Susidarė situacija, kai vis dažniau atrodo, jog darbdavys apmoka darbuotojams už transportą arba leidžia naudotis tarnybiniu transportu, pasirūpina maitinimu ir tokiu būdu darbuotojas pasipelno iš biudžeto.

Pavyzdžiui, darbuotojams, kurie dirba nuotoliniu būdu ir trumpam atvyksta į darbą, suteikiamas tarnybinis transportas ar kompensuojamos išlaidos naudojant transportą įstaigos reikmėms. Arba darbuotojai, kurių darbas yra kilnojamojo pobūdžio ar kelyje ir jie neturi galimybės pavalgyti, nes netoliese nėra veikiančių maitinimo įstaigų.

Tokiems darbuotojams darbdaviai užtikrina maitinimą pagal galimybes ar pavėžėjimo paslaugas. Šiais atvejais dažnai kalbama apie pajamas natūra ir darbuotojų apmokestinimą arba reikalaujama kompensuoti darbdavio išlaidas.

Apmokėtas maitinimas

Šių metų spalio 5 dieną Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) išplatintame informaciniame pranešime aiškinama, kad dėl ekstremalios situacijos, kai darbuotojai neturi galimybių pietų metu pavalgyti ir darbuotojams maitinimą organizuoja įmonė, darbuotojų maitinimas yra objektyviai sąlygota būtinybė.

Kai yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija visoje šalyje dėl koronaviruso infekcijos, tokių darbuotojų maitinimo išlaidos, kurios būtinos veiklos tęstinumui užtikrinti, nėra gyventojų pajamų mokesčio (GPM) objektas ir GPM įstatymų nuostatos netaikomos. Tokį maitinimą galima apmokėti iš gautų asignavimų ir, sudarant sąmatas 2022 metams, galima planuoti lėšas, siekiant užtikrinti darbuotojų maitinimą.

Užtikrintos išlaidos darbuotojų pavėžėjimui

Panaši situacija yra ir su darbuotojų pavėžėjimu. Nesvarbu, kaip atliekamas pavėžėjimas – ar įstaigos transportu, ar darbuotojo, ar trečiosios šalies. Svarbu, kad tai reikalinga įstaigos veiklai užtikrinti. Jei darbuotojas dirba iš namų, tačiau turi greitai atvykti į darbą ar į kitą nurodytą vietą, darbdavys privalo užtikrinti galimybę tai padaryti.

Darbuotojų transporto išlaidos galimos, kai yra paskelbta ekstremalioji situacija dėl koronaviruso infekcijos plitimo grėsmės ir taip darbdavys siekia apsaugoti darbuotojus, atliekančius svarbias užduotis. Šias išlaidas taip pat galima apmokėti iš gautų asignavimų ir, sudarant sąmatas 2022 metams, vertėtų planuoti lėšas, siekiant užtikrinti darbuotojų pavėžėjimus. Tokiu atveju darbuotojo patirtos išlaidos nėra GPM objektas ir GPM įstatymų nuostatos netaikomos.

Svarbu planuoti išlaidas

Taigi, viešojo sektoriaus subjektai turėtų šiais metais skirti lėšas ir atsiskaityti su darbuotojais, kuriems teko, atliekant valstybės funkcijas, važinėti ir maitintis savo sąskaita. Taip pat, planuojant lėšas 2022 metams, reikėtų iš anksto numatyti išlaidas šiam tikslui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją