Rugsėjo pirmoji – viena didžiausių metų švenčių, ypač jaunesnių klasių mokiniams. Būtent ši diena tampa atskaitos tašku skaičiuojant metus, ilgai nematytų draugų susitikimo momentu, naujų patirčių ir žinių pradžia. Visgi, pasiruošimas jai neretai kelia daugiau streso nei džiugaus jaudulio, ypač tėvams. Kokius sąsiuvinius pirkti? Kiek porų džinsų? O kur rasti geriausią kuprinę?

Susikoncentravę į „ką“ ir „kiek“ nupirkti, galime pamiršti „kaip“. Juk visi šie daiktai kainuoja pinigus. Tad kaip protingai susiplanuoti pasiruošimo mokslo metams biudžetą? Dalinamės 7 patarimais, kaip rugsėjį pasitikti su kuo mažiau streso ir nereikalingų išlaidų.

1. Apsibrėžkite savo biudžetą

Žinoti ir realiai vertinti savo finansines galimybes – itin svarbu. Biudžeto apsibrėžimas – pirmas žingsnis planuojant praktiškai bet kokius didesnius apsipirkimus. Maksimali suma, kurią galite išleisti vaiko pirkiniams, leis kritiškiau ir neskubant įsivertinti ko jūsų vaikui iš tiesų reikia.

Jei nežinote, kaip nusistatyti biudžetą, iš anksto apsižiūrėkite, kokios mokyklinių reikmenų kainos vyrauja rinkoje, ir paskaičiuokite, kiek kainuotų norimi daiktai, ir ar tą sumą galite išleisti. Galbūt turite draugų ar pažįstamų, neseniai susidūrusių su jūsų situacija? Paklauskite ir padiskutuokite, kiek pasiruošimui mokyklai išleidžia jie.

2. Susidarykite reikalingų prekių sąrašą

Kai kurios mokyklos padeda tėvams pateikdamos mokiniams reikalingų prekių sąrašus. Pasidomėkite – galbūt ir jūsų mokykla yra sudariusi tokį sąrašą? Jei ne – galbūt galite pasinaudoti kitos mokyklos pateiktu sąrašu? Turėdami reikalingų daiktų sąrašą ne tik nenukrypsite nuo suplanuoto biudžeto, bet ir neprisipirksite per daug ar nereikalingų daiktų.

Natūralu, kad pirmaklasiui reikės nupirkti beveik visus reikalingus daiktus – nuo kanceliarinių priemonių ar pratybų iki uniformos ar sportinės aprangos.

Tačiau, jei jūsų vaikas nebe pirmokas, arba turi vyresnių brolių / sesių / pusbrolių, pagalvokite gal kai kuriuos daiktus galite pernaudoti. Galbūt praėjusiais brolio išaugti sportiniai bateliai vis dar atrodo kaip nauji, o sesės parkeris vis dar puikiai rašo? Ar dailės reikmenys buvo praktiškai nepanaudoti? Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir būsite draugiški gamtai – pirkdami mažiau, mažiau jai kenkiame.

3. Kas mėnesį atsidėkite pinigų pasiruošimui mokyklai

Kaip ir su daugeliu pirkinių, kasmėnesinis tam tikros sumos atidėjimas į atskirą sąskaitą – sveikintinas įprotis. Taip ir efektyviau planuosite savo mėnesio biudžetą, ir nepatirsite šoko, apsipirkdami rugpjūtį.

Kaip sako lietuvių liaudies išmintis: „Slides ruošk vasarą, o ratus – žiemą“. Apskritai mėnesiams, kuriais išlaidų patiriame daugiau ir kuriuos galite suplanuoti iš anksto, reikia ruoštis ištisus metus. Rugsėjo pirmoji, Kalėdos ar mėnuo, kuomet „sukrenta“ daugiausia šeimos gimtadienių, visad yra skaudžiausi mūsų piniginei. Tad atskira sąskaita „brangesniems mėnesiams“ padės spręsti šią problemą.

4. Nesusipirkite visko iš anksto

Parduotuvėse matydami stebuklingą žodį „akcija“ ar „išpardavimas“ neretas už šio kabliuko užkimbame prisiperkame nereikalingų daiktų. Jei drabužius galime grąžinti, su sąsiuviniais ar flomasteriais to padaryti, deja, negalėsime.

Mąstymas, pagrįstas principu „Pažiūrėk, juk 25 procentais pigiau! Kiek daug sutaupysiu!“, toli gražu nepadeda taupyti – juk pinigus vis tiek išleidžiate. Tad rekomenduojame labai gerai pagalvoti, ar tiek sąsiuvinių, kiek jų įsidėjote į pirkinių krepšelį, jūsų vaikui tikrai prireiks. Pasibaigus rugsėjui sąsiuviniai iš parduotuvių nedings, jų taip pat galėsite nusipirkti. Gal net ir pigiau, nei rugpjūtį „su akcija“.

5. Neprisipirkite per daug daiktų

Šis punktas susijęs su ankstesniu: pagalvokite, ar 10-ies sąsiuvinių „su akcija“ jūsų vaikui tikrai reikia. Galbūt paaiškės, kad jūsų nupirktieji pakankamai kokybiški? Tokiu atveju, ieškodami tinkamų, mokėsite du kartus.

Ta pati taisyklė galioja ir perkant drabužius. Ar tikrai vaikui reikia trijų ar keturių porų džinsų? Ar penkto, nors ir „labai gražaus“ ir „gera kaina“ megztinio? Jei mokykloje nešiojama uniforma, susikoncentruokite į ją: darbo dienomis drabužių vaikui reikės kur kas mažiau. Be to, turint per daug drabužių ir vaikams augant, kai kurie jų tiesiog nebus apsivilkti, nes bus išaugti.

Jei mokslo metų eigoje pajusite, kad ko nors trūksta, galbūt galite suorganizuoti drabužių ar kitų daiktų mainus tarp kaimynų ar draugų? Taip ir sutaupysite pinigų, ir suorganizuosite puikią popietę tiek sau, tiek aplinkiniams.

6. Pirmiausia – kokybė, tuomet – kiekis

Suprantama, kad ne visi gali sau leisti pirkti kokybiškus daiktus – jie tiesiog kainuoja brangiau. Tačiau, jei tokią galimybę turite, rinkdamiesi mokyklinius daiktus pirmiausia dėmesį kreipkite į kokybę.

Anot specialistų, šis momentas yra svarbiausias renkantis kuprinę ir parkerį. Kuprinė tarnaus kiekvieną dieną ir turės įtakos vaiko sveikatai (ypač nugarai), tad ji turėtų būti ergonomiška, tvirta ir nekaboti žemiau vaiko juosmens. O parkeris taip pat yra kertinis daiktas, tad itin svarbu, kad jo plunksna būtų pakankamai tvirta ir stipriau paspaudus nelūžtų.

Į mokyklą išleisti pirmoką yra išskirtinis ir emociškai svarbus įvykis tiek vaikui, tiek jo tėvams. Tad, apsipirkdami, tikrai galime „nutrūkti nuo vadelių“ ir nebeskaičiuoti. Tačiau, tinkamai susiplanavus išlaidas, tiek moksleivis bus patenkintas, tiek tėvams neteks graužtis dėl viršyto biudžeto.

7. Į apsipirkimo procesą įtraukite ir vaiką

Tai – ne finansinis patarimas, tačiau jis gali tapti puikia finansinio raštingumo pamoka jūsų vaikui. Jei į parduotuvę keliausite ir prekes rinksitės kartu, vaikas galės palyginti, pavyzdžiui, skirtingų kuprinių ar penalų kokybę ir kainą, suprasti, kaip priimami finansiniai sprendimai.

Ši veikla, nors pradžioje ir gali pasirodyti užimanti daugiau laiko, ateityje turėtų atsipirkti – jūsų vaikas ne tik sužinos ir pamatys, kaip atrodo didesnis apsipirkimas, bet ir supras, kodėl reikia planuoti išlaidas bei taps savarankiškesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją