Tokia pašėlusi dinamika rodo ne tik apie stipriai padidėjusį investuotojų aktyvumą, bet ir didesnę riziką bei dar mažesnę tikimybę tiksliai prognozuoti vienos ar kitos akcijos kainą.

Žinoma, tokia situacija, kaip ir pandemija, gali būti laikinas reiškinys, tačiau šiuo metu vyksta fundamentalūs pokyčiai, kurie taip pat pasižymi iki šiol nematytu tempu.

Pavyzdžiui, technologijų proveržiai ir moksliniai atradimai, kuriems anksčiau prireikdavo dešimtmečių, dabar įvyksta per keletą metų. Ketvirtoji pramonės revoliucija jau vyksta, o tai reiškia, kad keičiasi ne tik verslo galimybės ir vartotojų lūkesčiai, bet ir investavimo aplinka.

Per kelis pastaruosius dešimtmečius mes stebėjome bent kelias mega-tendencijas, kurios sukūrė itin palankią terpę investavimui. Tokie technologijų proveržiai kaip internetas, elektrinės transporto priemonės, genetika ar atsinaujinanti energetika griauna kai kuriuos įprastus verslus ir gimdo visiškai naujus sektorius, taip pat ugdo visai kitokius vartotojų elgesio modelius. Panašų poveikį turi socialiniai pokyčiai, tokie kaip globalizacija, tvarumo ir žalumo judėjimai.

Ar investuotojai turėtų reaguoti į pokyčius ir kaip jiems pasirengti?

Suprantama, kad šie pokyčiai neišvengiamai turės įtakos visoms gyvenimo sritims, todėl bandyti suvokti jų mastą reikia jau šiandien – planuojant savo investicinį portfelį. Ir čia jau nepadės tradicinė, į praeities įvykius orientuota, analitika.

Pastaraisiais metais investuotojai vis daugiau ir daugiau dėmesio skiria ne individualių akcijų analizei, o investuoja pagal temas, vadovaudamiesi informacija apie tam tikrus sektorius ir jų proveržius. Tokia teminė investavimo strategija yra pagrįsta ateities galimybių, kurias kuria šiandienos socialiniai ir technologiniai pokyčiai, įvertinimu. Kai kuri nors mega-tendencija materializuojasi, materializuojasi ir vertė, kurią investuotojams sukuria mega-tendencijas lemiančių žaidėjų akcijos.

Teminio investavimo galimybes paprastai suteikia specializuoti ETF ir investiciniai fondai, kurie 2020 metais valdė apie 426 mlrd. JAV dolerių vertą turtą. Palyginti su didžiosiomis pasaulio finansų rinkomis, šis skaičius nėra didelis, tačiau vos prieš 5 metus tokių investicijų būta beveik 3 kartus mažiau.

Siekiant pačiupti ateitį už uodegos, „Luminor Investor“ platformoje atsirado galimybė investuoti į 16 ateities temų.

Iš esmės, tai bandymas atrasti dar nepapasakotą, tačiau labai įdomią istoriją. Remiantis mega-tendencijų analize, „Luminor Investor“ platforma suteikia galimybę investuoti į temas, kurios gali tapti pagrindiniais tos istorijos veikėjais, pavyzdžiui, e-komerciją, robotiką, elektromobilius ar kibernetinį saugumą. Platformoje kiekvienai temai yra skirtas tam tikras tikslinių ETF ir akcijų krepšelis.

Teminis investavimas leidžia suderinti investavimo strategijas su asmeniniais įsitikinimais. Be to, tai įrankis, galintis padėti atrasti ilgalaikės vertės investicijas, neužsiimant trumpalaikės naudos gaudymu.

Pavyzdžiui, investuotojai, siekiantys mažinti iškastinio kuro efektą, gali investuoti į geriausiai prie šios tendencijos prisitaikiusias įmones ir tokiu būdu prisidėti mažinant klimato kaitos poveikį. Tokių investuotojų dėmesį gali atkreipti Atsinaujinančios energijos temos krepšelis, kuriame yra tiksliniai ETF ir akcijos tų įmonių, kurios naudoja tik vandens, saulės ir vėjo energiją, užsiima anglies dvideginio sulaikymo ir saugojimo veikla ar tvariu žemės ūkiu.

Investuotojams reikalingas įrankis, kuris padėtų pasirinkti tinkamas investicijas numatytiems tikslams pasiekti. Užuot vertinę konkrečias investicijas ir teikdami rekomendacijas ar patarimus, mes investuotojams norime suteikti galią investuoti į ateities tendencijas, kuriomis jie tiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)