Karantino metu daugelis verslo sektorių susidūrė su labai sparčiai besikeičiančia verslo ir reguliacinės aplinkos situacija. Keitėsi tiek veiklos sąlygos (kas ir kada galima), tiek pasiūla ir paklausa Europoje ir pasaulyje, tiek ir darbo jėgos bei kapitalo savininkų lūkesčiai.

Tokioje situacijoje Pramonė 4.0 principai sudaro sąlygas ne tik sparčiai reaguoti į besikeičiančią situaciją, bet keičia net ir patį požiūrį. Pavyzdžiui, gamybos procesų automatizavimas ir/ar skaitmeninimas tampa neatsiejamas nuo realaus laiko duomenų integravimo į gamybos procesą, todėl rinkose pasikeitus esminiams parametrams (pavyzdžiui, žaliavų kainoms ar dėl tiekimo grandinės problemų iškilus žaliavų trūkumui) sprendimai priimami čia ir dabar, o ne po savaitės ar mėnesio.

Sakysite, mokslinė fantastika? Sveiki atvykę į Lietuvos inžinerinės pramonės kasdienybę.
Štai Šiauliuose veikianti dviračių gamykla „Baltik vairas“ jau iš esmės niekuo nebeprimena sovietiniais laikais čia veikusios „Ereliukų“ surinkimo linijos. Įmonės vadovai pasakoja, kad eilinio užsakymo surinkimas kartais prasideda po kelių minučių nuo jo gavimo elektroninės prekybos sistemoje. O šioje užsakymą galite suformuoti tik tada, kai patvirtinsite, jog pristatymo terminas jus tenkina, tam reikalingos žaliavos guli sandėlyje arba jame atsiras kaip tik tinkamu metu.

Kitas lietuviškas pavyzdys – tai Kaune įsikūrusi „Ortho Baltic“, kurios pagrindinė veikla – 3D spausdintuvais kurti individualiai pagal kliento poreikius pritaikytus implantus, protezus, ortopedinę avalynę. Bene kiekvienas įmonės gaminys (pavyzdžiui, žandikaulio ir galvos implantai) yra unikalus, o naujų produktų ir technologijų kūrimas remiasi duomenimis, gautais iš nuasmenintų kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso, trimačių skenavimo vaizdų ir kitų klinikinių tyrimų.

Tuo pat metu pagamintuose produktuose diegiami davikliai, kurie padeda gydytojams stebėti įvairių implantų veikimą, leidžia užsiimti ne tik sveikatos sutrikimų gydymu, bet ir jų prevencija. Ir visa tai vyksta maksimaliai automatizuojant procesus.

Kad tai nėra pavieniai atvejai, o masinis virsmas, patvirtina kasmet vis daugiau dalyvių sulaukianti LINPRA kartu su partneriais organizuojama tarptautinė Pramonė 4.0 temoms skirta konferencija „Making Industry 4.0 Real“. Tarp jos pranešėjų šį rugsėjį – tiek vis nauji lietuviškos inžinerijos vardai, tiek ir regioniniai („Teltonika“) ar pasauliniai („Siemens“) savo sričių lyderiai.

Visa tai nėra tik noras vaikytis madingas verslo tendencijas. Priešingai – tai praktikoje pasitvirtinantys kaštų taupymo ir pelno maksimizavimo sprendimai. Tiekimo grandinių valdymas leidžia tinkamai planuoti pardavimo procesus, gerina klientų patirtį – tai tampa reikšmingais konkurenciniais pranašumais. Efektyvesnis turto valdymas sumažina apyvartinių lėšų poreikį, didina pelno grąžos rodiklius. Ką jau kalbėti, kad skaitmenizuoti, automatizuoti ar robotizuoti gamybos procesai leidžia ramiau miegoti ir dėmesį sutelkti į galimų incidentų prognozę bei prevenciją, o ne rankiniu būdu gesinamus „laužus“ ar veiklos tęstinumo užtikrinimą.

Lietuvoje dažnai klystama, kai galvojama, kad Pramonė 4.0 yra „kažkur ten“. Karantino metu kaip niekad greitai išryškėjo, jog rėmimasis vien pigia darbo jėga – tai trumpo laikotarpio žaidimas. Tada bet koks rimtesnis sukrėtimas – ir laukite sprendimo nutraukti gamybą pirmiausia, žinoma, ten, kur gaminama nekokybiškai, kad ir pigiai...

Kartu tai priminimas, kad skaitmeninimas, automatizacija, robotizacija ir toliau spaus vien pigia darbo jėga besiremiančius gamintojus. Globalioje rinkoje konkurentais gali būti tiek gretimame mieste, tiek ir kitoje pasaulio pusėje veikianti įmonė.

Tad sėkmingai krizę įveikiančių inžinerinės pramonės įmonių patirtis rodo, jog Pramonės 4.0 principų diegimas yra neišvengiama dabartis ir ateitis. Naujo požiūrio privalumai ypač išryškėja, kai dirbama su keliais ar labai daug tiekėjų.

Pandemija kaip tik atveria visiškai kitokias galimybes – gaminti lanksčiai, sparčiai plėsti klientų ratą visame pasaulyje (o ypač Europoje), maksimizuoti ne gamybos kiekius, o pelną. Lietuvos įmonėms tai leidžia tapti rimtais žaidėjais net sudėtingose situacijose, ką rodo paskutiniai mūsų inžinerijos ir technologijų pramonės rezultatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)