Išaugusią elektros kainą lemia dujų kaina finansų rinkose

Visų pirma, svarbu suprasti, kad liberalizacija nėra susijusi su elektros kainų augimu. Tai – tik nelaimingas sutapimas, kad antrasis liberalizacijos etapas prasidėjo kartu su elektros kainų augimu visoje Europoje. Rekordiškai augančią elektros kainą lemia aukšta dujų kaina finansų rinkose.

Dujų kainą rinkose nuo praėjusių metų rudens į višų tempė geopolitiniai veiksniai (Rusija ribojo dujų pasiūlą Europai) bei prieš mėnesį įvykusi Rusijos-Ukrainos karinio konflikto eskalacija. Kodėl kalbame apie dujų kainą? Todėl, kad Europos Sąjungoje dujos sudaro išties nemažą dalį visoje elektros gamybos struktūroje. „Ourworldindata“ tinklapio duomenimis, 2021 m. Lietuvoje 34 proc. elektros buvo pagaminta iš dujų, Italijoje pernai 48 proc. elektros buvo pagaminta iš dujų, Latvijoje – 38 proc., Nyderlanduose – 44 proc. Tolesnė dujų kainų dinamika yra tam tikra prasme X faktorius, kuris nemaža dalimi nulems ir elektros kainų dinamiką Lietuvoje, taip pat kitose ES valstybėse narėse.

Iš kitos pusės, neatmetu varianto, kad pavasarį-vasarą elektros kaina Lietuvoje gali ir sumažėti – Lietuva po truputį integruojasi į Skandinavijos elektros rinką, kur dujų dalis elektros gamyboje yra labai maža.

Pavyzdžiui, „Ourworldindata“ duomenys rodo, kad 2021 m. Švedijoje dujoms teko tik 0,17 proc. visoje elektros gamyboje. Matomai, čia didelį vaidmenį elektros gamyboje gali vaidinti, pavyzdžiui, hidroenergetika arba kiti šaltiniai. Maža skandinavų priklausomybė nuo dujų elektros gamyboje yra gera žinia Lietuvai, kadangi kitų šaltinių naudojimas elektros gamyboje gali atpiginti elektrą Lietuvoje, jei susiklostys palankios aplinkybės, pavyzdžiui, hidroenergetika Skandinavijoje parodys gerus rodiklius.

Liberalizacija didins konkurenciją, o ši natūraliai mažins elektros kainą

Šiame kontekste, žinant, kad liberalizacija yra niekuo dėta dėl išaugusių elektros kainų, svarbu suprasti, kad liberalizacija rinkoje lems konkurenciją, o ši, natūraliai, elektros kainos mažėjimą gyventojams ir verslui. Kuo didesnė konkurencija elektros rinkoje, t.y. kuo didesnė yra elektros tiekėjų pasiūla, tuo geriau yra elektros vartotojams – verslui ir gyventojams. Netgi tuo atveju, jei elektros kaina rinkose lieka aukšta, elektros rinkos liberalizacija vis tiek yra naudinga elektros vartotojams.

Pavyzdžiui, didesnis elektros tiekėjų skaičius gali lemti, kad elektros tiekėjai klientams gali siūlyti patrauklesnę, lankstesnę kainodarą, tam tikra prasme – įdomesnius elektros pirkimo planus. Savo ruožtu, mažėjant įtampai elektros rinkoje, didesnė konkurencija atitinkamai lems ir galutinės elektros kainos vartotojams mažėjimą.

Taigi, pagrindinis argumentas yra didesnė konkurencija tarp elektros tiekėjų, kuri reiškia mažesnę tiekėjų pelno maržą ir didesnę naudą elektros vartotojams. Monopolinėje rinkoje vienas tiekėjas, neturintis konkurentų, nebus linkęs atsižvelgti į vartotojų interesus, todėl gali taikyti didesnį antkainį, kad ilgalaikėje perspektyvoje gali reikšti ir aukštesnės nei liberalioje elektros rinkoje elektros kainas.

Liberalizacija – būdas pritraukti daugiau užsienio investuotojų

Dar vienas labai svarbus elektros rinkos liberalizacijos privalumas valstybei yra prestižas ir reputacija. Liberali rinka, šiuo atveju, liberali elektros rinka, yra brandžios ekonomikos požymis. T. y. ekonomikos, kurioje nėra monopolijų, požymis. Tai taip pat reiškia, kad valstybė turi gerą verslo klimatą – juk verslai nesikurs ten, kur yra prastos ir nestabilios verslo sąlygos. Todėl manau, kad liberalizuodama elektros rinką, šalis daugiau prestižo tiek Lietuvos, tiek ir užsienio verslo akyse, kas leis į Lietuvą pritraukti daugiau užsienio projektų į įvairius ekonomikos sektorius ateityje.

Tad reziumuojant: mažėjanti elektros kaina gyventojams reiškia didėjančią perkamąją galią, verslui – galimybes plėtrai ir augimui. Tai – neginčytina elektros rinkos liberalizacijos nauda šalies ekonomikai. Be to, liberalizuodami rinką atrodysime kur kas patrauklesni užsienio investuotojams o šie, kaip žinoma iš mūsų šalies sėkmingos patirties, padeda sukti ekonomikos variklį greičiau ir galingiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją