Jei dar yra nežinančių, ką reiškia terminas „vienaragis“, paaiškinsiu: jis apibūdina sparčiai augančią technologijų srities kompaniją, kurios rinkos vertė po oficialaus investavimo ar pirkimo sandorio viršija 1 mlrd. JAV dolerių. Vienaragiais gali tapti spartų augimą ir jo potencialą ateityje demonstruojantys startuoliai.

Lietuvoje šiuo metu oficialiai turime vieną vienaragį, tai – e. komercijos startuolis „Vinted“. Jis neabejotinai yra praėjusių metų Lietuvos startuolių ekosistemos žvaigždė: rekordinis 250 mln. Eur sandoris „Vinted“ pavertė trigubu vienaragiu, t.y. kompanijos rinkos vertė jau viršija 3 mlrd. JAV dolerių.

Tai reikšmingai prisidėjo ir prie 2021 metais pasiekto rekordo – bendrai Lietuvoje veikiantys startuoliai per metus pritraukė jau virš 428 mln. eurų. Ši suma daugiau nei dvigubai viršijo paskutinį rekordą, pasiektą 2018 metais (182 mln. Eur).

Be minėtos „Vinted“ investicijos, dešimtis milijonų eurų praėjusiais metais pritraukė ir tokie startuoliai, kaip „PVCase“, „TransferGo“, „Interactio“, milijonai buvo investuoti į dešimtis kitų lietuviškų startuolių.

Visos šios investicijos yra reikšmingos ne tik patiems verslams, bet ir Lietuvai. Absoliuti dauguma šios sumos – daugiau nei 90 proc. – yra iš užsienio investuotojų, taigi Lietuvos startuoliai padeda pritraukti užsienio kapitalą, o svarbiausia, kad didžioji dalis pinigų lieka mūsų šalyje ir yra naudojami darbuotojų atlyginimams, patalpoms bei kitoms pradedančių verslų reikmėms finansuoti.

Nesustabdomai auga ne tik investicijos į Lietuvos startuolius, bet ir jų pačių rezultatai, o kartu – ir valstybės gaunama grąža. Vien trečiąjį 2021 metų ketvirtį jie sumokėjo beveik 50 mln. Eur mokesčių ir, jei tendencijos nesikeis, per metus bus sumokėję arti 200 mln. Eur mokesčių. Šios srities lyderių trejetukas išlieka stabilus: „Tesonet“, „Vinted“ ir „Kilo.Health“.

Kad pasiektų tokius rezultatus ir toliau sėkmingai augtų, startuoliams būtina samdyti patyrusius specialistus. Lietuvoje kova dėl IT talentų arši, tačiau startuoliai anaiptol nesėdi nuošaly: net per pandemiją dauguma jų sugebėjo augti, o bendrai per 2021 metus sektoriaus darbuotojų skaičius padidėjo 15 proc. Didėjo ir atlyginimai – jų vidurkis startuolių sektoriuje per metus šoktelėjo arti 10 proc.

Tokie rodikliai patvirtina, kad Lietuvos startuolių rinka pamažu artėja prie brandos, o tarptautiniai investuotojai mūsų šalį puse lūpų vadina „paslėptu brangakmeniu“ (angl. hidden gem). Kita vertus, anokia čia paslaptis – Lietuva jau kurį laiką įvardijama kaip patraukli vieta startuoliams, o šalies pasiekimai įvertinti ne viename pasauliniame reitinge.

Pavyzdžiui, Lietuva yra ketvirta visame pasaulyje pagal startuolių skaičių milijonui gyventojų („Dealroom & Atomico report 2021“), taip pat patenkame tarp dešimties geriausių šalių fintech startuoliams („Global Fintech Index 2021“), o pagal bendrą šalies ekosistemos vertinimą pasaulyje esame 16-ti („Startup Blink Global Ecosystems ranking 2021“).

Tad kada Lietuvoje sulauksime dar bent vieno naujo vienaragio? Jei reikėtų lažintis, nepabijočiau statyti už 2022-uosius. Vieša paslaptis, kad praėjusiais metais Vilniaus oro uoste leidosi ne vieno potencialaus investuotojo privatus lėktuvas, taigi tikiu, kad gerų žinių galime sulaukti jau visai netrukus.

Net jei mano nuojauta nepasiteisins ir 2022-aisiais naujo vienaragio Lietuvoje neišvysime, neabejoju, kad tai nutiks per artimiausius 3–5 metus. Tiesą sakant, neužtektų rankų pirštų suskaičiuoti didžiulį potencialą turinčius lietuviškus startuolius, kurie neslepia ambicijų per kelerius metus tapti vienaragiais: nuo „Tesonet“, „Whatagaph“, „PVcase“, „CGtrader“, „Hostinger“, „Kilo.Health“ ir „Omnisend“, iki „TranferGo“, „Interactio“, „Ondato“, „Ovoko“, „Kevin“ ir kitų.

Dalis šių kompanijų apskritai nėra sulaukusios milijoninių investicijų vien dėl to, kad iki šiol sugeba augti ir įsitvirtinti tarptautinėse rinkose savo pačių jėgomis, be išorinių investicijų. Todėl jų vertė tiesiog dar nėra „oficialiai“ nustatyta ar, kitaip sakant, garsiai įvardinta.

Kita vertus, vienaragio statusas yra ne tik juodo darbo, ryžto, bet ir sėkmės bei, kartais, netikėtai susiklosčiusių aplinkybių rezultatas. Tuo vienaragiai ir įdomūs – jie gali atsirasti visiškai netikėtai. Ir tai nebūtinai bus startuoliai, kuriems vienaragio likimas visada buvo prognozuojamas.

Visa tai leidžia teigti, kad Lietuvos startuolių ekosistemos tikrasis potencialas dar nėra atskleistas, o didysis spurtas, nauji rekordai ir, be abejo, dar daugiau vienaragių laukia priešakyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)