Pasikeitus finansinei padėčiai arba nujaučiant, kad ji artimiausiu metu blogės, pirmiausia svarbu parengti aiškų artimiausių mėnesių planą ir įvertinti, kiek galite gauti pajamų, kokios būtinosios išlaidos ir ko galima atsisakyti. Palyginti su ligšiolinėmis ekonominėmis krizėmis, dabartinė turi šiokių tokių privalumų dėl savo pobūdžio: leidžiant dienas karantine namuose yra gerokai paprasčiau sumažinti išlaidas ne pirmo būtinumo prekėms ir taupyti, jei pajamos sumažėjo.

Antras svarbus žingsnis – įvertinti turimus išteklius. Jei esate sukaupę santaupų juodai dienai ir turite rekomenduojamą 3–6 mėnesių finansų pagalvę būtiniausioms šeimos reikmėms tenkinti, tai dabar metas šia pagalve naudotis. Ji skirta nenumatytiems atvejams, o COVID-19 protrūkis ir jo padariniai kaip tik toks atvejis ir yra.

Net ir turint pakankamai santaupų, mažinti išlaidas svarbu, kad turima finansų pagalvė gelbėtų ir kad jos užtektų kuo ilgiau. Ji reikalinga tam, kad padėtų išgyventi sunkiausią krizės etapą neliečiant kitų ilgalaikių investicijų, tokių kaip santaupos pensijai ar vaikų mokslams, juolab kad šių investicijų vertė ekonominio nuosmukio metu taip pat būna gerokai sumažėjusi.

Svarbiausia – nedelsti

Taigi turintieji santaupų gali jaustis kiek ramesni. Tačiau, jei matote, kad jos greitai išseks, netekote ar artimiausiu metu greičiausiai neteksite nuolatinių pajamų ir turite finansinių įsipareigojimų (būsto, vartojimo paskolą, lizingą), patariame jokiu būdu nelaukti, kol ims kauptis skolos, ir kreiptis į banką kuo anksčiau.

Būtina atsiminti, kad ir atidėtas skolas reikės grąžinti, tad tokius sprendimus reikėtų priimti itin gerai apgalvojus. Todėl tiems gyventojams, kurie turi finansinių resursų einamiesiems mokėjimams patariame pirmiausiai geriau naudotis santaupomis.

Svarstant, ar atidėti paskolų įmokas, svarbu žinoti, kad, naudojantis vadinamosiomis paskolų atostogomis, tam tikrą laiką kredito dalis nebūtų dengiama (bet mokamos palūkanos), tad kredito įmokos perskaičiuojamos iš naujo ir sudaromas naujas kredito įmokų mokėjimo grafikas. Dėl šios priežasties įmokos po atidėjimo laikotarpio paprastai išauga.

Be to, kol paskolos grąžinimas atidėtas ir mokamos tik palūkanos, jos skaičiuojamos nuo didesnės negrąžintos paskolos sumos. Taigi palūkanų bus sumokama daugiau negu tuo atveju, jei paskola būtų grąžinama be atidėjimo.

Svarbiausias patarimas pilkiems debesims virš namų ūkio finansų telkiantis yra nedelsti. Analizuoti pajamas ir išlaidas, ieškoti ir imtis būdų pastarosioms sumažinti. Nelaukti, kol ims kauptis skolos, ir kalbėtis su kreditoriais, būtinųjų paslaugų teikėjais bei drauge ieškoti išeičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)