Pavyzdžiui, įstatymu bus įtvirtinta solidari atsakomybė, baudos, skirtos už konkurencijos teisės pažeidimus, po įmonių reorganizavimo niekur nedings, o pačios baudos bus apskaičiuojamos nuo pasaulinių pajamų.

Be to, Konkurencijos įstatymo pataisos sustiprins Konkurencijos tarybos turimus įrankius. Tokie pakeitimai dar kartą verslui primena, kaip svarbu prevenciškai užtikrinti konkurencijos taisyklių laikymąsi, kadangi antikonkurencinis elgesys gali labai brangiai kainuoti tiek įmonės finansiniu, tiek reputacijos atžvilgiu.

Solidari grupės įmonių atsakomybė

Konkurencijos įstatymo pakeitimu nuo lapkričio 1 d. įtvirtinama solidari grupės įmonių atsakomybė, kuri reiškia, jog už vienos įmonės pažeidimą galės būti atsakingos ir kitos tai pačiai įmonių grupei priklausančios įmonės, nedarant skirtumo tarp to, ar įmonės iš tiesų žinojo, skatino, dalyvavo ar kitaip prisidėjo prie pažeidimo ir pan.

Solidarią atsakomybę bus galima taikyti ne tik patronuojančiai ir patronuojamai įmonėms, tačiau kyla grėsmė, kad tokią atsakomybę bus galima taikyti ir seserinėms įmonėms.

Konkurencijos taryba ir iki nurodytų pakeitimų yra taikiusi solidarią atsakomybę, pavyzdžiui, UAB „Rivona“ ir UAB „Norfos mažmena“, UAB „Būsto aplinka“ ir UAB „Mano būsto priežiūra“, ir kitais atvejais, nors tokia atsakomybė ir nebuvo tiesiogiai įtvirtinta įstatyme.

Šiuo metu šios bylos vis dar nagrinėjamos teismuose, todėl galutinių sprendimų reikės palaukti. Nepaisant to, kokie galutiniai sprendimai bus priimami minėtose bylose, yra aišku, jog po Konkurencijos įstatymo pakeitimų įsigaliojimo, solidarios atsakomybės taikymo pagrįstumą bus sudėtingiau ginčyti ir įmonių grupėms reikia būti pasiruošusioms tokios atsakomybės taikymui.

Skirtų sankcijų neišvengiamumas

Po įsigaliosiančių Konkurencijos įstatymo pakeitimų įmonės negalės išvengti skirtos baudos sumokėjimo, pavyzdžiui, perkeldamos savo veiklą į kitas įmones ar atlikdamos pakeitimus įmonių grupės struktūroje.

Kitaip sakant, sankcijos taps neišvengiamos. Jei įmonei ar įmonių grupei bus skirta bauda už konkurencijos teisės pažeidimus, reorganizavus įmonę ar įmonių grupę bauda niekur nedings ir pereis po reorganizavimo atsiradusiai įmonei ar įmonių grupei.

Pasaulinės pajamos

Maksimali skiriamos baudos dydžio riba ir toliau negalės viršyti 10 proc. metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais, tačiau ši baudos riba bus skaičiuojama jau ne nuo Lietuvoje gautų bendrųjų metinių pajamų, o nuo pasaulinių bendrųjų metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais.

Taigi, nors maksimali baudos riba nesikeičia, tačiau keičiasi jos apskaičiavimo metodas, o tai reiškia, kad baudos už konkurencijos teisės pažeidimus po įstatymo pakeitimų įsigaliojimo didėja.

Verslo asociacijų atsakomybė

Su Konkurencijos įstatymo pakeitimu atsiranda dar viena naujovė – verslo asociacijų atsakomybės neišvengiamumas. Tai palies tuos atvejus, kai verslo asociacijos neturės pakankamai lėšų sumokėti skirtos baudos.

Asociacijos, neturėdamos lėšų sumokėti Konkurencijos tarybos paskirtos baudos, privalės asociacijos narių pareikalauti sumokėti įnašus Konkurencijos tarybos paskirtos baudos dydžiui padengti.

Sunkinančios aplinkybės

Konkurencijos įstatymo pakeitimai taip pat praplečia ir sunkinančios aplinkybės už padarytą pakartotiną pažeidimą per paskutinius 7 metus taikymą. Šiuo metu galiojančiame įstatyme ši sunkinanti aplinkybė siejama su per paskutinius 7 metus pakartotinai padarytu Konkurencijos įstatymo pažeidimu, už kurį įmonei jau buvo skirta sankcija. Tuo tarpu po lapkričio 1 d. įsigaliosiančiame įstatyme sunkinanti aplinkybė nebebus siejama su tuo, ar sankcija buvo skirta, ar ne.

Kitaip tariant, užteks, kad būtų konstatuotas pažeidimas, bet neskiriama bauda, kad pakartotinio pažeidimo atveju tai būtų laikoma sunkinančia aplinkybe.

Pavyzdžiui, įmonė viename tyrime buvo pranešusi apie dalyvavimą draudžiamame susitarime, už ką nuo baudos buvo atleista, tačiau pats pažeidimo faktas konstatuotas. Tai pačiai įmonei, kuriai dėl pranešimo apie daromą pažeidimą nebuvo skirta bauda, pakartotinai padarius pažeidimą per 7 metus, šis faktas galėtų būti laikomas sunkinančia aplinkybe.

