Diskusijose dažnai girdimas argumentas, kad gali būti neapmokestintas tik reinvestuotas pelnas. Tai reiškia, kad uždirbus pelno reikėtų nupirkti įrangą, kuri atitinka tam tikrą reikalavimą. Tokie reikalavimai reiškia, kad įmonė gali pirkti tik įrangą, kuri atitinka kažkokį standartą, galioja amžiaus ir kiti reikalavimai. Verslininkas ieško efektyvumo, kad pasiektų maksimalų rezultatą ir gali būti, kad pasirinkimas neatitinka reguliuotojų nustatyto standarto arba reikalavimai yra per sunkiai suprantami, kad jais apskritai pavyktų naudotis.

Šiuo metu vienas svarbiausių elementų versle yra kapitalas ir įmonės finansinis stiprumas, nes esant didelei pinigų pasiūlai galima skolintis ir taip efektyvinti savo verslo rezultatus. Įmonės, kurios yra apribotos nuo skolos rinkos, yra pasmerktos lėtam vystymuisi, o tuo pat metu ir tų įmonių darbuotojai gali tikėtis lėtesnio atlyginimo augimo, nes akcininkai tiesiog neturės iš ko jų mokėti.

Įmonių kapitalo stiprinimas gali lemti greitesnį Lietuvos verslo augimą ir tam reikia „vitaminų“, kuriuos jau suteikė Estija, Latvija ir Lenkija. Verslininko mąstyme yra suvokimas, kad kol pinigai yra įmonėje, tol tai yra investicija, nes „pakilus Saulei netinkamu kampu“ iš jų gali nelikti nieko. Todėl, svarstant apie apmokestinamą pelną, tikriausiai turime pripažinti, kad aplinkinės šalys nėra kvailos. Paskata pinigus išlaikyti įmonėse galėtų sugeneruoti papildomas grąžas ir papildomas darbo vietas.

Mokestinė sistema turėtų judėti paprastumo link ir reinvestuoto neapmokestinto pelno sąvoka su visomis „žvaigždutėmis“, kurios reikalauja papildomų sąlygų, turėtų judėti nepaskirstyto pelno sąvokos link. Ji aiški, nes, jei nori vartoti įmonės vaisius, mokėk mokesčius, kol to nedarai – kuri pridėtinę vertę.

Šiuo metu diskutuojama dėl investicinės sąskaitos, kur, jei investuoji į vertybinius popierius arba įmones, tos lėšos nebus apmokestintos, kol sulauksi pensijos. Verslo vystymas nesiskiria nuo investicinės sąskaitos, nes tiesiog neinvestuoji į pasaulinio lygio įmones, o valdai savo investiciją pats, savomis rankomis, todėl nesąžininga taikyti skirtingo apmokestinimo principus tiems, kurie pasirenka skirtingą veikimo būdą. Investavimas į Microsoft, Amazon ar Apple niekuo nesiskiria nuo investavimo į UAB, tiesiog rizikos laipsnis yra didesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)