Vis dėlto tokių sandorių aktyvumo kritimas neturėtų stebinti – jis yra visiškai natūralus, atsižvelgiant į tai, kad pasaulyje prastėja praktiškai visi IPO rinkoms svarbūs veiksniai: auga makroekonominiai iššūkiai, gresia recesija, vyksta karas ir vyrauja didelė nežinomybė dėl energetikos sektoriaus ir su tuo susijusių išlaidų. Be to, centriniai bankai agresyviai griežtina finansų rinkas ir šiuo metu nėra jokių ženklų, kad tokia pinigų politika artimiausiu metu pasikeistų. Tiesą sakant, investuotojai ir verslininkai yra atsidūrę situacijoje, kai IPO atidedami iki kitų metų, išskyrus atvejus, kai egzistuoja ypatingos aplinkybės, dėl kurių sandorius reikia įvykdyti neatidėliojant.

IPO rinką išlaiko Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas

JAV rinkoje šiemet IPO sandorių apimtis, panašu, gali būti mažiausia nuo 2003 metų. Šiaurės ir Pietų Amerikos vertybinių popierių biržose kritimas šįmet buvo ypač spartus – per pirmus tris metų ketvirčius visose Amerikos IPO rinkose investicijų pritraukta net 94 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, o sudarytų sandorių skaičius buvo mažesnis 72 procentais.

Pasaulinę IPO rinką šiuo metu daugiausia išlaiko Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas, jį pasaulinės rizikos veikia mažiau ir infliacijos rodikliai jame yra ne tokie dideli. Būtent šio regiono biržos sudarė 61 proc. visų pasaulinių IPO sandorių ir pritraukė apie 69 proc. investicijų. Nepaisant to, čia taip pat pastebima mažėjimo tendencija – šiemet fiksuojama 25 proc. mažiau sandorių ir 22 proc. mažiau finansinio sverto finansavimo, palyginti su 2021 m. trečiuoju ketvirčiu.

Aktyviausia – Kinija

Pagal IPO sandorių skaičių aktyviausia birža pasaulyje per pirmuosius devynis šių metų mėnesius buvo Šendženo vertybinių popierių birža (SZSE ir „Chinext“) Kinijoje. Šiemet joje buvo sudaryti 148 IPO sandoriai (per pirmuosius tris 2021 m. ketvirčius – 172 sandoriai). Po šios biržos eina Šanchajaus vertybinių popierių birža (SSE ir STAR) su 119 sandorių (per pirmuosius devynis 2021 m. mėnesius – 200 sandorių).

Indijos vertybinių popierių birža pagal IPO skaičių atsidūrė trečioje vietoje (91 sandoris), po jos – JAV NASDAQ (74 sandoriai). Būtent NASDAQ rodo reikšmingą aktyvumo mažėjimą – per pirmuosius tris praėjusių metų ketvirčius čia buvo sudaryti 237 IPO sandoriai, t. y. maždaug tris kartus daugiau.

Šiemet pagal IPO pritrauktų investicijų dydį didžiausia birža iki rugsėjo pabaigos buvo Šanchajaus (SSE ir STAR) turto rinka: joje sudaryta sandorių už 47,5 mlrd. JAV dolerių. Įdomu tai, kad NASDAQ per pirmuosius devynis šių metų mėnesius pritraukė tik 4,1 mlrd. JAV dolerių investicijų, t. y. apie septyniolika kartų mažiau, palyginti su 69,2 mlrd. tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Kas bus toliau?

Panašu, kad per paskutinį šių metų ketvirtį ypatingų pokyčių nepamatysime – finansų rinkose išliks stiprūs prieštaringi vėjai, o žiemą gali atsirasti net naujų rizikų, tokių kaip COVID-19 plitimas ar energetikos krizės gilėjimas. Nėra garantijų, jog tai nutiks, tačiau nuotaikos rinkose šiuo metu tokios trapios, kad nežinia gali pakirsti stabilumą ir pasitikėjimą.

Tikėtina, kad net ateinantys metai ar jų pradžia gali neatnešti spartaus pagerėjimo, nes pasaulinio BVP augimo prognozės kitiems metams taip pat yra kuklios. Vis tik svarbu atminti, kad šis laikas gali būti naudingas ruošiantis kitam IPO galimybių langui – nei verslininkai, nei investuotojai IPO rinkų nepamiršo ir laukia palankesnių sąlygų 2023 metais ar vėliau.

Šiuo metu yra tinkamas laikas įmonėms, taip pat ir Baltijos šalyse, struktūriškai ruoštis galimiems IPO sandoriams, planuoti rinkodaros veiksmus ir ateities produktų plėtrą. Rinkos grįš prie augimo ir išlieka tik vienas klausimas – kada. Šiuo metu iki galo pasiruošti IPO sandoriams labiausiai trukdo vertinimo sunkumai – tokioje neaiškioje situacijoje verslui sunku įžvelgti ir tinkamai pagrįsti ateities plėtros, pinigų srautų ir kitų finansinių rodiklių prognozes. Žinoma, tai padaryti įmanoma, tačiau vargu, ar reitingai bus tokie aukšti, kokie buvo pernai ar prieš pandemiją. Taigi belieka ruoštis, laukti ir stebėti situaciją, kad galėtume imtis veiksmų, kai į rinkas sugrįš optimizmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją