Cigarečių mėgėjai sumokėjo beveik 14 kartų daugiau mokesčių nei tabako kaitintojai – mažiau žalingo, remiantis JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) atliktais oficialiais tyrimais, produktų mėgėjų, vis dar yra mažuma. FDA yra vertinama kaip griežčiausiai pasaulyje įvairiuosius produktus vertinanti organizacija.

Rūkoriai valstybės biudžetui suneša trečią pagal dydį akcizo kiekį eurais, tačiau šie mokesčiai nėra monolitiški. Jie taip susideda iš tradicinių cigarečių, kaitinamojo tabako ir elektroninių cigarečių skysčių. Akcizai iš šių prekių pasiskirstė atitinkamai – 275 mln. iš perdirbto tabako, 19 mln. – iš kaitinamojo tabako ir vos 1 mln. eurų iš elektroninių cigarečių skysčio.

Paskutiniais metais vyksta didelė kova, tarp tradicinių rūkorių ir alternatyvių tabako kaitintojų.

Akivaizdu, kad kaitinamasis tabakas užima vis didesnę rinką, tačiau galima konstatuoti, kad mažiau žalingas produktas vis dar yra mažumoje. Gali būti, kad paskutiniais metais akcizų politika nevisiškai buvo nukreipta mažesnės žalos kryptimi ir kaitinamasis tabakas tapo brangesniu ir ne visada prieinamu produktu. Keista, tačiau po kad po didelio akcizų šuolio, būtent mažiau sveikatai kenkiantis produktas tapo gerokai brangesniu nei didžioji cigarečių dalis. Visuomenės sveikatos požiūriu tai – sunkiai suvokiamas žingsnis

Dar keisčiau atrodo, kai „nuodėmės mokesčiu“ vadinamas akcizas yra didinamas mažiau žalingiems produktams kur kas didesnėmis apimtimis.
Marius Dubnikovas

Priimant biudžetą 2019 metais, nesilaikant mokestinės drausmės, buvo priimtas akcizo pakeitimas, kai kaitinamajam tabakui akcizas netikėtai šoktelėjo 65 proc. iki 113,2 euro už kilogramą arba 44 proc. daugiau nei rūkymui skirtam tabakui. Taip praėjusi valdžia, užuot galvojusi apie mažesnę žalą, pasuko cigarečių protekcionizmo keliu. Panašūs viražai buvo ir su alkoholiu, kai keičiantis akcizui buvo paskatintas stiprus alkoholis.

Labai keista, kai sveikatingumą deklaravusi Karbauskio ir Verygos valdžia buvo linkusi skatinti stiprų alkoholį ir palaikyti kur kas labiau žalingą deginamą tabaką. Argumentai jau senai girdėti – galimai augsianti kontrabanda bei galimas biudžeto nesurinkimas, tačiau žvelgiant į skaičius, kai iš rūkymui skirto tabako surenkama apie 93 proc. akcizo, o iš likusių vos iki 7 proc., sunku tikėtis biudžeto netekimų.

Dar keisčiau atrodo, kai „nuodėmės mokesčiu“ vadinamas akcizas yra didinamas mažiau žalingiems produktams kur kas didesnėmis apimtimis.

Apibendrinant, galima pasakyti, kad paskutiniais metais akcizų politikoje vyravo chaosas ir „kreivais“ argumentais buvo keičiami itin svarbūs, mokestine ir žalingumo prasme, mokesčiai. Kontrabanda yra muitinės klausimas, bet ne akcizo, nes akcizas turėtų daugiau koreguoti kelis aspektus – vartotojų įpročius ir biudžeto pasipildymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)