Tačiau MB nariams individualiai taikomi mokesčiai „Sodrai“ ir kone kasmet besikeičiančios privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos sukelia daug painiavos.

Įsivaizduokime, kad penki draugai įkūrė po MB ir nusprendė teikti vienodas paslaugas. Visų jų mokesčiai „Sodrai“ gali būti skirtingi. Priklausomai nuo to, ar jie papildomai dirba kitur pagal darbo sutartį, ar tai jų pirma savarankiška veikla, pagal kokią sutartį dirba savoje MB ir kaip išsiima pinigus, ar turi mažamečių vaikų. O galbūt nėra Lietuvos piliečiai ir turi leidimą gyventi Lietuvoje.

Labai daug dedamųjų, tiesa?

Siekiant padėti suprasti, ar reikia ir kiek reikia MB vadovams ir nariams mokėti mokesčių, išanalizavome PSD ir VSD įmokų sistemas. Kiekvienu atveju galima numatyti skirtingas situacijas.

PSD įmokų sistema:

1. Papildomai dirba kitoje įmonėje pagal darbo sutartį
PSD mokėti nereikia.

2. Papildomai dirba kitoje įmonėje pagal darbo sutartį, iš MB išsiima pinigus (kodu 02), bet tai pirma savarankiška veikla
PSD pirmais veiklos metais nemoka.

3. Dirba tik savoje MB pagal civilinę sutartį ir nėra draustas Ligonių kasoje
Moka PSD įmokas (min. 44,81 EUR / mėn.). Jeigu išsiima pinigus iš MB (kodu 02), PSD suma priklauso nuo išimtos sumos.

4. Dirba tik MB pagal civilinę sutartį, bet turi mažamečių vaikų
PSD mokėti nereikia, jeigu neišsiima pinigų (kodu 02).

5. Yra užsienietis ir turi leidimą gyventi Lietuvoje, dirba tik MB
PSD mokėti reikia (min. 44,81 EUR / mėn.). Jeigu išsiima pinigus iš MB (kodu 02), PSD suma priklauso nuo išimtos sumos.

VSD įmokos:
1. Neišsiima pinigų iš MB
VSD mokėti nereikia.

2. Išsiima pinigus iš MB (kodu 02), bet tai pirma savarankiška veikla
VSD pirmais veiklos metais nemoka.

3. Yra MB narys ir vadovas, išsiima pinigus iš MB (kodu 02)
VSD įmokos mokamos nuo 50 % arba 100 % išimtų lėšų. Ligos, motinystės ir kitos išmokos skaičiuojamos nuo sumos, nuo kurios bus sumokėti mokesčiai.

4. Yra MB narys ir vadovas, išsiima dividendus iš MB (kodu 26)
VSD nereikia mokėti.

5. Yra užsienietis, išsiima pinigus iš MB ir turi A1 formą iš savo šalies
Mokesčius moka toje šalyje, kuri nurodyta A1 formoje.

Iš visų įmonių teisinių formų šiandien MB yra daugiausia skirtingų būdų, kaip apmokestinami jos nariai. Viena vertus, tai suteikia daug lankstumo veiklos pradžioje, kada pajamos nėra didelės. Kita vertus, reikalauja labai atidaus įsigilinimo į įstatymus ir kiekvieną situaciją. Mano manymu, automatizuoti įrankiai palengvintų apskaitą ir padėtų išvengti dažniausių klaidų.

Teisingai apskaičiuojamos ir sumokamos PSD įmokos užtikrina nemokamą gydymą, o VSD – ligos ar motinystės atostogų išmokas bei pensijos kaupimą. Susimokėję visus mokesčius išvengia delspinigių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)