Visi tie maži pokyčiai, kuriuos darome kasdien, yra labai svarbūs, kokie nedideli jie beatrodytų. Ir kai vietoj automobilio renkamės dviratį, o vienkartinį puodelį iškeičiame į daugkartinį, dažnai jau net nesusimąstome, kodėl tai darome. Tiesiog žinome, kad tai yra svarbu – mūsų planetai ir mūsų visų gerovei.

Prie planetos saugojimo dabar prisidedame net ir kaupdami savo pensijai. Tam nereikia papildomų pastangų ar kokių nors specialių veiksmų, o poveikis mūsų aplinkai ir jos išsaugojimui ateities kartoms yra didžiulis.

SEB Lietuvoje valdomų antros ir trečios pakopos pensijų fondų turtas yra daugiau negu 1,5 mlrd. eurų, ir šiuo metu jau beveik pusė viso turto, sukaupto mūsų valdomuose pensijų fonduose, yra investuota laikantis tvaraus investavimo principų. Vien per pastaruosius metus investicijos į tvariai veikiančių įmonių akcijas ir obligacijas padidėjo apie 150 mln. eurų, o bendra tokių investicijų vertė valdomuose pensijų fonduose yra daugiau negu 700 mln. eurų.

Tai reiškia, kad kaupimas pensijai antros ir trečios pakopos fonduose jau nebėra vien tik kaupimas savo oriai ir sotesnei senatvei, bet kartu tai ir investicijos į anglies dvideginio emisijų bei šiltnamio efekto mažinimą, į žaliąją energetiką, miškų išsaugojimą ir kitas mūsų planetai gyvybiškai svarbias sritis. Ir tai yra atsakymas, kodėl mūsų senatvės pensija tampa žaliąja.

Kas yra tvarios investicijos? Paprastai kalbant, investicijos laikomos tvarioms, jei jos atitinka tam tikrus investavimo principus ir kriterijus. Vienas pagrindinių principų – tiesiogiai ar per investicinius fondus investuoti į tokių įmonių ir organizacijų akcijas ir obligacijas, kurių veikla atitinka aukščiausius aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir gerosios valdysenos standartus, t. y. jei investuojama remiantis ESG (angl. Environmental, Social, Governance) kriterijais.

Į kai kuriuos sektorius, kurie yra įtraukti į mūsų išimčių sąrašą, pensijų fondai tiesiogiai visai nebeinvestuoja: pavyzdžiui, neinvestuojame į bendroves, kurios verčiasi iškastinio kuro gavyba, prieštaringai vertinamais ginklais, tabako gamyba, lošimais.

Užuot investavus į šiuos sektorius, pirmenybė teikiama didelę įtaką tvarumo plėtrai turinčioms investicijoms į įmones, organizacijas ir fondus, kuriomis siekiama ne tik finansinės grąžos, bet ir teigiamos įtakos visuomenei bei aplinkai. Pavyzdžiui, tarp mūsų prioritetų yra investuojant siekti anglies dvideginio emisijų mažinimo, t. y. mažinti neigiamą poveikį klimato kaitai.

Visa tai atrodo kaip dideli globalūs pokyčiai, bet tai jau yra naujoji realybė, o svarbiausia, kad net ir žengdami mažais žingsneliais prie šių svarbių pokyčių jau galime prisidėti kiekvienas.

Progresą ir teigiamą įtaką skatinančios tvarios investicijos jau nebėra vien skambūs žodžiai – ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje tvarios investicijos pradeda dominuoti investicijų portfeliuose.

Agentūros „Bloomberg“ prognozėmis, tvarios investicijos visame pasaulyje ir toliau sparčiai augs ir iki 2025 metų gali pasiekti 53 trilijonus JAV dolerių.* Prognozuojama, kad tokios investicijos po kelerių metų gali sudaryti jau daugiau negu trečdalį visų pasaulio investicijų, kurios iki 2025 metų turėtų pasiekti iš viso 140,5 trilijono JAV dolerių. Tai rodo, kad profesionalaus investicijų valdymo rinkoje vyksta didelis pokytis, ir panašu, kad tai yra tik ilgalaikio pokyčio pradžia.

Labiausiai tai lemia pačių investuotojų suvokimas, kad jie turi galingą finansinę priemonę, kuria naudodamiesi gali daryti teigiamą įtaką mus supančiai aplinkai. Akivaizdi tendencija yra tai, kad investuotojai renkasi būtent tvarias investicijas, o tvarumo principų nesilaikantys investicijų valdytojai atsiduria užribyje ir bus priversti keistis.

Lietuvoje matomos tos pačios tendencijos, tad tik laiko klausimas, kada visos mūsų pensijų fondų investicijos bus tvarios. Nors investicijų tvarumas yra tapęs neatskiriama mūsų investavimo proceso dalimi, tačiau šiandien tam tikrose srityse tebėra pilkųjų zonų, kai nėra aišku, kokiomis reikėtų laikyti kai kurias investicijas (pavyzdžiui, į vyriausybių obligacijas). Šiuo klausimu daugiau aiškumo turėtų atsirasti sulaukus naujų Europos Sąjungos reikalavimų ateinančiais metais.

Na, ir dar viena gera žinia yra ta, kad tvarios investicijos yra siejamos su mažesne investavimo rizika. Analizuodami pastarųjų metų SEB pensijų fondų rezultatus, matome, kad tvarios investicijos atsipirko ir uždirbo papildomą grąžą pensiją kaupiantiems gyventojams. Tad, jei susidomėjimas tvarumu išliks toks didelis ir toliau, kaupdami pensiją ne tik prisidėsime prie planetos saugojimo, bet ir galėsime tikėtis didesnės finansinės naudos senatvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją