Tad ką įmanoma padaryti, jog darbo produktyvumas bei darbuotojų motyvacija vasaros laikotarpiu ženkliai nesumažėtų? Štai keletas praktikoje išbandytų ir rezultatų davusių aspektų.

Mokykimės planuoti laiką

Kadangi vasarą vakarai ilgi, net ir po darbo dienos galima nuveikti daug smagių ir prasmingų dalykų. Tačiau ar tikrai jie tokie smagūs, kai galvoje nuolat sukasi mintys apie taip ir nebaigtus darbus? O ir darbuotojų motyvacija ima mažėti būtent todėl, kad aplinkui sukasi daug darbų, o jiems, atrodo, net ir jokios pabaigos nematyti.

Kad dėl laiku neatliktų darbų nereiktų savęs kankinti, pykti ir tuo pačiu tapti nemotyvuotu, reikia mokytis planuoti laiką. Tai nėra vienadienis procesas, nes laiko planavimo kai kurie mokosi ir keletą mėnesių ar net ilgiau. Bet jeigu to išmokstama ir visi darbai atliekami laiku, net ir vasarą, kai poilsis rūpi kur kas labiau, produktyvumas gali išlikti toks, kokio ir reikia.

Darbo ritmas ir produktyvumas slypi paprastume

Sėkmingoje įmonėje procesai nesustoja nė vienu metų laiku, kaip ir vasara neateina netikėtai. Visi žinome, jog vasara ir geri orai – tai puikus metas ilsėtis, tačiau tuo pačiu turime žinoti ir tai, kad geriausia sistema darbuose yra ta, kuri niekada nenutrūksta, o juk ir laiko prieš darbuotojų atostogas turime pasiruošti į valias.

Paprasčiausiai reikia susistyguoti ir tą pirmiausia rekomenduotina padaryti pačiam vadovui, kuris ir kontroliuoja visus procesus. Sustyguoti – tai nelaukiant pačios vasaros ir atostogų meto, iš anksto aiškiai žinoti, kas ir kokias atsakomybes perims vienam komandos nariui išėjus atostogauti. Na, o jeigu tos pačios komandos darbuotojas žinos, kad jam pačiam išėjus pailsėti, atsakomybes be vargo perims kitas kolega, nepriklausomai nuo metų laiko viskas stovės tvirtose vėžiose.

Nenustokime kelti tikslų ir iššūkių

Dirbti kur kas lengviau, kai nepriklausomai nuo metų laiko, dienos ar valandos aiškiai matoma į kokį tikslą veda kiekvienas žingsnis. Tad kiekvienas darbuotojas privalo aiškiai žinoti, kur link veda jo atliekamas darbas. Dar geriau, kai tikslas yra tas, kurį pasiekus darbuotojas ir pats iš to gauna naudos.

Mūsų įmonėje tam tikri atvejai parodė, kad motyvacijai dar labiau kilti padeda tam tikrų iššūkių išsikėlimai. Pavyzdžiui, kai pademonstravus tam tikrus rezultatus darbuotojo laukia apdovanojimas. Jeigu darbuotojas žino aiškų tikslą, o už produktyvumą neatsižvelgiant į jokias aplinkybes laukia dar ir prizas, tuomet net ir vasarą motyvacija, galimai, niekur nepradings.

Nei biure nei namuose

Nors daugelis darbuotojų COVID-19 pandemijos metu priprato dirbti namuose, atslūgus viruso poveikiui, po truputį grįžtama į biurus. O kas jeigu būtų galimybė padirbėti ne biure, bet ir ne namuose?

Kadangi vasarą kiekvieną iš mūsų vilioja vandens telkiniai, graži gamta, vis daugiau darbdavių taiko praktiką, kai visa komanda tam tikrą laiką dirba išvykoje.

O kuomet šalia darbo ar netgi pačio darbo metu yra ir aiškiai patiriamų vasaros malonumų, motyvacijos už tai duoti įmonei grąžos tikrai nepritruks.

Palikite atviras galimybes mokytis bei tobulėti

Nebūtina daug akcentuotis į tai, kad vasara – tai tik poilsio ir pramogų laikotarpis. Darbuotojui motyvacijos niekada nestigs jei tik jis žinos, kad net ir daugumai atostogaujant, vis tiek įmonėje yra nenutrūkstamos galimybės mokytis bei tobulėti.

Todėl, jeigu savo darbuotojams rengėte reguliarius mokymus, kur jie galėjo gilinti savo žinias, neapleiskite šios tradicijos net ir vasarą. Na, o jeigu mokymų neorganizavote, išbandykite tai, nes papildomi mokymai šiais laikais yra netgi vienas iš darbdavio privalumų.

Kiekvienas darbuotojas turi jaustis labai svarbiu

Visi darbuotojai, nepriklausomai nuo pareigų, jei gerai atlieka savo funkcija, yra vienodai svarbūs. O tai žinodamas, net ir nepatyręs, aukštų pareigų neužimantis darbuotojas gali jaustis itin motyvuotu bei netgi duoti daugiau nei iš jo tikimasi.

Ko gero, labai retas iš mūsų žinodami, jog atliekamas darbas yra itin svarbus, nesistengiame jo atlikti produktyviai. Tad jeigu darbuotojas kiekvieną dieną jaus, kad tai, ką jis daro yra labai naudinga, produktyvumo darbe jam nepristigs net ir šilčiausiu metų laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)