Buvęs darbuotojas turi žinoti apie tai, kad informacija bus teikiama

Jei duomenys teikiami telefonu, el. paštu, kitu automatizuotu būdu arba informacija teikiama iš susistemintų informacijos rinkinių, taikomas Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR). Pagal BDAR, jūs privalote informuoti savo buvusį darbuotoją apie tai, kad dalysitės šiais duomenimis su potencialiu darbdaviu. Taip pat buvusiam darbuotojui turite pateikti kitą BDAR 13, 14 str. nurodytą informaciją. Be kita ko, turite nurodyti, kad tam, kad potencialus darbdavys galėtų įvertinti jūsų buvusio darbuotojo tinkamumą pareigoms, teiksite informaciją apie jo eitas pareigas, vykdytus projektus ir kt. Nurodykite, kad informaciją potencialiam darbdaviui teiksite jo teisėtų interesų pagrindu, kad būtų atrinktas tinkamas darbuotojas, kiek laiko šią pateiktą informaciją saugosite.

Darbuotojas turi turėti teisę paprieštarauti dalijimuisi informacija apie jį

Darbuotojas taip pat turi būti informuotas apie jo teisę paprieštarauti dėl informacijos apie jį atskleidimo potencialiam darbdaviui. Tokia specifinė teisė galioja, kai duomenys tvarkomi teisėto intereso pagrindu. Kita vertus, tai automatiškai nereiškia, kad buvusiam darbuotojui paprieštaravus, informacijos negalėsite teikti. Reikės įvertinti, ar buvusio darbuotojo teisė į privatumą yra viršesnė už potencialaus darbdavio teisę gauti informaciją apie darbuotojo tinkamumą pareigoms. BDAR įtvirtintas atskaitomybės principas reikalauja, kad turėtumėte įrodymus apie tokį vertinimą, todėl jis turėtų būti atliktas raštu.

Interesų balanso vertinimas

Tokį pirminį interesų pusiausvyros vertinimą jau turėtumėte būti atlikę ir iki buvusio darbuotojo prieštaravimo išreiškimo, t. y. prieš duomenų teikimą. Teisių ir interesų balansą turite įvertinti kiekvieno teikiamo duomens atžvilgiu. Pavyzdžiui, jei pradėsite potencialiam darbdaviui pasakoti apie tai, kad darbuotojo dažnai nebūdavo darbe dėl jo vaikų ligos, bus pernelyg pažeistas buvusio darbuotojo privatumas, palyginti su potencialaus darbdavio teise žinoti tokią informaciją. Tai pažeis ne tik buvusio darbuotojo teisę į privatumą, bet ir BDAR, nes apskritai neturėsite teisinio pagrindo tokiam duomenų tvarkymui.

Teikite tik darbinio pobūdžio informaciją

Bendras duomenų apsaugos reikalavimas yra rinkti tik tiek informacijos, kiek reikia konkrečiai užduočiai. Šiuo atveju, tikslas yra atrinkti tinkamą darbuotoją ieškomai pozicijai, todėl potencialus darbdavys gali gauti tik tą informaciją, kuri susijusi su darbinėmis pareigomis. Tokia informacija gali būti buvusio darbuotojo kvalifikacija, profesiniai gebėjimai ir dalykinės savybės (organizuotumas, gebėjimas vadovauti ir kt.), patirtis vykdant tam tikrus projektus. Net ir potencialiam darbdaviui paprašius pateikti informaciją, pavyzdžiui, apie tai, ar darbuotojas dažnai turėdavo nedarbingumą, ar apie konkrečius konfliktus, kuriuose dalyvavo darbuotojas, būtų laikoma pertekline.

Prireikus gali tekti įrodinėti, kad pateikėte teisingą informaciją

Teikiama informacija turi atitikti ne tik BDAR reikalavimus, tačiau nepažeisti ir žmogaus garbės bei orumo. Duomenis teikiantis asmuo turi teikti tik teisingą informaciją. Be to, jei buvęs darbuotojas manys, kad apie jį paskleista informacija, kuri neatitinka tikrovės, pažeidžia buvusio darbuotojo garbę ir orumą, buvęs darbdavys privalės įrodyti, kad jis nemelavo. Taigi, rekomenduojama teikti tik tokią informaciją, kurios tikrumą galite pagrįsti egzistuojančiais objektyviais įrodymais. Neteikite pernelyg subjektyvios informacijos, neiškraipykite faktų. Pavyzdžiui, jei užsiminsite, kad darbuotojas mėgdavo išgerti darbo metu, tačiau to negalėsite įrodyti, galite atsidurti teisme dėl neturtinės žalos priteisimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją