Įsitikinimas, kad investavimas greitai atsipirks – greičiausias kelias nesėkmės link

Viena dažniausių pradedančių investuotojų daromų klaidų yra neteisingas suvokimas, kas apskritai yra investavimas. Todėl svarbu pradėti nuo posakio, kad investavimas nėra sprintas – tai labiau maratonas, čia neverta kasmet tikėtis 30 proc. grąžos per metus. Ko reikia tikėtis – tai lėto, ilgo ir disciplinuoto darbo.

Todėl norint sėkmingai investuoti, reikės rasti laiko mokytis ir sekti naujienas, taip pat išmokti greitai reaguoti, bet kartu ir kontroliuoti savo emocijas. O labiausiai prireiks geros investavimo strategijos.
Net ir darant teisingus pasirinkimus, sulaukti 5 proc. grąžos per metus yra normalu. Na, o tikra sėkme vertėtų laikyti ilgalaikę 10 proc. metinę grąžą. Svarbiausia nepamiršti, kad tai – jau uždirbti pinigai.

Kalbant apie lūkesčius, verta susitaikyti, kad investuojant teks sumokėti nemažai komisinių mokesčių – administravimo, sandorio, pelno, kurių reikalauja dauguma fondų, portfelių ar platformų valdytojų. Patyrę investuotojai nuolat seka ataskaitas ir žino, ar mokami mokesčiai nemažina jų portfelio pelningumo arba kiek tiksliai mažina. Dėl to svarbu atidžiai skaityti sutartis, lyginti mokesčius, ieškoti alternatyvių platformų, brokerių ir t.t.

Galų gale, investuojant, svarbu nepamiršti, kad, nors ir labai stengsitės, nuspėti rinkos yra neįmanoma – to negali net geriausi pasaulio investuotojai.

Strategijos stoka priverčia pamesti kelią dėl takelio

Supratus, kaip veikia investavimas, antras svarbus žingsnis yra ilgalaikės strategijos sudarymas ir nuoseklus jos laikymasis. Be strategijos veikiama nekoordinuotai, kas atneš mažai naudos ar dar blogiau – nuostolių.

Atsižvelgiant į tai, kiek laiko galėsite skirti rinkos analizei, strategijos korekcijoms, naujienų sekimui ir kiek galite investuoti, reikėtų rinktis ir investicijų sritį. Vieni renkasi tik NT projektus, nes nori kažko užtikrinto, kiti geriau toleruoja riziką ir prekiauja akcijų biržoje, treti – atsiriboja ir patiki pinigus fondų valdytojams. Viskas priklauso nuo poreikių ir galimybių, kurias būtina įvertinti objektyviai. Kiek preliminariai lėšų reikėtų investuoti, kad pasiektumėte norimą tikslą, padės įvertinti internetinės skaičiuoklės.

Laikytis strategijos taip pat reiškia vadovautis šaltu protu net tada, kai akcijos intensyviai krenta ar kyla. Tačiau jei jūsų strategija neveikia ilgiau nei pusmetį, vertą ją peržiūrėti ir galbūt koreguoti.

Kritiškos nuomonės trūkumas kuria iliuzijas

Pradėjus gilintis į investavimą, ne retas pasijunta kaip posakio „kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių“ veikėjas. Vis tik, reikėtų neprarasti entuziazmo ir toliau mokytis bei jokiu būdu nepulti vadovautis kitų investuotojų nuomonėmis.

Ypač dažnai pradedantieji investuotojai patarimų ieško amerikietiškuose investuotojų forumuose „Reddit“ ar kituose socialiniuose tinkluose. Nepamirškite, kad didesnę dalį šių forumų dalyvių sudaro mėgėjai. Susipažinti su jų nuomonėmis nėra nusikaltimas, tačiau visus mėgėjų pasisakymus reikėtų „perleisti“ per individualumo prizmę. Ypač netikėkite neprofesionaliais „pranašais“, žadančiais didelį ir greitą pelną.

Vertinant bet kokią informaciją, mąstykite šaltakraujiškai – ramiai atlikite savo analizę, nepamiršdami suplanuotos investavimo strategijos, jūsų finansinių galimybių ir kitų niuansų. Jei abejojate, kurias investavimo strategijas rinktis, konsultuokitės su profesionalais.

Net ir vadovaujantis šaltu protu ne visada pavyks išvengti nuostolių

Tiesa yra tokia – aktyviai investuojant, anksčiau ar vėliau teks susidurti su nuostolingu arba ne pačiu sėkmingiausiu periodu. Deja, kai kurie sunkiai riziką toleruojantys investuotojai, patyrę didelius praradimus, toliau investuoti taip ir nesiryžta. Šiuo atveju svarbus supratimas, kad nuo jūsų priklauso tik sprendimų priėmimas, o ne biržos svyravimai.

Nusivylimą gali atnešti ir jūsų požiūrio kampas: nesugebėjimas atskirti vienos nesėkmės nuo bendro sandorių rezultato, taip pat momentinis sandorio vertinimas. Tuo tarpu rezultatus geriausia vertinti tam tikro laikotarpio – ketvirčio, pusmečio, metų ar net 2 3 m. rėmuose. Todėl net ir susidūrus su praradimu, nepamirškite, kad jūsų tikslas yra uždirbti kuo didesnę stabilią grąžą, o ne per vieną dieną susižerti aukso puodą.

Portfelio nediversifikavimas padidina nuostolius

Labai dažna pradedančiųjų klaida – investicijų nediversifikavimas arba nepakankamas diversifikavimas. Diversifikuotas investicijų portfelis – tai po daugybę viena kitą papildančių nišų paskirstytas portfelis, taip sumažinant lėšų praradimo riziką. Daroma prielaida, kad vienai portfelio daliai patiriant smarkų nuostolį, kita augs darniai ir kompensuos nuostolius. Tad, į kuo daugiau sričių ir turto klasių investuojama, tuo geriau valdoma rizika ir minimalizuojami nuostoliai.

Žinoma, turite suprasti, kad diversifikuodamas savo investicijas, gausite stabilesnę grąžą, bet kartu teks susitaikyti ir su tam tikromis „uždarbio lubomis“. Iš kitos pusės, nors diversifikacija negarantuoja absoliučios apsaugos nuo praradimų, visi patyrę investuotojai ją vertina, o naujokai – dažniausiai neįvertina. Todėl, net ir investuojant nedideles sumas siūlau stengtis diversifikuoti investicijas – ir ne tik tarp turto klasių, pvz., akcijų, NT, kriptovaliutų, P2P, bet ir tarp platformų, tarpininkų ir t. t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją