Galima būtų išskirti keturis JAV sankcijų poveikio scenarijus Lietuvoje registruotam verslui – nuo paties katastrofiškiausio iki laimingiausio.

Jei „draugauji“ su JAV priešais, pats gali tapti priešu

Lietuvos įmonė už nuolatinius, reikšmingus sandorius su sankcionuotais Baltarusijos subjektais patraukiama į JAV sankcijų sąrašą. Minėtasis vykdomasis įsakas numato galimybę nubausti bet kurį subjektą, kuris vysto prekybą su JAV sankcionuotais subjektais, finansiškai juos remia, teikia prekes ar paslaugas, padeda jiems apeiti JAV sankcijas ir pan. Sandorių valiuta ir valstybė nesvarbu – jei „draugauji“ su JAV priešais, pats gali tapti JAV priešu. Tačiau verta pastebėti, kad ši priemonė – pati griežčiausia, tad ir taikoma labai selektyviai. Per pastaruosius kelis metus tokios eksteritorinės JAV sankcijos buvo labai aktyviai taikomos Irano sankcijų programoje – nemažai Artimųjų Rytų, Kinijos įmonių JAV patraukė į sankcijų sąrašą už sandorius su šia šalimi. Ar panašiai bus su Baltarusija, pasakyti sunku.

Stringa atsiskaitymai, sutrinka tiekimo grandinė

JAV sankcijų sąrašą patraukiamas Lietuvos įmonės partneris. Patiriama operacinė ir finansinė rizika – stringa atsiskaitymai, sutrinka tiekimo grandinė. Tokiais atvejais įmonės paprastai imasi ieškoti būdų sankcijoms apeiti – steigia tarpines įmones, šalina informaciją iš dokumentų ir mokėjimų ir kt. Tačiau sankcijų režimas draudžia ir pačių sankcijų apėjimą, tad taip darydamos įmonės irgi rizikuoja. Geroji praktika – sutartyse iškart numatyti išlygą dėl sankcijų. O esant situacijai, kada dėl OFAC sankcijų įmonės negali įvykdyti kitų įsipareigojimų pagal kitus teisės aktus, būtų reikalingas specialusis OFAC leidimas išimčiai pritaikyti (angl. specific licence),- dėsto sertifikuota ekonominių ir finansinių sankcijų ekspertė Rūta Sakalauskaitė.

Finansinė nuobauda

Už bandymus apeiti JAV sankcijas Lietuvos įmonei ar finansų įstaigai pritaikoma finansinė nuobauda. Daug kas nustemba, kad net ir tuo atveju, kai JAV sankcijos teisiškai neprivalomos, JAV sankcijų pažeidimas gali turėti finansinių pasekmių. Nors teisiškai Lietuvoje registruotos įmonės nėra Lietuvos Respublikos įstatymų įpareigotos laikytis JAV sankcijų, tačiau jei jų sandoriuose esama sąsajos su JAV (pvz., atsiskaitoma JAV doleriais, esama JAV kilmės prekių ir pan.), tokiems sandoriams galioja JAV sankcijų apribojimai, už kurių pažeidimą gresia nuobaudos. Už bandymus apgauti sistemą buvo nubausti stambiausi viso pasaulio bankai, pastaruoju metu griežto atsako susilaukia ir verslo subjektai – paminėtini SITA (Šveicarija), SAP (Vokietija) atvejai.

Arba nieko

Nieko nenutinka. Sankcijos – politinis įrankis. Pats OFAC yra viešai pripažinęs, kad neturi tikslo identifikuoti ir nubausti kiekvieną sankcijų pažeidėją kiekviename pasaulio kampelyje. Dėl sankcijų ir nuobaudų už pažeidimus sprendžia JAV.

Kaip sušvelninti galimą katastrofiškiausią scenarijų? Tam visos įmonės, susiduriančios su JAV taikomų sankcijų Baltarusijai ar kitoms šalims, grėsme turėtų būti pasirengusios, sudokumentavusios ir pasitvirtinusios atitikties programas, rizikos vertinimus, vidaus kontrolės sistemas.

Reikalinga atitikties programa

Tarptautinių sankcijų įgyvendinimo atitikties programa turėtų užtikrinti, kad į sankcijų režimų valdymą yra įtraukta vadovybė, kad rizikos, su kuriomis susiduria įmonė, yra atpažįstamos, vertinamos ir imamasi priemonių jas mažinti, kad darbuotojai, kurie dirba su sankcijų rizikomis, yra profesionalūs, žino ir išmano sritį, nuolat atnaujina savo žinias apie šiuo metu sparčiai kintančias įvairių šalių sankcijų programas, vertina politinę, geografinę riziką.

OFAC bylų analizė rodo, kad sankcijų atitikties programos turėjimas – švelninanti aplinkybė nustatant baudos dydį. Taip pat, siekiant veiklos tęstinumo ir nuostolių dėl civilinių sutarčių su partneriais, sumažinimo, tiek atitikties procedūrose, tiek bendrosiose sutarčių sąlygose nustatyti ir partneriams iškomunikuoti, kokių valstybių sankcijų režimų laikosi Lietuvos įmonė, kas leistų be didesnių pasekmių išeiti iš galimai nenaudingo sandorio, - pataria advokatė Inga Karulaitytė – Kvainauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją