Dirbdamas su maža, tačiau sparčiai augančia aliuminio liejimo ir metalo apdirbimo gamykla, galiu pasidžiaugti augimu net pandemijos metais, tačiau tarptautinėje rinkoje skaičių neapgausi. Pavyzdžiui, įmonėje darbuotojų skaičius per pastaruosius metus išaugo penktadaliu, gamybiniai pajėgumai dėl investicijų į naujausias technologijas padidėjo bene perpus. Tačiau vis dar esame maža įmonė net ir Lietuvos mastais – 60 darbuotojų, 3 mln. eurų apyvarta nėra nei stebuklas, nei tai, ties kuo reikėtų stabdyti plėtros planus.

Tokių kaip mes, dirbančių mažesniuose Lietuvos rajonų centruose, daug ir labai daug. Kiekviena tokia įmonė sėkmingai plečiasi, randa užsakymų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Tačiau geriausius rezultatus pasiekiame tada, kai dirbame ne pavieniui, o kooperuojamės ir sugebame pateikti apjungtus, sudėtingesnius produktus.

Štai keli pavyzdžiai.

Europos viduryje, Šveicarijoje, surenkami keleiviniai vagonai „Siemens“, „Stadler“, „Bombardier“ traukiniams. Pavieniui tokių tikrai nesurinktume, tačiau atskirus komponentus gaminame jau dabar. Štai savo automatizuotomis aliuminio liejimo staklėmis gaminame specifinės formos šiukšliadėžių gaubtus bei bagažo lentynų laikiklius. Šias dalis kita lietuviška įmonė papildo savais priedais, komplektuoja ir siunčia į Šveicariją. Ilgoje gamybos grandinėje šiandien laimi visi, tačiau pelno marža auga tuo labiau, kuo arčiau galutinio gaminio yra gamintojas.

Visoje Europoje veikiantis namų interjero prekybos tinklas turi keletą novatoriškų gaminių, kuriems reikalingas stabilus pagrindas. Tam mūsų aliuminio konstrukcijos ir gamybiniai pajėgumai kaip tik tinkami. Praėjusiais metais įdiegta robotizuota gamybos vieta – bene pirmoji Mažeikiuose, kurią galime pagrįstai rodyti kaip naujausių technologijų pavyzdį ne tik vietos moksleiviams. Tačiau ir šiuo atveju prekybos centre mes matome ne galutinę mūsų produkciją, o kelių tarpininkų apdirbtą, komplektuotą, į galutinį produktą virtusią gaminių visumą.

Dažname lietuviškame ūkininko ūkyje matome ir savo detales. Pakanka pažiūrėti į „John Deere“, „New Holland“, JCB traktorių važiuokles ir jose galite rasti Lietuvoje pagamintus amortizacijos komponentus. Tačiau tam, kad mūsų gaminiai būtų tinkami, turime praeiti sudėtingus patikros, sertifikavimo ir bandymų testus. Tik visų šių veiksmų grandinė leidžia užtikrinti, kad pasaulinis gamintojas priima gaminius, jais džiaugiasi ir siūlo ilgalaikio bendradarbiavimo sąlygas.

Ar visa tai gali keistis? Tam tikrus žingsnius stebime. Štai „Versli Lietuva“ organizuoja jungtinį Lietuvos gamybinių įmonių stendą subrangos parodose „Midest“ (Lijone, Prancūzijoje) ar „Elmia Subcontractor“ (Jonšiopinge, Švedijoje). Džiugu, kad šiais metais parodos pagaliau grįžta ir vyks ne tik nuotoliniu būdu.

Įmonių kooperavimasis, dalyvavimas asociacijų veikloje suteikia galimybes įgyvendinti skaitmeninę transformaciją, atnaujinti procesus, vystyti prekių ir paslaugų eksportą ir ne tik. Skaitmenizuoti procesai, net tarp skirtingų įmonių „judanti“ automatizuotos gamybos informacija yra Pramonės 4.0 pavyzdys, kai čia ir dabar kuriama reikšminga pridėtinė vertė, inovatyvūs sprendimai, o kooperuodamiesi tampame įdomūs ir tarptautinėse rinkose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)