2021 m. tendencijos tik patvirtina, kad vis daugiau darbingų ir aktyvių žmonių tiesiog nebenori grįžti prie senų įpročių, prie „back to normal“. Supratę, kad gali būti savo gyvenimo ir darbo šeimininkais, žmonės drąsiau kuria savo verslus ar bent jau iš esmės keičia savo darbo įpročius. Ramiame Lietuvos ekonomikos užutekyje kol kas tokių dramatiškų pokyčių nepastebime, bet turbūt tai tik laiko klausimas.

Akivaizdu – nuolat augantis valdžios institucijų ir plačiosios visuomenės dėmesys greitai augančiam šalies technologijų sektoriui rodo, kad nebegalime ignoruoti šio ekonomikos segmento. Greitai augdamas jis sugeria didelius gerai apmokamų talentų kiekius, nuolat didina sektoriaus darbo užmokesčio medianą, o šios ekosistemos indėlis į šalies BVP jau greitai kasmet augs kartais.

Be viso to, dinamiška startuolių ekosistema yra geriausia šalies reklama užsienyje; tai jau įrodė Estija, Izraelis ir kitos technologijų plėtrai strateginį prioritetą suteikusios valstybės.

Augimas gali būti dar didesnis

Pateiksiu jums tik kelis skaičius: pernai Lietuvos startup bendrovės pasamdė 24 proc. daugiau žmonių, 28 proc. greičiau augo jų pajamos, 7 proc. aukščiau kilo algos, 26 proc. buvo augintas eksportas, sumokėta 32 proc. daugiau mokesčių.

Šie skaičiai, nepaisant visų pandemijos negandų, galėtų būti ir dar aukštesni, jei Lietuvoje būtų didesnė talentų rinka. Užsukime į didžiausių šalies technologijų bendrovių interneto svetainių karjeros rubrikas ir pamatysite, kad ne viena jų šiuo metu ieško po 50, 100 ir daugiau gerai apmokamų specialistų.

Nemažiau svarbu ir tai, kad daugeliui Lietuvos startuolių nereikalinga jokia valstybės pagalba vystant ir kapitalizuojant savo idėjas. Startup Lithuania duomenimis, 48 proc. šalies veikiančių jaunų #tech verslų niekada nesinaudojo jokia valstybės parama, o trečdalis jų neieško net ir nepriklausomų investuotojų – jie savo verslą augina nuosavomis lėšomis. Vadinasi, gerai uždirba ir reinvestuoja.

Tradiciniai sektoriai keisis neatpažįstamai

Globali logistika ir last-mile prekių pristatymas, prekyba ir pramonė, telekomunikacijos, medicina, nekilnojamas turtas, energetika, visuomeninis transportas, mokymai ir darbuotojų paieška, žiniasklaida ir reklama. 2020 m. pandemijos metu visuose šiuose ir daugelyje kitų sektorių technologinės inovacijos vaidino milžinišką vaidmenį.

Užsidarius ekonomikoms, inovacijų verslams šiuose sektoriuose atsivėrė nauja erdvė veikti. Kent universiteto tyrėjų duomenimis, 2020 m. pandemijos metu e. prekyba D. Britanijoje tapo pagrindine startup inovacijų augimo sritimi ir tokia tebelieka 2021 m.

Jie nurodo, kad net tokie tradiciniai sektoriai, kaip NT prekyba ar privati medicina, pernai D. Britanijoje pradėjo aktyviai transformuotis į naujos kartos skaitmenines platformas ir ši pokyčių dinamika tik auga.

Šiandien JAV ar D. Britanijoje jau nieko nestebina virtualūs butų, privačių namų ar biurų turai, gyvos online konsultacijos su šeimos gydytoju ar nuotolinis dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose su šimtais dalyvių iš įvairių pasaulio kraštų.

Net ir Jungtinės Tautos ar Europos Komisijos komisarai šiandien kasdien dalyvauja dešimtyse online posėdžių, kuriuos realiu laiku aptarnauja ir lietuvių startuolio Interactio sukurta interaktyvi online vertimų platforma. 30 mln. USD – tokio dydžio kapitalo investiciją globaliai plėtrai šią gegužę lietuvių Interactio pritraukė iš nepriklausomų investuotojų. Ir tai tik pradžia.