Verta prisiminti, kad be išvardytų Konkurencijos įstatymo pakeitimų išlieka ir kitos neigiamos pasekmės, galinčios kilti dėl antikonkurencinio įmonių elgesio:

Be įmonių atsakomybės griežtinimo, ne mažiau svarbūs Konkurencijos įstatymo pakeitimai, susiję su Konkurencijos tarybos įgaliojimais.

Atleidimo nuo baudų programa – galimybė padidinti atliekamų tyrimų skaičių

Po Konkurencijos įstatymo pakeitimų įsigaliojimo ir toliau matomas Konkurencijos tarybos siekis turėti kaip įmanoma daugiau įrankių konkurencijos taisyklių pažeidimų įrodymui. Pernai metais siekiant to paties tikslo – surinkti daugiau įrodymų dėl padarytų pažeidimų gavimo – buvo priimta Konkurencijos įstatymo pataisa, kuria numatyta, kad fiziniai asmenys, pateikę įrodymus apie galimai daromą konkurencijos teisės pažeidimą, gali gauti premiją, siekiančią iki 100 tūkst. eurų dydžio.

Šios priemonės priėmimas yra skirtas paskatinti atskleisti daromus konkurencijos teisės pažeidimus, o taip pat Konkurencijos tarybai suteikti daugiau įrankių, įrodant padarytus pažeidimus.

Po šių metų lapkričio 1 d. įstatymo pataisų įsigaliojimo bus sudarytos papildomos lengvatos įmonėms būti atleistoms nuo baudos. T. y. nuo lapkričio 1 d. bus sudarytos sąlygos gauti atleidimą nuo baudos pirmajai įmonei, kuri pateiks įrodymus apie pažeidimą net ir po Konkurencijos tarybos tyrimo pradėjimo.

Iki šiol 100 proc. baudos nuolaida buvo mažiau patraukli, kadangi nuolaida buvo suteikiama tik iki tyrimo pradėjimo pirmajai pranešimą apie daromą pažeidimą pateikusiai įmonei. Įvertinus tai, kad pirmoji apie daromą konkurencijos teisės pažeidimą įrodymus pateikusi įmonė galės būti atleista nuo baudos net ir tais atvejais, kai Konkurencijos taryba jau bus pradėjusi tyrimą, fiziniams asmenims gali būti skiriamos premijos iki 100 tūkst. eurų už praneštą galimai daromą konkurencijos teisės pažeidimą bei solidarios atsakomybės taikymo grėsmę, gali susidaryti palanki aplinka Konkurencijos tarybai atlikti daugiau tyrimų.

Didesni įgaliojimai

Po įstatymo pakeitimų įsigaliojimo Konkurencijos taryba turės teisę priimti nutarimą taikyti laikinąsias apsaugos priemones, kurios gali pasireikšti kaip, pavyzdžiui, Konkurencijos tarybos įpareigojimas įmonėms nutraukti/ sustabdyti neteisėtą veiklą arba įpareigojimas įmonėms atlikti tam tikrus veiksmus, arba jų neatlikti, jeigu jų atlikimas/ neatlikimas padarytų didesnės žalos.

Pagal nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančius Konkurencijos įstatymo pakeitimus laikinosios apsaugos priemonės galės būti taikomos iki vienerių metų laikotarpio, kuris galės būti pratęstas Konkurencijos tarybos nutarimu, arba, jeigu bus būtina, laikinosios apsaugos priemonės galės būti taikomos iki galutinio Konkurencijos tarybos nutarimo priėmimo dienos. Tai reiškia, kad išlieka neapibrėžtumas, kokiam laikotarpiui verslui galės būti suvaržomos teisės.

Konkurencijos taryba laikinosiomis apsaugos priemonėmis, kaip ir dabar, galės įpareigoti įmones nutraukti neteisėtą veiklą arba įpareigoti atlikti tam tikrus veiksmus, jeigu jų neatlikimas padarytų didesnės žalos, tačiau jai nebereikės gauti išankstinio Vilniaus apygardos administracinio teismo leidimo tokių priemonių taikymui. Palyginimui su dabartiniu reguliavimu, Konkurencijos taryba, norėdama įpareigoti atlikti tam tikrus veiksmus, pirmiausia turi gauti Vilniaus apygardos administracinio teismo leidimą.


Bendradarbiavimas

Pakeistu Konkurencijos įstatymu įtvirtinta Konkurencijos tarybos galimybė bendradarbiauti su kitomis Europos Sąjungos valstybių institucijomis, siekiant išieškoti baudą iš įmonės, kuri neturi turto Lietuvoje, bet jo turi kitoje Europos Sąjungos valstybėje, arba jeigu prireiktų įteikti tyrimo dokumentus, o Lietuvoje to padaryti nebūtų įmanoma.

Prevencija

Nepaisant to, kad Konkurencijos įstatymu griežtinama įmonių atsakomybė ir stiprinamos Konkurencijos tarybos galios, įmonės gali išvengti neigiamų pasekmių, jeigu įmonių viduje bus įdiegtos konkurencijos pažeidimų prevencijos taisyklės, bus užtikrinamas prevencijos taisyklių laikymasis, vyks individualizuoti mokymai įmonės darbuotojams, atsižvelgiant į jų užimamas pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)