbūt Jūsų verslui reikalingas finansinis partneris? Tuomet, nepaisant to, kad, pavyzdžiui, finansinių paslaugų prireiks tik 2023 metų viduryje, apie sąlygas pradėti kalbėtis galite jau dabar. Kuo anksčiau jas žinosite ir bent apytiksliai susiderėsite, tuo lengviau bus nusibrėžti ir tikslesnius naujų metų finansinius planus.

Pasistenkite detaliau pasiderėti ir su savo verslo gyvavimui būtinais žaliavų ar paslaugų tiekėjais.

Ankstyvesnis planų su tokiais partneriais dėliojimas ir iniciatyva lygūs didesniam pasitikėjimo ir lojalumo parodymui.

Tai gali suveikti kaip nemenkas pliusas derybose dėl mažesnių kainų: jeigu Jūsų tiekėjas nuo pat naujų metų pradžios ir nesuteiks nuolaidos, galbūt duos pažadą, kad tai galės padaryti 2023 metų viduryje.

Taip pat nepamirškite, kad sėkmingai finansus 2023 metams Jūsų verslui gali padėti paruošti ir paprasčiausias geresnių sąlygų susiderėjimas su interneto, telefoninio ryšio tiekėjais, darbui skirtų patalpų nuomotojais ir t. t. Juk smulkiajam verslui svarbios net ir iš pirmo žvilgsnio smulkios išlaidos.

Patarimų, kaip sėkmingai smulkiajam verslui paruošti finansus 2023 metams, galima išvardyti ir kur kas daugiau. Tačiau šiuo atveju viską puikiai atspindi vienas paprastas posakis: sėkmė yra ne kas kita, kaip didelio darbo ir kruopštaus pasiruošimo rezultatas. Tad kiek pastangų įdėsime, tiek ir turėsime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją