Ne vienerius metus stebime savo klientų, Lietuvos žmonių taupymo įpročius, ieškome tendencijų, išskirtinumų. Prieš porą metų klausėme Lietuvos žmonių, kokią dalį savo pajamų jie skiria taupymui. Tuomet bent dalį savo pajamų taupymui skyrė 52 proc. žmonių, šiemet – jau daugiau nei du trečdaliai Lietuvos gyventojų, 68 proc. Taigi taupančiųjų skaičius išaugo beveik penktadaliu. Keičiasi kartos, keičiasi mąstymas – mūsų visuomenė tampa brandesnė, sąmoningesnė, labiau finansiškai išprususi.

Prieš dvejus metus taupymo srityje tikrai negalėjome savęs priskirti taupymo pirmūnams: Eurostat“ duomenimis, 2018 m. Lietuvos namų ūkių taupymo norma buvo neigiama (-1,23 proc.) – vienintelė tarp Europos Sąjungos šalių. Taip pat ji gan smarkiai atsiliko ir nuo Europos Sąjungos vidurkio, kuris siekė 10,33 proc. Mūsų apklausos rezultatai suteikia vilties, kad per pastaruosius dvejus metus situacija pasikeitė ir Europos statistikos duomenys netrukus taip pat nupieš visai kitokį paveikslą.

Iš apklausos pamatėme, kad auksinis Lietuvos gyventojų taupymo standartas yra 5–15 proc. nuo pajamų, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų, gyvenamosios vietos ar išsilavinimo. Išties – 5 proc. tai neskausminga suma, kurią savo ateičiai gali atidėti skirtingas pajamas gaunantys žmonės. Visgi augant pajamoms, turėtų didėti ir taupymui skiriama pajamų dalis, nes aukštesnes pajamas gaunančių žmonių poreikiai bus didesni tiek netekus pajamų šaltinio, tiek išėjus į pensiją.

Neramina tai, kad nors taupančiųjų gretos auga, ketvirtadalis Lietuvos žmonių (26 proc.) vis dar taupymui neskiria nieko. Netaupantieji taip pat dažnai yra žemesnio išsilavinimo, gaunantys mažesnes (iki 300 eurų) pajamas, pagal darbo pobūdį – ūkininkai. Nenuostabu, kad lėšų taupymui visai neatideda pačios jauniausios amžiaus grupės (18–25 metų) atstovai, kurie dar nėra užsitikrinę finansinio pagrindo; taip pat vyriausi apklausti žmonės (virš 56 m.), kurių didelė dalis yra pensinio amžiaus.

Tačiau turime ir kuo pasidžiaugti – atrodo, kad auga naujos, finansiškai sąmoningos ir mokančios savimi pasirūpinti kartos. Šiemet atliktos apklausos duomenimis, didžiausią dalį pajamų taupymui, virš 30 proc., skiria 26–35 m. žmonės, kurie, atrodytų, dar nėra pasiekę savo karjeros piko. Prieš dvejus metus atliktos apklausos duomenimis, tai buvo 36–45 m. amžiaus žmonės.

Komentaras parengtas, remiantis „Aviva Lietuva“ užsakyto reprezentatyvaus gyventojų nuomonės tyrimo duomenimis. Tyrimas atliktas šių metų birželio 18–26 dienomis. Apklausti 1014 šalies gyventojai nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)