Nereikėtų turėti iliuzijos, kad šiuo metu teisminių ginčų rizika galimai nėra didelė, nes teismai nedirba dėl karantino – senaties terminai ieškinius dėl pažeistų teisių (įskaitant ir dėl nuostolių atlyginimo) leidžia pradėti ir po keleto metų.

Intelektinės nuosavybės teisių pažeidimas

Nemaža dalis šiuo metu gaminamų ir parduodamų kaukių yra siuvamos taip, kad tiek vizualiai, tiek ir funkcionaliai atitiktų medicininės paskirties kaukes ar respiratorius. Tačiau nereikia pamiršti, kad tiek kaukės, tiek kitos apsaugos priemonės dažnai yra saugomos kaip registruoti dizainai ar patentuoti kaip išradimai.

Pagal LR Dizaino ir LR Patentų įstatymų nuostatas intelektinės nuosavybės savininkai turi išimtines teises ne tik drausti subjektams atlikti veiksmus, kuriais pažeidžiamos intelektinės nuosavybės teisės (gaminti, sandėliuoti, siūlyti pirkti, pardavinėti), tačiau ir reikalauti nuostolių atlyginimo.

Papildomai atkreiptinas dėmesys į tai, kad kaip dizainu ar išradimu gali būti apsaugotas ne visas gaminys, o tik kažkuris jo elementas (pvz., respiratoriaus vožtuvas, kaukės ar respiratoriaus tvirtinimo elementai ir pan.). Tad pažeidimas gali būti konstatuotas net ir tais atvejais, jei visas gaminys kaip visuma skiriasi nuo rastų analogų, tačiau jame yra panaudoti dizainu ar patentu apsaugoti tokio gaminio elementai, detalės ir pan.

Nesąžininga konkurencija dėl prekės imitacijos

Net jei konkretus gaminys ir nėra Lietuvoje apsaugotas nei dizaino registracija, nei patentu – LR Konkurencijos įstatymas numato, kad ūkio subjektams draudžiama atlikti bet kuriuos veiksmus, prieštaraujančius ūkinės veiklos sąžiningai praktikai ir geriems papročiams, kai tokie veiksmai gali pakenkti kito ūkio subjekto galimybėms konkuruoti, įskaitant kito ūkio subjekto gaminio ar jo pakuotės imitavimą, to gaminio ar pakuotės formos, spalvos ar kitų skiriamųjų požymių kopijavimą, jeigu tai gali klaidinti dėl gaminio tapatybės arba jeigu šiais veiksmais siekiama pasinaudojant kito ūkio subjekto reputacija gauti nesąžiningos naudos.

Kitaip sakant, jei yra kuriama ir parduodama veido kaukė, kurios formas, spalvas ar kitus skiriamuosius požymius gamintojas “rado” internete, pastebėjo tarp kitų gamintojų asortimento – tai dar nereiškia, kad atsiranda teisė gaminti tokios prekės imitacijas.

Šių registruotų ir Lietuvoje galiojančių veido kaukių dizaino pavyzdžiai rodo, kad dizainu gali būti apsaugoti ir gan paprasti gaminiai

Klaidinanti informacija apie prekių savybes

Parduodant apsaugos gaminius (ypač veido kaukes) yra dažnai akcentuojama, kad jie yra pagaminti pvz., iš „trijų sluoksnių, todėl apsaugo nuo virusų“ arba, kad prekės yra „antibakterinės, nes pagamintos iš lino“ (visiems abejojantiems pardavėjas pasiūlo pasiskaityti internete apie lino savybes) ir pan.

Bet kokie teiginiai apie prekes privalo būti teisingi ir negali klaidinti vartotojų. Teiginių teisingumas privalo būti pagrįstas objektyviais įrodymais, t.y., jei yra teigiama, kad konkrečios prekės turi antibakterinių savybių – tokie teiginiai turi būti pagrįsti būtent atlikus konkretaus produkto testavimą ir klinikinius tyrimus ir bei kitas studijas. Argumentas, kad prekė turi antibakterinių ar kitų medicininių savybių vien dėl to, kad tą nurodo viešai prieinama informacija pvz., lino, savybes – gali būti nepakankamas.

Taip pat – nepagrįstos informacijos apie savo prekių kokybę pateikimas gali būti laikomas ir nesąžininga konkurencija pagal LR Konkurencijos įstatymo 15 str.

Šių registruotų ir Lietuvoje galiojančių veido kaukių dizaino pavyzdžiai rodo, kad dizainu gali būti apsaugoti ir gan paprasti gaminiai

Naujo ir originalaus produkto apsauga

Jau buvo minėta, kad apsaugos prekės gali būti apsaugotos kaip kitų asmenų intelektinės nuosavybės objektai. Tačiau tai nereiškia, kad asmenys, kuriantys ir gaminantys pvz., kaukes, respiratorius ir kitas priemones patys negali sukurti naujo, originalaus ir unikalaus objekto.

Tokiu atveju rekomenduotina patiems nepamiršti laiku apsisaugoti savo sukurtos intelektinės nuosavybės, kadangi to laiku nepadarius – vėliau gali nepavykti efektyviai sukontroliuoti tų asmenų, kurie kopijuoja tokias naujas ir originalias kaukes.

Naujo ir originalaus dizaino savininkams svarbu nepamiršti, kad dizaino registracijos atidėliojimas nėra rekomenduotinas, kadangi pagal LR Dizaino įstatymą dizainas registruojamas ir saugomas tik jeigu jis yra naujas ir turi individualių savybių. Dizainas yra naujas, jeigu joks kitas tapatus dizainas iki paraiškos padavimo datos, o kai prašoma prioriteto, – iki prioriteto datos nebuvo prieinamas visuomenei.

Tad atidėliojant registraciją nurodytas naujumas gali būti pažeistas. Tokiu atveju gali tekti ieškoti kitų alternatyvų (pvz., gaminį apsaugoti ne kaip dizainą, o kaip trimatį prekių ženklą).

Apsaugos priemonių gamyba savo reikmėms

Šiuo metu vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų yra: ar aš galiu būti patrauktas atsakomybėn, jei gaminu apsaugos priemones savo asmeniniam naudojimui?

Jei prekės yra gaminamos komerciniais tiksliais (t. y. jos gaminamos dideliais kiekiais, gamintojas skelbiasi, kad jas parduoda ir pan.) – tik tokiu atveju gresia atsakomybė už kitų asmenų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus. Todėl baimė pažeisti kitų asmenų teises ir susilaukti sankcijų neturėtų būti priežastimi susilaikyti nuo tokių priemonių gamybos savo asmeninėms reikmėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)