Nepaisant to, kad pačių monetarinės politikos formuotojų sudaromos infliacijos prognozės ateinantiems trejiems metams ir toliau viršija 2 proc. tikslą, ketvirtadienį ECB Valdančioji taryba sulėtino bazinių palūkanų normų didinimo tempą. Šį kartą jos pakeltos 50 bazinių punktų, kai prieš tai du posėdžius iš eilės buvo didinamos po 75 bazinius punktus.

Atnaujintose prognozėse numatoma, kad ateinančiais metais vidutinė metinė infliacija sieks 6,3 proc., 2024 m. išsilaikys ties 3,4 proc. lygiu, o dar už metų turėtų sudaryti 2,3 proc. Augančios kainos rinkoje įprastai turėtų pasiųsti žinią gamintojams, kad jų sukuriamos produkcijos paklausa išaugusi, o tai reiškia gamybos apimčių didinimo poreikį. Tačiau vykdant veiklą nuolatinės infliacijos aplinkoje, nebėra įmanoma įvertinti tikrųjų vartotojų poreikių.

Nors bazinės palūkanų normos didinamos jau ketvirtą posėdį iš eilės, reali palūkanų norma vis dar yra neigiama. Ji apskaičiuojama kaip skirtumas tarp nominalios palūkanų normos ir infliacijos lygio. Centrinio banko sprendimų veikiama tarpbankinė palūkanų norma „Euribor“ šiuo metu siekia 2,5 proc. O euro zonoje infliacija vis dar laikosi ties 10 proc. Tokiu atveju reali palūkanų norma yra minus 7,5 proc. Todėl, nepaisant išaugusios skolinimosi kainos, idėja pasiimti paskolą ir skirti lėšas būstui įsigyti ar vartojimui, ekonomine prasme, gali atrodyti kur kas patrauklesnė nei taupymas.

Tačiau šį kartą daug svarbesnis ne su bazinėmis palūkanomis susijęs ECB Valdančiosios tarybos sprendimas. Nutarta mažinti centrinio banko balansą. Nuo ateinančių metų kovo mėnesio eurosistemoje žadama nebereinvestuoti visos sumos, gautos iš banko supirktų ir laikomų vertybinių popierių. Numatoma, kad šiuo metu apie 5 trln. eurų sudarantis obligacijų portfelis bus mažinamas apie 15 mlrd. eurų per mėnesį.

Tai reiškia, kad, nors ir lėtais tempais, pagaliau bus bandoma bent iš dalies „susiurbti“ ir į rinką nebegrąžinti per pandemiją rekordiškai prispausdintų pinigų. O būtent tai, kad vos per keletą metų pinigų kiekis euro zonoje išaugo ketvirtadaliu, yra esminė infliacijos priežastis. Rekordinis prekių kainų augimas tik išryškino tikrąją pigių pinigų kainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją