Antrą visuotinio karantino dieną, „Senukai“ įstojo į lietuviškos verslo „atsakomybės“ klubą, kuriame pastaruoju metu jau puikavosi „Grigeo Klaipėda“, „Ignitis“ ir „Maxima“. Netikėtas pokytis išprovokavo prigimtinius instinktus, kurie tiesiog neleido nepasinaudoti situacija ir savo problemas perkelti kitiems, mažesniems ir silpnesniems, o galbūt net ir pasipelnyti...

Net ir akcininkai iš Suomijos (50 proc. „Kesko senukai“ akcijų valdo „Kesko Corporation“) nesustabdo nuo žaibiškų instinktų. Nors, tikroji radikaliai pasikeitusio tono ir pozicijos priežastis, tikriausiai, liks paslaptyje. Galbūt tai buvo akcininko užsieniečio pagrūmojimas, o gal, visgi, reakcija Lietuvoje. Ir ta reakcija nebuvo iš valdžios.

Būtent visuomenės ir žiniasklaidos reakcija norisi pasidžiaugti. Kaip ir prieš tai buvusiais „Grigeo Klaipėda“, „Ignitis“ ir „Maxima“ atvejais, reakcija nustatė aukštą atsakomybės standarto kartelę, kuri niekuo neatsilieka nuo geriausio vakarietiško ar skandinaviško standarto. Ko, deja, negalima pasakyti apie verslą.

Visgi, vilties yra. Naujasis Lietuvos verslas, pasivadinęs „Lithuanian Tech mafia“, nustato naują atsakomybės standartą – per kelias valandas surenka 200 tūkstančių eurų paramą apsaugos priemonėms įsigyti. Čia tas verslas, kuris neperka medijos palankumo abonentiniais reklamos užsakymais, kuris nemina ministerijų ir seimo slenksčio nešinas įstatymų projektais, kuris nemedžioja stumbrų. Jis nestato savo strategijos ant namų rinkos dominavimo, reguliavimo sąlygų išskirtinumo, politinės korupcijos. Jis drąsiai konkuruoja globalioje rinkoje, investuoja į darbuotojus, kuria atviras ir drąsias organizacijas, ir dalijasi.

Manau, kad ateityje matysime vis daugiau atsakomybės „egzaminų“ verslui. Ir vis aiškiau verslas supras, kad tikrasis egzaminuotojas nėra žiniasklaida ar politikai. Tikrieji egzaminuotojai yra klientai ir darbuotojai. Būtent jie „nuleidinės orą“ iš „atsakingo požiūrio“ tipo viešųjų ryšių burbulo ir kels atsakomybės kartelę, reikalaudami akcininkų ir vadovų laikytis „walk the talk“ principo. Jie rinksis ne pagal tai, kaip kompanijos save piešia TV ekranuose ar portaluose, o pagal tai, kuo tiki ir ko nori patys. Ir ačiū jiems už tai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)