Norėtųsi išskirti keletą tendencijų, kurios turės didžiausią poveikį artėjančiais metais:

1. Debesijos sprendimų efektyvinimas

„Gartner“ prognozuojama, kad 2023 m. vartotojų išlaidos viešosioms debesijos paslaugoms visame pasaulyje išaugs 20,7 proc. ir sudarys 591,8 mlrd. dolerių, palyginti su 490,3 mlrd. dolerių 2022-aisiais. Natūralu, kad debesijos paslaugų populiarumas ir toliau augs, nes įmonės vis dažniau griebiasi informacinių technologijų (IT) modernizavimo sprendimų, siekdamos sumažinti riziką ir optimizuoti sąnaudas. Todėl tikimės, kad didžioji dalis investicijų į „debesį“ bus koncentruojamos į novatoriškų ir ekonomiškai efektyvių priemonių diegimą, taikantis prie artėjančio ekonominio sunkmečio prognozių. Augant naudojimui, įmonės turės pradėti racionalizuoti išlaidas ir atsisakyti neefektyvių sprendimų.

2. Investicijos į infrastruktūros saugumo užtikrinimą sparčiai augs

Perėjimas prie debesijos padidiną įmonių efektyvumą ir naudojimosi paslaugomis patogumą, tačiau taip pat sukelia naujų kibernetinio saugumo grėsmių. Todėl saugumo problema – kaip niekad aktuali. Pastaruoju metu netyla kalbos apie prevencinių sprendimų diegimą saugantis nuo kibernetinių atakų, be to, dažnėja diskusijos apie tai, kaip įmonės turėtų saugoti ir naudoti asmens duomenis.

Kita vertus, tą puikiai mato ir infrastruktūrą teikiančios įmonės, tad vartotojų poreikių atliepimas sprendžiant saugumo problemas – prioritetinė debesijos tiekėjų sritis. Todėl kibernetinio saugumo didinimas nuo įvairiausių grėsmių, pradedant duomenų praradimu ir baigiant pandemijos sukeltomis saugumo spragomis, taps vienu iš svarbiausių verslo investicijų objektų. Atsparumo nuo išorės grėsmių didinimo pavyzdys – tai SASE ir CDR sprendimai, valdantys svarbiausias kibernetinio saugumo rizikas. Taigi, 2023-iaisiais plačiai naudosime dirbtinio intelekto ir prognozavimo technologijas, skirtas grėsmes pastebėti ir nukenksminti anksčiau, nei jos sukels problemų.

3. Integracija su svarbiausiais technologijų sprendimais

Debesų kompiuterija yra svarbus veiksnys, leidžiantis kurti ir plėtoti dirbtinio intelekto (DI), mašininio mokymosi sprendimus. Šios technologijos įprastai teikiamos kaip debesijos paslaugos, kadangi tik labai mažas verslų skaičiaus gali sau leisti išlaikyti atsietą DI infrastruktūrą. Surinkti duomenis ir įdiegti reikiamus algoritmus reikia aukščiausius standartus atitinkančių technologinių įrankių, todėl verslai renkasi ekonomiškesnį sprendimą – naudotis DI ir mašininiu mokymusi kaip paslauga.

Debesijos technologija padeda įmonėms priimti efektyvius, duomenimis pagrįstus sprendimus naudojant DI ir plėsti darbo procesų automatizavimą. Visa tai padeda pasiekti geresnę duomenų analizę ir saugumą. Debesijos paslaugos leidžia užsitikrinti svarbiausius naudojimosi DI ir mašininiu mokymusi poreikius už santykinai nedidelę kainos dalį. Atsižvelgdami į santykį tarp sukuriamos pridėtinės vertės ir kainos, tikimės, kad artimiausiais metais debesijos paslaugos užtikrintai žengs į daugelį pramonės šakų, įskaitant automobilių, duomenų centrų, mažmeninės prekybos, bankininkystės ir draudimo sektorius.

4. Naujos pritaikymo strategijos

Debesų kompiuterija yra lanksti ir pravarti įvairiose pritaikymo situacijose. Tą atskleidžia ir galimybė neapsiriboti viena debesijos infrastruktūra, bet naudotis keletu. Dar visai neseniai paslaugos egzistavo tik konkrečioje platformoje, tačiau šiandien ji siūlo daugybę tiekimo parinkčių. Tarp labiausiai populiarių atsiduria hibridinė ir kelių „debesų“ sąranka.

Hibridinė debesijos infrastruktūra užtikrina plačią paslaugų kontrolę, todėl įmonės gali diegti kelis debesijos tiekimo modelius. Pavyzdžiui, ji gali sukurti viešąsias, privačiąsias ir specializuotas debesijos aplinkas. Taip didinamas verslo judrumas ir inovatyvumas, rizikos valdymas. Kelių debesų infrastruktūra leidžia įmonėms vienodai paskirstyti darbo krūvius skirtingose debesų aplinkose. Tai leidžia optimizuoti investicijų grąžą, saugumą ir autonomišką veikimą. Su šiuo sprendimu galite rinktis ir naudotis debesijos įrankiu, kuris siūlo optimalų konkrečios užduoties įgyvendinimą. Tai leidžia verslui išlikti lanksčiam ir kontroliuoti svarbiausius darbo procesus.

5. Alternatyvūs panaudojimo būdai

Debesijos technologija leidžia kasdien mėgautis visų naudojamomis srautinio vaizdo siuntimo (angl. Streaming) programomis, pavyzdžiui, „Netflix“ ar „Spotify“, kurios iš esmės pakeitė mūsų laisvalaikio leidimo būdą. Srautiniai vaizdo žaidimai iki šiol tokio populiarumo nesulaukia, tačiau darosi akivaizdu, kad tik laiko klausimas, kada jie taps nauju mados šauksmu. Į šią sritį žengia tokie technologijų gigantai kaip „Microsoft“, „Sony“, „Nvidia“ ir „Amazon“. Išskirtos kompanijos ieško būdų, kaip optimaliai pritaikyti srautinio siuntimo modelį vaizdo žaidimų srityje. Kaip ir vaizdo įrašų ar muzikos atveju, užsisakę minėtas paslaugas į savo kompiuterį ar konsolę gaunate atrinktų vaizdo žaidimų paketą, kuris neapkrauna jūsų įrenginių, kadangi patys žaidimai lieka „debesyje“.

Iki šiol sunkumų kėlė nepakankamai išvystyta ryšio technologija – vaizdo žaidimams transliuoti reikia didesnio spartumo nei muzikai ar vaizdo įrašams, todėl šia paslauga galėjo naudotis tik dalelė žmonių, turinčių itin kokybišką ir spartų internetą. Kita vertus, 2023-ieji žada nemenkus postūmius 5G ryšio plėtros ir inovacijų srityje, todėl ilgainiui ši problema turėtų išsispręsti savaime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją