Lietuva – netikėtai antra grūdų eksportuotoja

Žemės ūkio versle pastaruoju metu situaciją diktavo šilti ir sausi orai bei Vokietijoje užfiksuotas kiaulių gripas, o tai turėjo įtakos ir daliai maisto pramonės. Tokie orai gali lemti mažesnį derlių ir didesnes maisto kainas pasaulyje. Tuo metu kiaulių gripas gali sukelti sunkumų galvijų augintojams ir turėti įtakos skerdienos kainoms.

Tiek Lietuvos, tiek iš dalies Europos ūkininkams šiltas oras, panašu, atneša gerą derlių. Visgi, geras derlius nedžiugina visų vienodai (pavyzdžiui, Ukrainos ir kaimyninių šalių), tad Lietuva netikėtai tapo antra pagal dydį grūdų eksportuotoja regione. Tai geras metas įsigyti grūdų kainos draudimus ūkininkams, ypač lietuviams. Mažėjančių derlių prognozės bent jau kol kas turėtų palaikyti aukštesnes grūdų kainas, tačiau gali sukelti kitų pasekmių Lietuvos prekybos partneriams.

Šiuo metu grūdinių kultūrų paklausa yra didelė, o pasiūla – mažesnė, nei buvo prognozuota. Taigi, grūdinių kultūrų, tokių kaip rapsai, kviečiai, kainos yra aukštos – tokių nebuvo net kelerius metus iš eilės. Tad iš rizikų valdymo pusės ūkininkams būtų tikslinga kainas fiksuoti.

Kalbant apie gyvulininkystę ir kiaulių gripą, pakilus pašarų kainoms ir prasidėjus kiaulių gripui, nukrito pardavimų kainos. Taigi, gyvulininkystės situacija prastesnė, nes rizikos suspaudė iš dviejų pusių: kaštai kyla, o pardavimų vertė krenta.

Covid-19 atitolina naftos kainų atsigavimą

Neslopstant Covid-19 pandemijai, pasaulyje jaučiami nuogastąvimai dėl naftos, kuro ir energetikos rinkų. Rugpjūtį naftos kainos buvo atsigavusios – siekė 44 dolerius už barelį, tačiau šiuo metu yra kritusios apie 15 proc. dėl viruso baimių, ekonominio lėtėjimo, užsidarančių ekonomikų ir nepasiteisinusių lūkesčių dėl naftos poreikių. Šios aplinkybės reikšmingos Lietuvos transporto sektoriui, kuriame bent 25 proc. išlaidų sudaro degalai.

Kadangi kainos bazė mažesnė, o kaštai tiesiogiai perduodami klientui, ypač vilkikų paslaugų segmente situacija buvo neblogai suvaldyta, palyginus su kitomis šalimis. Dalis transporto įmonių gana aktyviai šiuo laikotarpiu dirbo, priėmė gerų sprendimų ir sąlyginai atsigriebė rinkos dalį. Naftos kainos jiems išlieka palankios, tad su netikėtumais galima susidurti, tik jei naftos kainos staiga pradėtų kilti.

Pasekmės prekybai – dėl Baltarusijos politinių neramumų

Susiklosčiusi politinė situacija turi įtakos transporto sektoriaus kompanijoms, dirbančioms tarp Lietuvos ir Baltarusijos, arba, kitaip tariant, tarp Klaipėdos uosto ir Baltarusijos. Tai gali tapti sudėtingu etapu Lietuvos transporto sektoriui, ypač įmonėms, kurių didžiausia veiklos dalis nukreipta į šią šalį.

Stebima, kad Baltarusijos rublis dėl situacijos smarkiai nuvertėjo, o prekybai tai turi dvipusę įtaką: eksportas tapo žymiai konkurencingesnis, o importuojančios šalys ir paslaugų, transporto prekybos sektorius tapo mažiau konkurencingas Baltarusijos rinkoje.

Kitaip tariant, jei lietuviams kokio nors produkto kaštai siekė eurą, o planuota pelno marža buvo 20 proc., tai, euro bei rublio kursui siekiant 0,4, jie tą produktą parduodavo už tris rublius – 1,2 Eur. Dabar, euro ir rublio kursui nukritus iki 0,3 ir siekiant išlaikyti norimą pelno maržą, tą produktą tenka parduoti už keturis rublius. Kitu atveju, jei produktas būtų parduotas už seną kainą, tai reikštų 10 proc. nuostolį.

Taigi, besitęsiantis politinis neužtikrintumas kelia grėsmę visai ekonomikai, o įtaką gali jausti ir Lietuva – tai nulemtų trintis tarp sienų, buksuojanti įmonių veikla ir valiutų kurso rizikos.

Nuotaikas lems rinkimai ir derybos

JAV prezidento rinkimai daro didelę įtaką rizikos apetitui, akcijų rinkoms ir valiutų kursams. Daug emocijų ir atgarsių keliantys rinkimai bei rinkimų kampanija diktuoja rinkų nuotaikas globaliu mastu. Šiuo metu tikėtina, jog laimėtojo paskelbimas užtruks, o tai kels daug neaiškumo politiniam, o taip pat ir finansiniam klimatui. Istoriškai šie rinkimai yra didelė varomoji jėga valiutų ir akcijų kursams. Pastebima, kad šiuo metu tai turi įtakos ir kai kurių rizikos valdymo produktų kainoms – jos yra pakilusios.

Tarptautinėse rinkose dirbančių kompanijų rizikų žemėlapių braižyme reikšmingi bus ir Europos Sąjungos bei Jungtinės Karalystės santykiai tiek trumpuoju, tiek ilgesniu periodu. Derybų laikas ir Covid-19 susirgimų skaičius Jungtinėje Karalystėje turės įtakos euro ir svaro sterlingų kursui.

Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės derybos išlieka svarbios ir dėl prekybos susitarimų. Nepalankiai susiklosčius deryboms ir prekybai sustojus, tai gali turėti reikšmingos įtakos sektoriams, kurie tiesiogiai priklausomi nuo importo iš Jungtinės Karalystės. Alternatyvių tiekėjų paieška gali sukelti šoką ir šiek tiek užtrukti.

Stiprėjančio euro kurso tikimybė gali neraminti ne tik Europos eksportuotojus, bet ir Europos Centrinį Banką. Tokios kurso tendencijos turėtų pasekmių bendram augimui ir jo infliacijos tikslams. Jeigu įvyktų dar vienas staigus euro sustiprėjimas, įmanoma, jog Europos Centrinis Bankas tiesiogiai arba netiesiogiai bandytų kontroliuoti situaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)