Aptarkime labiausiai paplitusius pageidavimus, kuriuos šiais metais pateikia biurų nuomininkai.

Sauga – didžiausias prioritetas

Daugelis verslų ieško naujoviškų būdų užtikrinti saugai, kuri tebėra didžiausias prioritetas, nes vis dar gali būti vietinių ir sezoninių COVID-19 viruso protrūkių.

Nors šiuo metu vyrauja hibridinis darbo principas, ir darbuotojai ofise arba rotuojasi, arba ateina ne visi – įmonės nemažina nuomojamo ploto, kartais netgi didina. Tad nestebina tai, kad nauji biurai planuojami erdvesni, juose darbuotojai gali laikytis rekomendacijų dėl socialinio atstumo.

Ženkliai išaugus nuotolinių konferencinių skambučių skaičiui, didžioji dalis patalpų skirta ne atskiroms darbo vietoms, o bendroms erdvėms ir susirinkimų kambariams. Įmonės įrenginėja daugiau mažesnių susirinkimų kambarių, skirtų 2-3 asmenims, arba telefonų būdelių, izoliuojančių garsą, ir todėl pritaikytų vieno žmogaus konfidencialiam pokalbiui.

Šiuolaikiškose ir saugiose biurų patalpose numatytos vietos, kuriose galima dezinfekuoti rankas, o pertvaromis atskirtos erdvės išdėstomos lanksčiai, siekiant suteikti darbuotojams daugiau privatumo atvirose erdvėse. Padidėjo paklausa baldams su „Compact HPL“ ar dirbtinių akmenų paviršiais, kuriuos lengviau valyti ir dezinfekuoti.

Šiuo metu dažnas interjero elementas yra laikinos pertvaros, paverčiančios biurą saugesne darbo vieta. Jos gali būti įvairių formų ir modelių, priklausomai nuo pasirinkto dizaino, o jei norima palikti darbo erdves atviras, labiausiai tiks šiuo metu populiariausios stiklinės pertvaros.

Ryškios spalvos ir natūralus apšvietimas

Geras apšvietimas yra labai svarbus darbo vietoje, nes spalvos veikia nuotaiką ir darbo našumą, suteikia teigiamos energijos. Šiuo metu kompanijoms įsirengiant biuro interjerą pirmenybė teikiama šviesesnių spalvų paletėms, kaip antai: natūralios žalios, švelnios smėlio, baltos arba šviesiai mėlynos spalvos.

Kita vertus, kai kurios spalvos gali ir nederėti su tam tikrais prekių ženklais. Tad jei taip nutinka, prekės ženklo tapatumą išreiškiančios spalvos savitai įtraukiamos į interjerą ir paryškinamos jame nedidelėmis detalėmis, pavyzdžiui, pagalvėlėmis, šviestuvais ar kilimais.

Planuojant naujų biurų erdves labai daug dėmesio skiriama natūraliam apšvietimui, nes jis, kaip ir spalvos, gali veikti darbuotojų nuotaiką, gerinti emocinę aplinką. Jei patalpoje nedaug langų, išskaidytos šviesos pagalba ar ryškių spalvų sienomis galima sukurti šviesesnės ir erdvesnės darbo vietos įspūdį. Papildomai yra naudojami veidrodžiai ir dirbtinis apšvietimas, imituojantis natūralią šviesą.

Namų įkvėpti biurai su laisvalaikio erdvėmis

Patogiai ir jaukiai jaustis darbo vietoje dabar svarbiau negu bet kada, ypač pripratus prie nuotolinio darbo teikiamų patogumų. Namų įkvėpta darbo vietos aplinka stiprina įmonės darbo kultūrą ir skatina glaudesnį darbuotojų bendradarbiavimą.

Todėl neatsiejama šiuolaikinių biurų dalimi tampa minkštasuoliai, foteliai, kavos staliukai, sveikų užkandžių barai ir gėrimų šaldytuvai. Norint paversti biurų erdves dar jaukesnėmis, vis dažniau naudojami savito meno akcentai ir kambariniai augalai.

Vis daugiau biurų kuria savo socialinę aplinką su poilsio erdvėmis, kuriose galima rasti sėdmaišių, mini bibliotekėlių, stalo žaidimų. Paskutiniu metu pageidaujama lauko erdvių su barais ar net pirtimis.

Galimybė dirbti lauke

Darbas lauke skamba viliojančiai. Jis teikia daugiau energijos, skatina kūrybiškumą ir nesukelia streso – visi šie dalykai lemia gerą psichinę ir fizinę darbuotojų sveikatą.

Įmonės ateina pas mus su jau konkrečiomis idėjomis, kaip arba kur kurti puikią biuro lauke erdvę. Todėl vystytojams į savo naujo biuro planą verta įtraukti lauko terasas ar vidaus kiemelius, tačiau itin svarbu nepamiršti, kad lauko erdvės turi būti techniškai įrengtos ir pritaikytos darbui įvairiomis oro sąlygomis.

Kita vertus, jei neįmanoma modernizuoti esamos darbo vietos įtraukiant lauko erdvę, yra puiki alternatyva – įrengti poilsio zonas bendrose erdvėse šalia biurų pastato. Gera darbui tinkama lauko erdvė gali būti ir tuščias balkonas, kiemas ar stogas, pertvarkytas pritaikant darbuotojų veiklos poreikiams.

Tvarūs gamtos įkvėpti dizaino sprendimai

Didžioji dalis verslų visame pasaulyje siekia iki 2050 m. neutralizuoti anglies dioksido poveikį. Biurų dizaineriai jau atsiliepė į šią iniciatyvą. Viena iš naujausių tendencijų – tvarių baldų ir žalumos komponavimas. Tvaraus biuro interjero dizaino pavyzdžiai gali būti 3D spaudos būdu pagaminti baldų priedai iš biologiškai suyrančios medžiagos ir vis labiau populiarėjantis biofilinis dizainas.

Kai aplinkoje yra daugiau kambarinių augalų, darbo erdvė tampa ne tik estetiškai maloni, bet ir suteikia pojūtį, kad dirbama tiesiog gamtoje. Daugelyje erdvių šiuo metu įrengiamos „gyvos“ pertvaros iš įvairių kambarinių augalų su cirkadiniu apšvietimu. Šios koncepcijos esmė yra elektros šviesos naudojimas sveikatai pagerinti, sumažinant elektros šviesos poveikį žmogaus cirkadiniam ritmui.

Nauji ofisai yra projektuojami taip, kad atsižvelgtų į žmonių savijautą ir gerovę, tad išplanavimuose daugiau laiptų, vandens stotelių bei patalpų, skirtų aktyviam poilsiui. Tokie sprendimai skatina judėti ir palaikyti fizinę formą, o juos realizuojantys pastatai dažnai įvertinami WELL sertifikatais.

Nuo lauko ir poilsio erdvių iki tvaraus ir gamtos įkvėpto dizaino – vystytojams ir įmonėms verta investuoti į naujo biuro interjerą. Tai skatina darbo našumą, pagerina nuotaiką ir įkvepia darbui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją