Santūrus optimizmas

Aktyvumą ir pagyvėjimą pasaulinėje ir regioninėje sandorių rinkoje ekspertai pradėjo fiksuoti dar vasarą, kai, pavyzdžiui, Londono fondų birža (LSE) pasiekė 2019 metų lygį pritraukiant naujas bendroves: 81 įtraukimas į biržos prekybos sąrašą, daugiau kaip 50 milijardų dolerių, investuotų į kapitalą, 53 IPO.

Be to, sėkmingiausiu tapo KASPI – Kazachstano finansų technologijų įmonės iškilimas. Įmonės kapitalizacija sudarė 6,5 milijardų dolerių – puikus rezultatas šalies, kurios gyventojai patys iš savęs pasijuokia, jog pas juos tėra tik dvi verslo rūšys – ką nors sodinti į žemę ir ką nors iš jos iškasti.

LSE kiekvienais metais taip pat atlieka EMEA & Central Asia regiono, kuriam priklauso ir Baltarusija, besivystančių rinkų ir bendrovių tyrimą.

Kaip bebūtų keista, nepaisant daugybės nepalankių veiksnių, 2020 metų trečias ketvirtis tapo vienu sėkmingiausių per pastaruosius metus. Verslo aktyvumas buvo stebimas ir kapitalo rinkose, ir skolinio finansavimo srityje. Grandinėle tai persidavė ir Baltarusijai: 2020 metai mums tapo itin apkrauti. Be to, sandoriai buvo įvairiose įgyvendinimo stadijose, daugelis iš jų piltuvėlio stadijoje – t. y. jau yra planų 2021 metų 1–2 ketvirčiams. Judėjimas yra – ir tai prielaida santūriam optimizmui.

Man žinoma apie dešimt tarptautinių bendrovių, kurios šiuo metu aktyviai juda IPO link ir kaip strateginis investuotojas vykdo sandorius įvairiuose regionuose. Jų tikslas vienas – greitai išsiplėsti. Strategai vykdo pirkimus įvairiose šalyse, įskaitant tai, kad dalis jų derasi dėl Baltarusijos įmonių ar įmonių su baltarusiškomis šaknimis įsigijimo. Puiku, kad įmonių vertinimas dėl COVID nepablogėjo. Vertinimas adekvatus, kartais net geras.

Kas pasikeitė

Ekspertų nuomone, 2020-ieji M&A rinkoje atskleidė kelias esmines tendencijas, tarp kurių išsiskyrė M&A sprendimų priėmimo greitis. Strategai liovėsi bėgioti po rinką ir be perstojo ieškoti geriausio varianto.

Įmonių pozicija taip pat tapo svaresnė, jos pradėjo suvokti, kad reikia arba pradėti sandorį, arba atidėti šį procesą tam tikram laikui. Tapo paprasčiau ir greičiau susitarti iš anksto, tam reikia daug mažiau laiko.

Verslo pasaulyje buvo įprasti ilgi sandorio ruošimo, reklamos (road-show) etapai. Tačiau šiuo metu išankstinės rinkodaros (premarketing) etapas visiškai pasitraukė į internetą, viskas vyksta labai greitai, visa medžiaga labai tiksli ir skaidri. Šios stadijos taip pat sutrumpėjo. Bendra tendencija – visi pasirengę susitarti ir vykdyti sandorius labai greitai. Visi labiausiai susitelkę į rezultatą.

Derybų stalo sąvoka 2020 metais transformavosi į derybų ekraną, be to, M&A projektų dalyvių nuomone, komunikacijos kokybė dėl to iš esmės nenukentėjo.

Naujos fokusuotės

UBS analitikai 2020 metų įvykius traktuoja kaip visuomenės sveikatos apsaugos krizę, turėjusią didžiulę taką vartotojų elgesiui: jis jau niekada nebebus toks, koks buvo anksčiau. Akivaizdžios tendencijos: totali skaitmeninė transformacija ir perėjimas prie nuotolio visur, kur tik įmanoma. Tačiau ankstesnės bendrosios tendencijos: urbanizacija, senėjimas ir gyventojų skaičiaus augimas, išlieka.

