Prieš imdamiesi papildomo darbo, turite aiškiai žinoti, kodėl tai darote ir ko norite pasiekti. Išsikelkite konkretų tikslą, pavyzdžiui, sutaupyti naujam automobiliui. Įsivertinkite, kokia suma tam reikalinga. Kitaip tariant, užsibrėžkite aiškų ir realų finansinį tikslą bei laiką, per kurį planuojate jį pasiekti. Tai padės suprasti, kokią papildomą sumą reikėtų uždirbti per mėnesį, bei pasufleruos, kokio darbo verta ieškoti ir kiek laiko jam reikėtų skirti.

Asmeniškai svarbus tikslas, realistiniai lūkesčiai ir aiškus uždarbio planas – dalykai, kurie padės išlaikyti motyvaciją. O kaip suprasti, kokį darbą pasirinkti?

Gerai apgalvokite perspektyvas

Vieniems puikiai sekasi prisidurti papildomai įdarbinant pagrindinę savo profesiją bei tampant laisvai samdomu specialistu po pagrindinio darbo valandų. Kitiems norisi nerti į naują veiklos lauką. Kad ir kuris modelis jums artimesnis, turėkite mintyje, jog papildomu pajamų šaltiniu turėtų tapti širdžiai miela veikla. Jei darysite, ko nemėgstate, ilgainiui tai taps kančia, net jei papildomas uždarbis iš pradžių ir džiugins.

Kai finansai – pagrindinė priežastis, dėl kurios ieškote papildomo darbo, verčiau išnaudoti jau turimas kompetencijas. Pavyzdžiui, būdamas mokytoju galite teikti privačias pamokas, o buhalteriu – papildomai apsiimti nedidelės įmonės apskaita. Tikėtina, jog pritaikydami jau turimus įgūdžius, uždirbsite daugiau, nei pradėdami nuo nulio.

Jei savo turimų profesinių kompetencijų papildomai įdarbinti nepavyks, verta rinktis giminingus arba didesnių kompetencijų nereikalaujančius darbus. Priežastis paprasta – pasirinkus sudėtingą darbą, kurio žinių ir gebėjimų neturite, bandydami jį perprasti, užtruksite ilgiau, tad ir uždarbio gali tekti palaukti.

Papildomas darbas – papildomas planavimas

Papildomas reiškia „papildomas“, tad nesistenkite susikurti „antro etato“. Ilgainiui gretutinė veikla gal ir gali tapti pagrindiniu finansų šaltiniu. Tačiau kol taip nenutiko, pirmasis darbas turėtų išlikti prioritetu. Antraip gali nukentėti tiek rezultatai, tiek darbiniai santykiai. Tad užtikrinkite, kad ir pirmojo darbo kokybė būtų aukšta, o įsipareigojimai – įvykdyti. Be to, prieš imantis papildomos veiklos, išsiaiškinkite teisinius klausimus, idant neįsiveltumėte į interesų konfliktą ar nesutarimus su vadovybe.

Tam, kad papildomas darbas sklandžiau įsilietų į jūsų darbotvarkę teks išmokti disciplinos ir laiko planavimo. Norėdami efektyviai valdyti turimus laiko resursus, užsiveskite darbo kalendorių bei suformuokite įprotį jame pasižymėti visas dienos užduotis. Turintiems itin įtemptą kasdienį tvarkaraštį, galbūt vertėtų investuoti į išmanią dienos planavimo programėlę, o savaitę susiplanuoti iš anksto. Tiksliai žinodami, ką ir kada turite atlikti, sumažinsite nerimą dėl būsimų darbų.

Galiausiai, planuodami darbus nepamirškite suplanuoti ir poilsio. Įtempta darbotvarkė gali virsti perdegimu. Savo ruožtu šis – iškelti grėsmę ne tik galimybei dirbti papildomą darbą, bet ir pagrindiniam darbui, o, visų svarbiausia, jūsų sveikatai.

Taip pat skirkite laiko ir būsimų mokesčių valstybei planavimui. Jei papildomą darbą dirbsite ne pagal darbo sutartį, o imsitės veiklos, pavyzdžiui, pagal individualios veiklos pažymą, dalį pajamų (apie 30 proc.) iškart atsidėkite mokesčiams – taip pajamų deklaravimo dieną pasitiksite be didesnio streso.

Pelningi papildomi darbai

Laisvai samdomas darbuotojas pagal jau turimą veiklą. Nemažai gyvenimo daliai persikėlus į internetą, laisvai samdomas darbas tapo pelningu būdu įgyti papildomų pajamų, ar esate rašytojas, grafikos dizaineris, architektas, programuotojas, buhalteris, ar kitos srities specialistas. Pagrindiniai laisvai samdomo darbo privalumai – lankstus grafikas ir galimybė patogiai dirbti namuose.

Paslaugų sritis. Jei jums patinka būti tarp žmonių, pasikalbėkite su savo mėgstamiausios parduotuvės, kavinės ar baro personalu. Gal vakarais ar savaitgaliais jiems reikia pagalbos? Dėl slenkančio grafiko šią veiklą bus įmanoma suderinti su pagrindiniu darbu. Be to, jums tai bus ne tik kelios apmokamos darbo valandos, bet ir pabuvimas mieloje aplinkoje, naujos pažintys. Šioje srityje dirbančius žmones motyvuoja ir arbatpinigiai.

Keleivių ar maisto išvežiojimo platformos. Jeigu vairavimas jus atpalaiduoja, verta apgalvoti apie tokią papildomą veiklą. Tai – perspektyvus pasirinkimas, nes paklausa pavėžėjimo, ar maisto išvežiojimo paslaugoms nuolat auga. Tačiau žinokite, kad norint gabenti keleivius ar maistą, reikės atitikti tam tikrus kompanijų nustatytus amžiaus, vairavimo patirties ir automobilio būklės reikalavimus, o uždirbama suma tiesiogiai priklausys nuo aptarnautų klientų skaičiaus.

Papildomos pamokos. Įvairios kalbų mokyklos nuolatos ieško dėstytojų, o programavimo kursai – šios srities specialistų. Panaršykite po darbo skelbimus: galbūt turima specialybė šiuo metu labai paklausi, o jūs turite talentą kitiems išdėstyti gerai žinomą dalyką.

Daiktų nuoma. Papildomų pajamų galima gauti ir nedirbant papildomo darbo. Tiesa, greičiausiai šiek tiek mažiau. Įvertinkite, galbūt dirbate nuotoliniu būdu ir nesinaudojate savo automobiliu? Spintelėje jau kurį laiką užmirštas guli jūsų profesionaliam darbui skirtas fotoaparatas? Įdarbinkite savo daiktus per pasitikimas daiktų nuomos platformas ir leiskite jiems atnešti papildomų pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją