Iki šiol daugelis mūsų turėjome apie ją įvairių išankstinių nusistatymų. Na, pavyzdžiui, kad mūsų vertybinių popierių birža yra nelikvidi ir joje nėra daug gerai valdomų bendrovių. Bet taip nėra. Visų mūsų patirtis sudėjome į tris konkrečius patarimus.

Pasirinkite brokerį

Kalbant apie pasirengimą investuoti, pirmiausia reikia susikurti investicinę sąskaitą. Latvijoje ir Estijoje investicinės sąskaitos, palyginti su standartine vertybinių popierių sąskaita, turi mokestinį pranašumą. Atitinkamai, mokestis už investicinį pelną mokamas tik tada, kai iš investicinės sąskaitos išskaičiuojama didesnė pinigų suma nei įskaityta. Todėl galite „atidėti“ mokesčių mokėjimą tol, kol norėsite atsiimti savo pinigus vartojimui. Deja, Lietuvoje apie tokią mokesčių lengvatą investicinėms sąskaitoms pradėta diskutuoti tik šiemet.

Galvojant apie brokerį, manau, kad pasirinkimas yra labai paprastas. „Swedbank“ yra vienintelis bankas Lietuvoje, kuris siūlo prekybą Baltijos šalių biržose nemokamai ir netaiko portfelio priežiūros mokesčio už sumas iki 30 000 eurų. Be to, investicinę sąskaitą galima atidaryti ir valdyti per internetinę bankininkystę. Banko akcijų prekybos sąsaja, lyginant su tuo, ką siūlo užsienio šalių brokeriai, yra gana paprasta, tačiau pakankama.

Investuokite į tai, ką suprantate

Aš, kaip ir daugelis mano kolegų, esu konservatyvus investuotojas ir laikausi vertybinio investuotojo filosofijos. Ši metodika pagrįsta prielaida, kad finansų rinkos nėra racionalios, o daugiausia emocinės, jose reguliariai iš naujo vertinamas gerų ir blogų žinių poveikis. Dėl šios priežasties įmonės gali prekiauti vertybinių popierių biržoje tiek žemiau, tiek viršijant jų tikrąją vertę. Remdamiesi įmonių finansinių duomenų ir rinkos analize, vertės investuotojai bando rasti tokias nuvertintas bendroves. Taip pat nepalaikau spekuliacinių trumpalaikių investicijų. Mano nuomone, reikia pirkti bendrovių akcijas, kurias esate pasirengęs laikyti bent 10 metų.

Sėkmingas rizikos kapitalo investuotojas yra tas, kuris sugeba sėkmingai įvertinti ir numatyti įvairias tendencijas. Tą patį galima pasakyti ir apie investavimą į akcijas – reikia galvoti apie ilgalaikį terminą ir mokėti įsivaizduoti, ar tam tikra pramonė ir įmonė gali sėkmingai augti. Kaip atsirinkti į ką investuoti? Investuokite į jums suprantamas pramonės šakas ar įmones. Pavyzdžiui, aš pats sunkiai perprantu, ką gamina Latvijos bendrovė „SAF Tehnika“, nes nesu pakankamai kompetentingas technologijų srityje. Štai kodėl „SAF Tehnika“ (nepaisant puikaus naujo „Aranet“ produkto, kurį pats naudoju) nėra akcija, kurią svarstyčiau pirkti. Kita vertus, kiti investuotojai tikriausiai gerai išmano „SAF Tehnika“ sritį, ir tai yra puikus pasirinkimas jų akcijų portfelyje.

Išanalizuokite finansinius duomenis

Rekomenduoju visiems pradėti investicinius tyrimus analizuojant finansinius duomenis. Baltijos šalyse yra palyginti nedaug vertybinių popierių, todėl juos gana lengva analizuoti ir susidaryti savo nuomonę apie kiekvieną iš šių akcijų.

Pavyzdžiui, eksportuoju visą akcijų sąrašą iš „NASDAQ Baltic“ biržos puslapio į „Google Sheets“ darbalapį. Jame naudodamas „GoogleFinance“ funkcijas galiu sukurti įrankį, kuris leistų stebėti tiek akcijų kainos pokyčius, tiek jų sandorių apimtis. Pirmas žingsnis – išbraukti iš savo sąrašo visas akcijas, kurių vidutinis dienos pirkimas / pardavimas yra mažesnis nei 1 000 eurų. Jei kasdieninių sandorių skaičius yra mažas, tuomet sunku pirkti šias akcijas už norimą kainą, ir jas parduoti. Mažo likvidumo akcijos taip pat turi didelį „bid / ask“ skirtumą arba skirtumą tarp pirkimo ir pardavimo kainų.

Kitas mano žingsnis – pradėjau tyrinėti pramonės įmones, kurios man atrodo perspektyvios iš pirmo žvilgsnio arba kurias, manau, suprantu lengviau. Atsižvelgiant į mano veiklos sritį, į šią kategoriją įeina, pavyzdžiui, bankų akcijos – „LHV Group“, „Coop Pank“, Šiaulių bankas. Kiekvienos įmonės analizę pradėjau skaitydamas paskutinę metinę ataskaitą. Taip, žinau, kad tai nėra patraukliausia ir įdomiausia literatūra, tačiau ji suteikia vertingos informacijos. Metinėje ataskaitoje rekomenduoju atkreipti dėmesį į vadovybės pastabas apie praėjusius metus ir prognozes, apyvartos ir pelno pokyčius per pastaruosius penkerius metus, balanso eilutes ir reikšmingas pajamas.

Kai vieni investuotojai panikuoja, kiti – šį momentą laiko galimybe. Garsus investuotojas Warrenas Buffettas yra pasakęs: „Būk bailus, kai kiti yra godūs ir godus, kai kiti yra bailūs“. Pasakyti yra daug lengviau nei įgyvendinti. Bet pabandyti verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)