Šis derinys lemia tam tikras investicijų strategijas. Dėmesio centre atsiduria technologijos, nukreiptos į žmogaus sveikatą ir lavinimą, stabilios investicijos, susijusios su aplinka ir žaliąja energija, protingu vartojimu, nuotoliniu mokymu, nuotoliniu bendravimu su gyventojais, visuomenine ir administracine aplinka. Didžiausio dėmesio centre ir praėjusių metų lyderiai – elektroninė komercija ir fintechas.

Iš specifinių 2020 metų krypčių išskirčiau finansinius instrumentus, tiesiogiai susijusius su COVID – tokius kaip, tarkime, nepriklausomi COVID laikotarpio vertybiniai popieriai. Pavyzdžiui, Uzbekistano ir Vengrijos vyriausybės tokiu būdu pritraukė pinigų siekdamos palaikyti vidaus paklausą ir ekonomiką. Tarptautiniai bankai ir finansų korporacijos (pavyzdžiui, EBRD, IFC) skyrė specialų finansavimą verslui COVID pasekmėms įveikti. Kai kurie mūsų Baltarusijos klientai (dažniausia privataus sektoriaus į eksportą orientuotos gamybos įmonės) sėkmingai pasinaudojo tokiais ištekliais.

Beje, 2020 metais skolinto kapitalo vertė taip pat sumažėjo. Todėl įmonėms, besirenkančioms tarp M&A ir skolinio finansavimo kaip finansinių instrumentų, buvo apie ką pagalvoti ir ką pasirinkti.

Trys senos ir kelios naujos tendencijos

Baltarusijoje tarp investiciniu požiūriu patrauklių sričių tradiciškai išskiriamos trys: žemės ūkio sektorius (plačiąja prasme – įskaitant ir perdirbimą), komercinis nekilnojamasis turtas ir IT. Bent pastaraisiais metais šiose srityse M&A rinka fiksavo ne vienetinius sandorius. Kokia situacija su šiomis sritimis buvo COVID metais, kas gali prisijungti prie šio sąrašo?

Žemės ūkis pastaruosius kelerius metus nebuvo tiek patrauklus, kad būtų galima tikėtis čia užsidirbti. Investuotojai, pasirinkę šią sritį, turėjo kitų tikslų: plėtoti perdirbimą, gauti prieigą prie ilgalaikės nuomos, galimybę dirbti su Eurazijos ekonominės bendrijos rinka.

Nekilnojamasis turtas. Daugelis jau tiksliai apsisprendė, kad į biurus nebegrįš toks žmonių skaičius koks buvo anksčiau. Todėl sutiksiu su prognoze, kad domėjimasis komerciniu nekilnojamuoju turtu blės. Tačiau gyvenamojo būsto statybos išliks aktualios.

IT srityje šiais metais buvo keli sandoriai, tačiau nelabai dideli – nuo kelių šimtų tūkstančių iki kelių milijonų JAV dolerių. Nedidelės įmonės pirko smulkesnes įmones. Tačiau jų dalyviai nebuvo reikšmingi pasauliniai žaidėjai. Esmė ta, kad dėl COVID kai kurios sritys „smuko“, nebeliko klientų, pavyzdžiui, turizmo srityje. Todėl atskiros IT bendrovės savo dėmesį sutelkė ne į užsakomąsias paslaugas, o į produktus. Jos apsisprendė, kad produktai turi daugiau finansinio „parako“, stabilumo ir aiškumo.

Dar viena tendencija – fondų noras papildomai investuoti turimus savo išteklius. Todėl didesnis dėmesys atsirado Baltarusijos IT sektoriui – veiklos rangos įmonėms. Šiuo metu apie dešimt fondų aktyviai žvalgosi į Baltarusijoje teikiamas paslaugas – tai, kas nebuvo daroma ankstesniais metais.

