Jums reikės:

  • Pasaulinių akcijų fondų (investicinių fondų ar ETF)
  • Obligacijų ar obligacijų fondų (investicinių fondų ar ETF)
  • Atskirų įmonių akcijų (nebūtina)
  • Regioninių fondų (nebūtina)
  • Sektorinių fondų (nebūtina)

Kaip gaminti:

1. Pirmiausia atsidarykite investavimo sąskaitą savo banke ar kitoje investavimo paslaugų teikimo institucijoje.

2. Paruoškite pyrago pagrindą. Tam reikės pagrindinių ingredientų – akcijų ir obligacijų fondų. Kiek ko dėti? Pagal skonį, bet taisyklė tokia – kuo ilgiau laiko iki pensijos, tuo daugiau dėkite akcijų fondų. Trisdešimtmetis gali visą pagrindą gaminti iš akcijų, nes akcijų vertės prieaugis istoriškai didesnis nei obligacijų. Taip, akcijos patiria didelius nuosmukius, tačiau ilgu laikotarpiu bendras rezultatas yra geresnis. Kuo arčiau pensija, tuo daugiau obligacijų dėkite į pagrindą – pelno marža sumažės, bet sumažės ir svyravimų amplitudė. Likus mažiau nei 5 metams iki pensijos, didžiąją dalį pagrindo turėtų sudaryti obligacijos.

3. Įkaitinkite orkaitę iki žemos temperatūros. Pašaukite pagrindą ir kepkite, kartas nuo karto pridėdami šiek tiek fondų, tačiau paisydami anksčiau aprašyto principo. Neragaukite neiškepusio! Kantrybė taip pat yra vienas iš ingredientų. Jei fondai gerai diversifikuoti, o globaliai veikiantys fondai paprastai tokie ir yra, o jūsų pagrindas teisingas, rinkos svyravimai jūsų neturėtų jaudinti.

4. Kol pyragas kepa, ruoškite padažą. Čia jau galima improvizuoti, tačiau reikėtų paisyti savo skonio receptorių. Jei tikite konkretaus regiono perspektyvomis, sakykim JAV, Azijos ar Europos – dėkit į padažą. Jei galvojate, kad ateitis priklauso farmacijos, atsinaujinančios energetikos ar robotikos sektoriams – ir juos ten pat. Tačiau nereikia persistengti. Padažas neturėtų užgožti paties pyrago. Kuo mažesnis regionas ir kuo siauresnis sektorius, tuo mažiau jo reikia dėti į padažą. Gali būti pernelyg intensyvu. Padažo vis pridėkite į kepamą pyragą.

5. Prieskoniai. Jei norite daugiau emocijų, pyragą galite pabarstyti prieskoniais. Jei patinka kažkuri bendrovė, galite įmesti žiupsnį į mišinį. Tik nepersistenkite, nes atskirų kompanijų akcijos kartais būna žiauriai aštrios.

6. Išėję į pensiją traukite pyragą iš orkaitės. Mėgaukitės.

Pastaba: jei mėgstate sveikesnį maistą, ieškokite socialiai atsakingų fondų. Paprastai tokie fondai turi „Socially Responsible”, SRI, or ESG (Environmental, Social, Governance) žymas. Jei jūsų investavimo paslaugų tiekėjas siūlo tokias opcijas, tokio tipo fondus galite surasti naudojant tvarumo reitingo (Sustainability Rating) filtrą paieškoje.

Nedrąsu? Pabandykite pradėti nuo nedidelių investicijų ir stebėkite rezultatą. Jei norite gauti investavimo kulinarijos pagrindų, pasinaudokite investavimo platformos demo versija, jei tokią siūlo jūsų paslaugų tiekėjas. Tai puiki galimybė investuoti virtualius pinigus ir matyti, kaip atrodytų rezultatas realiame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)