Pozityvių ženklų ekonomikai nežada ir COVID-19 situacijos valdymas visoje Europoje, lyginant su Jungtine Karalyste (JK). Rinkose aiškiai buvo matomas požiūrių skirtumas – svaras sterlingų toliau stiprėjo prieš eurą. Tikėtina, kad ši tendencija išliks ir artimiausius mėnesius.

Industrinės stichijos

Pastaraisiais mėnesiais pasaulio prekybai ir logistinėms grandinėms netrūko iššūkių, tad kovą galima vertinti kaip dar vieną laukinį pasivažinėjimą nežinomais keliais. Sueco kanalo blokavimo vienos dienos kaina pasaulio prekyboje jau apskaičiuota. Visgi, galutinis poveikis bus aiškus tik po kurio laiko. Neabejotinai tai ir toliau turės poveikį tiekimo grandinių sutrikimui, prekybai ir dar labiau atsilieps augančioms transporto laivų kainoms, kurios tarp Europos ir Kinijos nuo praėjusio lapkričio yra išaugusios 3 kartus.

Sunkumų šešėlį pasaulio prekybai vis dar meta įvairūs veiksniai. Rezultatas matomas įvairiuose sektoriuose – stoja esminių medžiagų ir prekių tiekimas. Poveikį jaučia įvairūs sektoriai, tarp kurių ir automobilių gamybos, kuris susiduria su itin dideliu medžiagų stygiumi. Dėl to vėluoja automobilių gamyba, įskaitant vilkikų ir priekabų, ir pristatymas, kas įsuka naujų problemų, bandant patenkinti transporto ir logistikos poreikius Europoje, ratą.

Teko nusiimti rožinius akinius

Prieš kurį laiką rinkose matytas optimizmas šiek tiek priblėso. Prognozė, kad buvusi ekstazė dėl naftos kainų augimo gali atslūgti, pasitvirtino. Spėlionės dėl 100 JAV dolerių nutilo ir, galima sakyti, visi galiausiai suprato, kad per naktį ekonominė situacija nepasikeis. Tai kovą turėjo įtakos naftos kainoms, kurios, pasiekusios naujas aukštumas, nukrito 10 proc.

Valiutų rinkose kovą fiksuotas JAV dolerio 3 proc. stiprėjimas euro atžvilgiu. Tai įvyko dėl mažėjančių galimybių, kad Europa atlaisvins karantino ribojimus prieš vasarą, ir prognozių, jog JAV ekonomika sąlyginai geriau išgyvens ateinančius laikotarpius. Tuo metu svaras sterlingų beveik 2 proc. sustiprėjo euro atžvilgiu. Tikėtina, jog tai galima interpretuoti kaip ženklą, kad JK gerai tvarkosi su pandemijos ir „Brexit“ iššūkiais. Verslams, kurie priklausomi nuo tiekimo grandinių už euro zonos ribų, tai svarbus priminimas – situacija vėl gali greitai pakrypti netikėta linkme, todėl valiutų rizikos valdymas net ir trumpuoju laikotarpiu yra labai svarbus.

Politika ir stichijos apsunkina planavimą

Europoje ir toliau ryškėja politiniai pandemijos valdymo iššūkiai. Nesusipratimas dėl „AstraZeneca“ vakcinos naudojimo paaštrino Europos ir JK santykius. Besikeičiančios rekomendacijos dėl skiepijimo turi įtakos ekonomikos atvėrimo planui, judėjimo ribojimams, kurie ir toliau turės poveikį verslui. Taip pat ryškėja skirtingų politinių grupių požiūris į pandemijos valdymą. Ryškiausias pavyzdys – dalyje Vokietijos federalinių žemių fiksuojamas centrinės valdžios nustatytų judėjimo ribojimų nepaisymas.

Visos šios aplinkybės – tiek politinės, tiek industrinės – vis labiau pabrėžia, kad bet kokio verslo planavimas tampa sudėtingesnis. Iki šiol įprastas skirstymas, kad vieni sektoriai yra klestintys, o kiti merdintys, netenka prasmės, nes lokalūs įvykiai turi globalų poveikį tarp sektorių. Politiniai įvykiai kartu su tokiomis situacijomis kaip Sueco kanalo blokavimas, smarkūs žaliavų ir valiutų kainų svyravimai daro įtaką ne tik pelningumui, tačiau gali net paralyžiuoti verslą, jei problemos atsiranda pardavimų kanaluose ar tiekimo grandinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)