IT taip pat pradėjo steigti papildomus biurus įvairiuose regionuose. Ne visada tai tik vietos pakeitimas. Turime daug pavyzdžių, kai steigiami biurai leidžia spręsti tam tikrus verslo uždavinius. Pavyzdžiui, Baltarusijos bendrovės kuria programinę įrangą pagal vakarų šalių klientų užduotis, kurie, savo ruožtu, neplanuoja artimoje ateityje nutraukti bendradarbiavimo. Tačiau jų užsienio užsakovai dažnai nėra pasirengę rizikuoti laikinu projektų sustabdymu dėl nepriklausomų nuo verslo priežasčių. Siekdami panaikinti tokią riziką, vakarų šalių partneriai siūlo baltarusiams atidaryti biurą ES.

Remdamasi projektais IT srityje, kuriems mes teikiame pagalbą, pažymėsiu vertikalios integracijos tendenciją, kai Baltarusijos rangovą perka jo užsienio užsakovas, integruodamas jį į savo tarptautinę grupę. Tokių sandorių mastas įprastai yra didesnis nei vidutinis (gali būti nuo kelių milijonų iki kelių dešimčių milijonų).

Aktyvumas stebimas ne tik programinės įrangos kūrėjų ir produktų įmonių, bet ir elektroninės komercijos M&A rinkoje. Investuotojai domisi įvairių krypčių ir įvairių stadijų pramogų industrija (online ir offline), medicinos technika ir projektais švietimo skaitmeninimo srityje.

Pavyzdžiui, viena didžiausių pasaulyje sporto ir žaidimų grupių Entain (buvusi GVC Holdings) pateikė akcininkams viešą pasiūlymą dėl didžiausio iGaming Europos ir NVS šalyse operatoriaus Enlabs AB (tokių pagrindinių prekių ženklų kaip Optibet ir NinjaCasino savininko), įskaitant jo veiklos verslą Baltarusijoje, įsigijimo. Šiuo momentu bendra pasiūlymo vertė sudaro maždaug 276 milijonus eurų.

Arba privačių investicijų fondas BaltCap įsigijo 100 proc. pagrindinio bilietų operatoriaus Baltijos šalyse ir Baltarusijoje – bendrovių grupės Baltic Ticket Holdings OÜ akcijų.

Pagal mūsų portfelį pridėsiu ir gamybos sritį: mašinų gamyba, statybos medžiagų gamyba, baldai, tekstilė. Šiuose sektoriuose buvo sudaryta sandorių, tačiau juose Baltarusijos įmonės nebuvo vienintelis investuotojų tikslas, tai buvo globalus turto pirkimas, pavyzdžiui Europoje ir tame sektoriuje, kur buvo įdomus turtas, taip pat ir Baltarusijoje.

Pavyzdžiui, Flügger group sudarė susitarimą dėl investavimo į grupę Eskaro mainais į 70 proc. Eskaro Group AB – tarptautinio lako ir dažų gamintojo, kurio įmonės yra Ukrainoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Estijoje, Latvijoje ir Suomijoje – akcijų.

Tikėjimas lieka

Baltarusija jau yra globalios investicinės erdvės dalis ir kokiu nors išskirtinumu vietinė M&A rinka nepasižymi. Su sandoriais dirba tarptautinės komandos, kurios sėkmingai sprendžia klausimus, susijusius su jurisdikcijų ypatumais ir šalių skirtumais. Be to, fondai ir bankai turi finansinių išteklių, skirtų naujiems įdomiems projektams.

Pagal 2020 rezultatus yra akivaizdu, kad Europos bendrovės nekeičia savo ilgalaikės strategijos Baltarusijos atžvilgiu. Ir tikėtina, kad vidutinėje ilgalaikėje perspektyvoje investicinis klimatas bus palankesnis, ekonomika – atviresnė, bus pritraukiama daugiau investicijų tiek per M&A, tiek per Greenfield projektus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)