Dar daugiau – naują 250 mln. EUR dydžio investiciją pritraukė ir globali dėvėtų rūbų platforma Vinted, kurios centrinė būstinė – Vilniaus Švitrigailos gatvėje. Jau turbūt visi ne kartą apie tai girdėjote. Manau, tai geriausias įrodymas apie globalų naujos kartos startup verslų kuriamų inovacijų potencialą.

Lenktynės dėl kapitalo tik prasideda

Tradiciniai Europos verslai jau ne pirmus metus skundžiasi dėl riboto kapitalo prieinamumo. Nuo to kenčia visi didžiausi kontinento sektoriai – pramonė, prekyba, logistika, NT. Atrodo – situacija paradoksali, juk Europos bankai praneša apie sukauptus rekordinius finansinius rezervus. Pandemija, deja, niekaip neprisidėjo prie šios situacijos švelninimo.

Tačiau visiškai kitas vaizdas globalioje startup ekonomikoje. Šiandien JAV ir Europos rizikos kapitalo fondai ir privatūs investuotojai išėję į didžiąją medžioklę – jie pasiruošę čia ir dabar investuoti į technologines inovacijas ir jaunus #tech verslus, kurie turi globalų augimo potencialą.

Šią tendenciją, beje, patvirtina ir patyrę Lietuvos startup bendruomenės mentoriai – anot jų, pandemija sugriovė ir tradicinius rizikos kapitalo pritraukimo būdus ir metodus. Šiandien nebereikia skristi į San Franciską ar Londoną, kad galėtumėte investuotojui pristatyti savo planą. Viskas persikėlė į online platformas ir tai reiškia tik viena – greitesnį ir efektyvesnį prieinamumą prie kapitalo.

Pandemijos metu sužydėjo ir dar vienas kapitalo pritraukimo kanalas – sutelktinio finansavimo, taip vadinamos crowdfunding platformos. Dar 2019 m. globalios crowdfunding rinkos potencialas siekė apie 14 mlrd. USD, tačiau prognozuojama, kad jau per ateinančius 5 m. jis išaugs iki 45 mlrd. USD.

Geriausias laikas kurti

Iš šiandienos perspektyvos jau matome, kad globali pandemija pernai atnešė ne tik galybę žmogiškųjų netekčių, materialinių nuostolių ir socialinių suvaržymų. Kaip ir kiekvienas istorinis žmonijos sukrėtimas, ji kartu mums kiek pravėrė istorijos šydą ir pro tą nedidelį atsiradusį tarpelį mes galime regėti tikrai globalios, laisvos, inovatyvios, antrepreneriškos ateities visuomenės kontūrus.

Susitraukę tradiciniai verslai į rinką išmetė pokyčiams, savirealizacijai ir naujam požiūriui subrendusių žmonių minią ir dar labiau išlaisvino kūrybingos jaunosios kartos potencialą. Tai žmonės, kurie nelaukia kažkieno pagalbos rankos, o patys imasi iniciatyvos kurti savo ateitį. Skamba pompastiškai? Gal ir taip, bet statistika tai patvirtina.

Kaip gaisro nusiaubtoje buvusio miško dykynėje pradeda kaltis naujos gyvybės daigai, taip šiandien laisvą erdvę randa vis daugiau inovacinių idėjų, gimusių jaunų antreprenerių galvose.

Dėl pandemijos visi buvome priversti palikti komforto zoną, bet būtent tada ir prasideda didžiosios permainos. Šiandien yra geriausias metas kurti naujus visuomenės poreikius tenkinančias paslaugas – skaitmenizuoti tradicinio verslo procesus ir drąsiai žengti į naują mūsų globalios raidos etapą.

Seras Richard Branson, prieš porą dienų pakilęs į kosmosą pirmuoju komerciniu keleiviniu erdvėlaiviu, gražiai pasakė – „Kažkada vaikystėje aš svajodavau žiūrėdamas į žvaigždes. O šiandien aš – suaugęs žmogus – žvelgiu žemyn į nuostabią mūsų planetą“. Po daug sunkaus darbo metų jis įrodė, kad visas svajones įmanoma paversti realybe.

Manau, kad šiandien visi kartu kuriame savo naująjį erdvėlaivį, kuriuo netrukus turėsime galimybę pakilti į dar neregėtas aukštumas. Būkime užtikrinti – mums pavyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)