Ar jums privalomas finansinis auditas?

Auditų karalius – finansinis auditas, kuris daugybei įmonių privalomas pagal LR įmonių atskaitomybės įstatymą. Dėl šio audito atlikimo klausimų kyla mažiausiai – jei jau jis privalomas pagal įstatymą, turime jį atlikti. Tačiau velniuko ragai slypi detalėse.

Šiuo metu Lietuvos auditorių rūmų sąraše yra 155 audito įmonės, kurios turi teisę tokius auditus atlikti – nuo didžiųjų tarptautinių kompanijų iki vos vieno auditoriaus įmonių, todėl, priklausomai nuo poreikių, galima rinktis tai, kas jums tinka labiausiai (ir pagal kainą, ir pagal kokybę).

Kaip žinoti, kas jums gali tikti? Žinokite, ką norite pasiekti – formaliai išpildyti įstatymo reikalavimus ar turėti tikrai gerą ir patikimą auditą. Priklausomai nuo to, jau pabendravę su bent keliomis audito įmonėmis matysite, kuri iš jų jums tinka labiausiai.

Susiduriate su asmens duomenų apsaugos problemomis? O gal nežinote, kaip įgyvendinti BDAR reikalavimus?

Tokiu atveju į pagalbą gali atskubėti atitikties auditas, bet ne bet koks, o būtent atitikties asmens duomenų apsaugos reikalavimams auditas. Visoje Europoje pradėjus taikyti griežtesnius asmens duomenų apsaugos reikalavimus, kilo daugybė klausimų ir nesusipratimų. Todėl specialistų atliktas BDAR reikalavimų įgyvendinimo auditas gali padėti jūsų įmonei susitvarkyti su daugybe teisės aktų reikalavimų niuansų. Bet turite suprasti, kad geras BDAR auditorius jums gali rekomenduoti įgyvendinti itin nemažai priemonių, o visa tai reiškia papildomas išlaidas. Turite būti tam pasiryžę.

Kodėl man gali reikėti kokybės audito?

Kalbant apie šią audito rūšį, dažniausiai kalbame apie kokybės vadybos standartus ir įmones, kurios nori diegti atitinkamas sistemas. Tokiu atveju kokybės auditas bus neišvengiamas ir privalomas pagal minėtų standartų reikalavimus. Priešingu atveju, jei ne pagal kokybės standartus, kokybės auditas taip pat gali būti atliktas, tačiau turite žinoti ką laikysite gera kokybe, ką nurodysite kaip aukso standartą auditoriui, kurio norite siekti.

Jaučiate, kad kažkas negerai, bet nežinote kas?

Tokiu atveju pasitarnauti gali teisėtumo auditas, kurio metu vertinama, ar laikomasi visų pagrindinių teisės aktų. Kiekviena įmonė turi daugybę reikalavimų (nuo mokestinių įstatymų iki konkrečios srities teisės aktų), todėl tinkamas ir kryptingas teisėtumo auditas gali padėti įvertinti, kaip visų jų laikomasi ir ar negresia teisinės problemos.

Kaip būtų galima veikti efektyviau?

Ekonomiškumo, efektyvumo ir rezultatyvumo vertinimai yra atliekami vykdant veiklos auditą. Čia dažniausiai ieškoma atsakymų į tris pagrindinius klausimus:

• Ar galima su mažiau padaryti tiek pat?
• Ar galima pagerinti sąnaudų ir pajamų santykį?
• Ar galima, siekiant tokio paties rezultato, pasitelkti kitokių, mažiau kainuojančių, būdų?

Veiklos auditas dažnai padeda surasti rezervų, slypinčių pačios įmonės viduje, pagerinti procesus taip, kad jie tarnautų pagrindiniam įmonės tikslui, o ne perteklinėms vidinėms tvarkoms.

Ar verta vykdyti vidaus auditą?

Daliai įmonių vidaus auditas yra privalomas, tačiau vis daugiau jų pasirenka vidaus auditą vykdyti ir savanoriškai. Prieš priimant tokį sprendimą, verta atsakyti į klausimą, ar tikrai samdomas vidaus auditorius sukurs tiek pridėtinės vertės, kad atsipirktų jo darbo vietos sąnaudos? Kalbant paprasčiau – turime atsakyti sau, ar tikrai esame pasiruošę reaguoti į vidaus auditoriaus teikiamus pasiūlymus bei esame nusiteikę, kad jo ataskaitos bus skirtos ne stalčiui, o pokyčiui.

Nuo ko pradėti?

Jei jaučiate, kad jums reikalingas vienos ar kitos srities auditas, neskubėkite jo pradėti. Gal ir skamba kiek absurdiškai, tačiau bet koks auditas jums duos naudos tik tokiu atveju, jei nuo pradžių labai gerai žinosite, ko iš jo norite.

Prieš priimant bet kokį su auditu susijusį sprendimą, verta pasikonsultuoti su atitinkamą sritį išmanančiais profesionalais, kad jie galėtų jus nukreipti tinkama linkme, padėtų tiksliau suvokti, ko galima tikėtis. Auditoriai turi posakį anglų kalba: „In God we trust, for everything else bring evidence“ (liet. „Dievu tikime, viskam kitam reikia įrodymų“). Taigi, jei neduosite auditoriui įrodymų tinkamai pradžiai, nesugebėsite paaiškinti savo poreikių, jis negalės patenkinti jūsų lūkesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją