Techniškai žiūrint, turime infliacijos piką. Tačiau kol kas neskubėčiau teigti, kad infliacija Lietuvoje iš tiesų pasiekė piką. Manau, kad vėl galime matyti infliacijos paspartėjimą gruodį–vasarį, kai orai Lietuvoje ir visoje Europoje labiau atvės ir prasidės žiema.

Šiuo metu dujų kainos Europos Sąjungos (ES) rinkose yra pastebimai mažesnės nei rugpjūtį–rugsėjį, tačiau dujų kainų sumažėjimui didelės įtakos turėjo neįprastai šiltas ruduo Europoje ir užpildytos dujų saugyklos. Gruodį–vasarį, atšalus orams, įtampa ir stresas į ES energetikos sektorių gali sugrįžti, o tokiu atveju matysime dar vieną dujų ir elektros kainų šuolį.

Energetikos kainų šuolis žiemą tikriausiai nebus toks didelis, kokį matėme rugpjūtį–rugsėjį, tačiau aš asmeniškai netikiu, kad artėjančią žiemą dujų ir elektros kainos Europoje išsilaikys dabartinėse žemumose. Jeigu žiemą energetikos kainos sugrįš į augimo trajektoriją, automatiškai iš naujo įsibėgės ir infliacijos tempai Lietuvoje

Antra – reikia turėti omenyje ir dar vieną svarbų faktorių, t. y. Kiniją ir galimą Kinijos sprendimą švelninti nulinę Covid politiką 2023 m. pavasarį. Šiuo metu įvairių žaliavų kainos finansų rinkose mažėja dėl agresyvios JAV centrinio banko ir Europos Centrinio Banko pinigų politikos (palūkanų didinimo). Tačiau įtakos žaliavų kainų nuosmukiui turi ir Kinijos aspektas, t. y. tai, kad Kinija toliau laikosi nulinės Covid politikos, kuri stipriai sulėtino Kinijos ekonomikos apsukas.

Tačiau daugėja ženklų, kad Kinija 2023 m. pavasarį atsisakys nulinės Covid politikos, – žvelgiant iš Europos ir JAV praktikos, karantinų atšaukimas priveda prie milžiniško vartojimo ir investicijų atšokimo, todėl 2023 m. pavasarį metalų, naftos, kitų žaliavų kainos vėl gali stipriai padidėti, o tai reikštų dar vieną kainų šuolį Europoje ir Lietuvoje.

Trečia – spalį metinė infliacija Lietuvoje sulėtėjo tik 0,5 proc. punkto, t. y. infliacijos sulėtėjimas yra labiau statistinis. Kainos vis tiek yra daugiau nei penktadaliu aukštesnės nei prieš metus, o infliacija toliau darys spaudimą vartotojų finansams ir pačiam vartojimui.

Taigi, nors pagaliau sulaukėme statistinio infliacijos piko, kol kas nekubėčiau teigti, kad tai yra infliacijos tempų augimo pabaiga Lietuvoje. Labai gali būti, kad Lietuvoje turėsime W formos infliaciją – laikiną sulėtėjimą gali vėl pakeisti spartesnis kainų augimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją