Jei esate versle, greičiausiai išgyvenate dvigubą stresą – dėl savęs, šeimos ir artimųjų bei dėl verslo, kurį galbūt kūrėte visą gyvenimą ir galite prarasti per kelias savaites ar mėnesius. Bet pirmoji šoko banga nuslūgo ir jūs suprantate, kad reikia kažką daryti. Ką?

Nuo ko pradėti?

Krizės valdymo plano neturėjote, tiesa? Net jei turėjote, jis veikiausiai numatė visai kitokio masto problemų sprendimą. Taigi, pasirengimo krizei etapą praleidžiame – jau per vėlu. Pirmiausia įkvėpkime, nusiraminkite ir nusiteikite, kad nieko nėra neįmanomo! Judame toliau – veikimas krizės metu.

Finansai ir finansų planavimas

Įsivertinkite apyvartinio kapitalo pakankamumą artimiausioms 12 savaičių, ypač konservatyviai vertinant gautinas sumas iš sektorių, kurie patirią didžiausią esamos situacijos poveikį (kavinės ir restoranai, viešbučiai, kino teatrai, sporto klubai, kelionių agentūros, viešbučiai, konferencijų organizavimas, avialinijos, odontologijos ir kitos medicinos sektoriaus paslaugos, specializuoti ne maisto prekybos centrai ir prekių pardavėjai ir pan.).

Atlikite apyvartinio kapitalo pakankamumą, įsivertinant prognozuojamą EBITDA. Mėginant įvertinti, reikėtų turėti pesimistinį scenarijų, apmastant, ar gali būti dar blogiau (gali)? Ypač kritiškai vertinkite planuotą papildomą išorinį veiklos finansavimą (bankinės paskolos, privačios paskolos ir pan.). Geriau manykite, kad artimiausiu metu išorinio finansavimo pritraukti tiesiog nepavyks.

Įsivertinkite finansinius įsipareigojimus ir sutartis su paslaugų tiekėjais – ar kritinės jų sąlygos nebus pažeistos blogiausiu modeliuojamu scenarijumi?

Peržiūrėkite verslo draudimo sąlygas, išsiaiškinkite, kokiais atvejais draudiminė apsauga galioja.

Klientai, partneriai bei veiklos organizavimas

Įvertinkite ar jūsų partneriai yra pajėgūs patiekti prekes ar suteikti paslaugas pagal savo įsipareigojimus? Ar nesutrukdys logistiniai iššūkiai bei apribojimai kitose šalyse?

Sakykim, kad jie turės problemų (labai realu). Klauskite: ar partneriams vėluojant sugebėsite laikytis sutartinių įsipareigojimų savo klientams?

Aktyviai komunikuokite su savo klientais bei partneriais, siekiant suprasti ar nepasikeitė prioritetai ir bus vykdomi įsipareigojimai. Savalaikė informacijos sklaida padeda susitarti greičiau bei išvengti neplanuotų situacijų.

Sutelkite resursus ties pagrindinėmis organizacijos veiklomis (pvz., pasiremiant 80/20 taisykle susitelkti į pagrindines pajamas / pelną nešančias paslaugas ar veiklas, jeigu jų paklausa nėra paveikta esamos situacijos).

Jeigu turite padalinių kitose šalyse, įsivertinkite galimą kitokią teisinę bei ekonominę situaciją.

Nepamiškite, tokios situacijos ne tik griauna, bet ir sukuria naujas galimybes rinkose. Analizuokite naujas galimybes ir naudokitės proga.

Darbuotojai ir investuotojai

Būkite atviri bei aktyviai komunikuokite apie susidariusią situaciją. Jūsų komandos nariai žino ar nujaučia verslo pulsą gana tiksliai, todėl bet koks informacijos konservavimas gimdys gandus ir versijas, kurios bus dar blogesnės nei realybėje.

El. laiškai, skambučiai, telekonferencijos, kaip niekad aktualios šiandien.

Dirbant nuotoliniu būdu, bendravimui su komanda reikia skirti bent dvigubai daugiau laiko nei įprastai.

Antras svarbus elementas sprendžiant iššūkius įmonės viduje – nepamiršti investuotojų, jei tokių turite. Apgalvokite, kokia informacija, susijusi su koronavirusu, gali būti aktuali investuotojams ir ją paskelbkite. Geriau paskelbti daugiau, nei kažką nutylėti.

Bendrovės, kurių vertybiniais popieriais prekiaujama reguliuojamose rinkose, turėtų atlikti koronaviruso poveikio analizę verslo veiklai ir finansinei būklei, kuri atsispindės 2019 m. finansinėse ataskaitose. Jei šios ataskaitos jau parengtos, poveikį privaloma atskleisti artimiausiose tarpinėse finansinėse ataskaitose.

Ir kas toliau?

Ar viskas bus gerai, jei vykdysite aukščiau išvardintus nurodymus? Nebūtinai. Tai nėra skiepas ir apsauga, tai higienos, apie kurios būtinybę nuolat primenama, dalis. Nė viena iš tų dalių negali išgelbėti, bet jų visuma tikrai padės gerokai padidinti jūsų verslo šansus tęsti savo šlovingą istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)