Drastiškai išaugusios kuro, energijos išteklių kainos bei padidėjusios būsto paskolų ir automobilių lizingo palūkanos gyventojams jau kurį laiką siuntė aiškų signalą – įvertinti realias vartojimo galimybes naujoje realybėje yra tiesiog būtina. Tačiau, panašu, tai padaryti bei peržiūrėti savo biudžetą pavyko ne visiems.

Štai Lietuvos banko duomenys rodo, kad trečiąjį šių metų ketvirtį vartojimo kredito gavėjų įsiskolinimų, kai mokėjimas buvo pradelstas daugiau kaip 90 dienų iš eilės, suma siekė 39,7 mln. eurų ir buvo 19,7 proc. didesnė nei tą patį praėjusių metų laikotarpį. Išaugo ir dėl įsipareigojimų nevykdymo nutrauktų vartojimo kredito sutarčių skaičius – jis buvo 7,29 proc. didesnis nei trečiąjį praėjusių metų ketvirtį.

Dar turime laiko pristabdyti ydingas tendencijas

Jei visos dovanos dar nesupirktos, vis dar galima kritiškai peržiūrėti jų gavėjų sąrašą ir taip susimažinti išlaidas. Arba suplanuoti kuklesnes, simbolines dovanėles. Reikėtų įvertinti ir tai, kad su kai kuriais žmonėmis, kuriems labai norime ką nors padovanoti, galbūt susitiksime jau tik kitąmet, tad ir išlaidas galima atidėti.

Jei švenčių stalas nelūš nuo patiekalų gausos, šventės nuo to tikrai nebus prastesnės. Vis dar galime suplanuoti ir ekonomiškesnį Šv. Kalėdų bei Naujųjų metų meniu. Taip sutaupysime ne tik pinigų – Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos statistika rodo, kad kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Išmetamo maisto kiekiai ypač padidėja per didžiąsias metų šventes.

Kaip save traukti iš finansų duobės

Kruopštus finansų planavimas – pagrindinis būdas neįklimpti į skolas ir jų atsikratyti. Įprastomis sąlygomis asmeninį biudžetą rekomenduojama organizuoti 50 proc. skiriant būtinosioms išlaidoms, 30 proc. – nebūtinosioms, o 20 proc. atsidėti taupymui bei investavimui.

Tačiau turint susikaupusių skolų, biudžeto lentelėje jų grąžinimui būtina skirti kuo didesnę eilutę. Kurį laiką teks susimažinti nebūtinas išlaidas ir pagyventi kukliau, tačiau finansinė laisvė nuo skolų bus didesnis apdovanojimas už bet kokį malonų, tačiau nebūtiną pirkinį.

Jei skola – ganėtinai didelė, kartais natūrali mūsų reakcija yra atidėliojimas. Tačiau šiuo atveju svarbu suprasti, kad atidėliojimas tik didina problemą, todėl būtina susiimti, juodu ant balto užsirašyti grąžintiną sumą, įsivertinus būtinąsias išlaidas numatyti, kokią sumą per mėnesį galime skirti skolos grąžinimui, ir žingsnis po žingsnio judėti link šio tikslo.

Na, o jei skolų turite ne vieną, pirmenybę reikėtų teikti finansinių įsipareigojimų su didžiausiomis palūkanomis vykdymui. Kuo skubiau grąžinsite brangiausias skolas, tuo mažiau pinigų prarasite mokėdami palūkanas.

Priminkime sau, kad didžiųjų metų švenčių džiaugsmas yra matuojamas ne dovanų kainomis ir šventinio stalo gausa, o jaukumu, ramybe ir buvimu su artimiausiais. Net jei iki Naujųjų negrąžinsime visų skolų, tačiau turėsime aiškų planą, kaip tai padaryti, jausime daugiau kontrolės bei ramybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją