Ko vengti, arba kokios pagrindinės naujo investuotojo klaidos?

1. Neskaičiuoti mokesčių, o tik „pajamas“.

Ne vienas naujokas, nutaręs savo santaupas skirti ne tik taupymui „kojinėje“, bet ir investuojant, pradeda dairytis į didžiausią (kaip jam atrodo) grąžą generuojančius produktus. Ir nesigilina, o kiek gali kainuoti uždarbis, pavyzdžiui, iš kripto valiutų? Sudėjus viską, mokestis gali siekti ir 30 proc., aišku, jeigu pasitikima šiuo būdu. Įprastesni investavimai suteikia mažiau apmokestinamą grąžą, pavyzdžiui, uždirbus iki 500 eurų per metus iš investavimo į akcijas ar per sutelktinio finansavimo platformą, mokėti mokesčių nereikės, o viršijus šią sumą bus apmokestinamas skirtumas.

2. Skaidyti tarp konservatyvių ir labai konservatyvių priemonių (indėliai, investicinis draudimas, III pakopos pensija). Tai galima vadinti ne klaida, o perdėtu atsargumu, kuris gali lemti labai mažą prieaugį, arba jokio (indėlių atveju).

Šiuo metu, kai investuoti galima ir nuo 100 eurų, verta pamėginti ir kitas priemones. Beje, pastebime, kad žmonės, išmėginę pirmą 100 eurų investuoti per mažiau įprastas priemones, labai retai pasiima pinigus, pasibaigus terminui, būna net priešingai – matydamas, kaip „sekasi“ jo pirmai investicijai, jis didina investuojamas sumas.

3. Arba priešingai – vaikytis mados – kripto, aukso monetos ir t.t. Kraštutinumai kenkia visur, investavime taip pat. Geriausias „aukso vidurys“ – skaidyti santaupas nuo konservatyvių iki rizikingų investavimo priemonių. Taip ir santaupoms saugiau, ir uždarbis stabilesnis.

4. Investicijų vertę skaičiuoti tik 12 mėn. periodais. Investuojantys žmonės žino, kad skaičiuoti naudą verta bent 3 metų periodais, o dar geriau – nuo 5 iki 10 m. Investicijas vertėtų geriau vertinti kaip patikimą taupyklę, iš kurios pinigus reiktų imti tik kai jau jų labai labai prireikia. Tada ir vienerių metų pasvyravimai dėl infliacijos, viršijančios palūkanų procentus, ar blogesnių investicinių rezultatų, per kelerius metus išsilygina ir dažniau duoda galutinį teigiamą rezultatą.

5. Atidėti „juodai dienai“ ir neliesti. Tada „juoda diena“ santaupoms ateina greitai. Kalbame apie „kojinėje“ paliktus tūstančius eurų. Deja, bet jie jau nuo pirmo mėnesio pradeda „tirpti“. Taip, sutinkame, kad žmonės turi turėti dalį santaupų „po ranka“, tačiau visas santaupas laikyti „juodai diena“ yra tikrai ne geriausias scenarijus, juolab, kad dabar yra ne vienas patikimas būdas investuoti.

Vieno, universalaus „recepto“ kaip tapti sėkmingu investuotoju, nėra, tačiau atsižvelgiant į išvardintus niuansus, turint kantrybės ir aiškų tikslą, ko norima iš investicijų bei skaidant jas skirtingose srityse, sėkmingas investavimas yra realus, kaip ir investicinė grąža. Tuo įsitikino jau tūkstančiai lietuvių, kiekvieną mėnesį atrandančių investavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją